Pahnainmäen muinaiskalmisto
Taljalan Pahnainmäkeä ympäröivästä pellosta löydettiin maanmuokkauksen yhteydessä v. 1911 upea pronssikahvainen viikinkimiekka 1000-luvulta. Alue osoittautui polttokalmistoksi, josta yllättäen löytyi myös kaksi naisen ruumishautaa.
Löydöltään rikkaamman naisenhaudan vainaja oli haudattu koruineen täysissä pukeissa ja polttamatta. Hänellä oli kaulanauha, jota koristivat lasihelmi, hopealevyriipus ja Otto III:n (983-1002) lyöttämä hopearaha. Varustukseen kuului myös veitsi kookkaine tuppineen, karhunhammasamuletti, korvalusikka, pronssiset ja hopeiset hevosenkenkäsoljet, pronssiketjut, kupurasoljet ja spiraalisormus. Myös rautasakset kuuluivat hauta-anteihin. Koristeellinen miekka löytyi haudan kohdalta, jossa kaivauksessa tavattiin vielä toinenkin miekka.
Pahnainmäen pronssikahvainen miekka on kiertänyt v. 1993-1994 pohjoismaisessa viikinkinäyttelyssä Pariisissa, Berliinissä ja Kööpenhaminassa.
Pahnainmäen kuppikivi on sijainnut viereisellä pellolla, josta se siirrettiin tavallisena kivenä mutakuoppaan. 80-luvun alussa se siirrettiin museoviraston luvalla museon eteen ja edelleen v. 1993 takaisin Pahnainmäkeen lähelle alkuperäistä sijaintipaikkaa.
Pahnainmäen muinaiskalmisto sijaitsee n. 5,5 km Iittalasta Kuurilantietä Taljalaan päin. Pahnainmäen muinaiskalmisto, sekä Kalvolan muut historiakohteet Peltokutilan polttokalmisto ja Könnölänmäen hautaröykkiöt esitellään Kalvolan historiakohteet -esitteessä, jota on saatavana Kalvolan kirjasto-palvelupisteessä.
Lähde: Kalvolan historiakohteet -esite ( Kalvolan kunta, Hämeen liitto, Museovirasto)