Saaristenkatu
Tällä kuvaparilla osallistuttiin kesällä 2010 valokuvakilpailuun Hämeenlinna ennen ja nyt.
Saaristenkatu ennen ja nyt. Kuvapari: Irma Alarto
Saaristenkatu on saanut nimensä alueella sijainneen Saaristen virkatalon mukaan. Virkatalo lakkautettiin, kun Hämeenlinnan kaupunki siirrettiin linnan kupeelta Saaristen maille vuonna 1777 kuningas Kustaa III:n käskystä.
Saaristenkadulle on vuosikymmenten aikana rakennettu kerrostaloja, mutta osa on säilynyt vanhassa kuosissaan. Saaristenkatu 15:n ja Lukiokatu 27:n kulmauksessa on Hämeenlinnan vanhin kansakoulu, Saaristen koulu, ns. Vanha koulu. Se on rakennettu vuonna 1881 arkkitehti C.A. Cawénin piirustusten mukaan. Rakennus on tyyliltään uusrenessanssia samoin kun sen vuonna 1884 valmistunut lisäsiipi. Rakennukset muodostavat osan Saaristenkadun puutalorivistöä. Koulu näkyy ylläolevassa värivalokuvassa keskellä, mäen alla, kolmas puutalo vasemmalta.
Saaristenkatu 11:ssa, Birger Jarlinkatu 31:n kulmauksessa, on työväen asunto-osakeyhtiö Häme. Puiset rakennukset on piirtänyt rakennusmestari E.K. Ansas vuonna 1907. Talo on värikuvassa äärimmäisenä vasemmalla, vihreä talo. Kuvan ulkopuolelle on jäänyt sen jatkeena oleva tiilinen, rapattu rakennus, joka on rakennettu 1800-luvun jälkipuolella. Sisäpihalla oleva ulkorakennus on päärakennusten kanssa samanikäinen.
Saaristenkatu 9:n ja Hallituskatu 32:n kulmassa on ns. Puntilan talon vuonna 1832 valmistunut rakennusryhmä. Se on Saaristenkadun ja Pikkutorin empirerakennuksista edustavimpia. Saaristenkadun puolella on pienempi puinen asuintalo vuodelta 1838, ja sisäpihalla oleva ulkorakennus on samanikäinen. Pikkutorin puoleisen, päätykolmiolla eli frontonilla varustetun talon jatkeeksi liitettiin vuonna 1911 tiilirakenteinen uudisosa.
Saaristenkatu 5:n ja Raatihuoneenkatu 31 oli vuonna 1971 purettu Uno Cygnaeuksen syntymäkoti sekä Pohjola-Koiton makeistehdas. Paikalla on nyt kerrostalo.
Pikkutorilla Saaristenkatu 10:n pitkä, puinen empirerakennus on rakennettu vuosina 1835-1836. Sen toinen pääty on Hallituskadun puolella.