Ero sivun ”Hattula” versioiden välillä
Omv (keskustelu | muokkaukset) Ei muokkausyhteenvetoa |
p (yksi versio) |
Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 11.58
Hattula on noin 9600 asukkaan kunta Kanta-Hämeessä. Kunnan naapureita ovat Hämeenlinnan ja Valkeakosken kaupungit sekä Tammelan ja Pälkäneen kunnat. Hattulan suurin
työnantaja on Parolannummella sijaitseva Panssariprikaati.
<widget type="googlemap"> <marker lat="61.05552" lon="24.37101">Hattula</marker> </widget>
Historia
Vanajaveden rannoille syntyi Suur-Hattulan asutuskeskus, johon kuuluivat Hattula, Lehijärvi, Vanaja, Janakkala, Renko ja Loppi. Suur-Hattula jakaantui Hattulaksi ja Vanajaksi, Kalvolan, Lehijärven ja osan Tyrväntöä kuuluessa edelleen Hattulaan. 1400-luvulla Kalvola ja Lehijärvi erotettiin omaksi hallintopitäjikseen, mutta kirkkopitäjiksi nämä alueet erottautuivat vasta myöhemmin 1600-luvun jälkeen.
1800-luvun lopulla rakennettiin Helsingin ja Tampereen välille ratayhteys, jolloin asema sijoitettiin Parolaan. Aseman myötä Parola alkoi kasvaa myös asutuskeskuksena. Kasvua vahvisti entisestään radan tuntumaan sijoitetut teollisuus- ja tuotantolaitokset.
Koulutus
Peruskoulutuksen lisäksi Hattulassa toimii oma lukio Parolassa. Ammatillista koulutusta on mahdollisuus saada Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikössä, joka on erikoistunut maisemasuunnitteluun ja puutarhatalouteen. Ammattikorkeakoulun yhteydessä toimivassa Hämeen ammatti-instituutissa on mahdollista suorittaa puutarhatalouden, catering-alan ja matkailupalveluiden perustutkinnot.
Hattulalaisia kyliä
Hattulan kunnan alueella sijaisevia kyliä ovat esimerkiksi Hurttala, Ihalempi, Katinala, Koski, Lepaa, Mervi, Metsänkylä, Mierola, Nihattula, Nummi, Pappilanniemi, Parola, Pekola, Rahkoila, Sattula, Tenhiälä ja Vuohiniemi.
Lähteet
Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.