Axel Wilhelm Wahren

Häme-Wikistä
Axel Wilhelm Wahren. Kuva Forssan museon kokoelmista

Ruotsalaissyntyinen saksalaiset sukujuuret omaava Axel Wilhelm Wahren oli Forssan puuvillatehtaan perustaja ja siten koko nykyisen Forssan kaupungin perustaja. Wahren oli edelläkävijä monella elinkeinoelämän osa-alueella. Hänen voidaan katsoa olleen Suomen teollisuuden ensimmäisiä ns. moderneja yrittäjiä. Wahren sai kauppaneuvoksen arvonimen vuonna 1876 ja hänet aateloitiin vuonna 1883.

A.W. Wahren syntyi Tukholmassa 10.12.1814 (k. 28.8.1885 Tammelassa). Hän muutti Suomeen vuonna 1838. Teollisen toiminnan Wahren aloitti Suomessa vuokraamalla Jokioisten Verkatehtaan (myöhemmin Tampereen Verkatehdas, nykyisin Tamfelt). Vuokra-aikanaan (1838-1851) Wahren uudisti tehdasta ja nosti sen alallaan maan johtavaksi tuotantolaitokseksi.

Jokioisista Wahren siirtyi nykyisen Forssan kaupungin alueelle. Yhtiökumppaneidensa Henrik Borgströmin ja Conrad Hernmarkin taloudellisella tuella hän perusti vuonna 1847 Forssan puuvillakehräämön. Kehräämön perustamisen mahdollisti myös ns. myllysopimus. Wahren laajensi tehtaan tuotantoa vuonna 1854 perustamalla kutomon. Kehräämö ja kutomo yhdistettiin vuonna 1859 Forssan Osake Yhtiöksi. Merkittävä uudistus yhtiön toiminnassa oli vuonna 1861 perustettu kangaspaino. Yhtiö sulautui vuonna 1934 Finlayson & Co Ab:n.

A.W. Wahren oli ajallaan esimerkillinen tehtaanpatruuna. Hän vaikutti monella tapaa Forssan tehdasyhdyskunnan elämään. Hän rakennutti työläisilleen mm. asuntoja, kouluja (mm. Tehtaankoulu ja Aleksanterin kansakoulu), kirjaston ja kirkon sekä järjesti maksuttoman terveydenhuollon. Yhtiö ylläpiti myös mm. kauppaa. Wahrenin toimeksiannosta huomattavan osan tehdasyhdyskunnan rakennuksista suunnitteli arkkitehti Georg Theodor Polychron Chiewitz.

A.W. Wahren vaikutti suomalaisen elinkeinoelämän kehitykseen myös Forssan ulkopuolella. Hän oli perustamassa Suomen Yhdyspankkia ja kuului Kymi Oy:n perustajiin. Hänen asiantuntemustaan käytettiin myös teollisuusnäyttelyiden tuottamiseen. Hän toimi Helsingin teollisuusnäyttelyn pääkomissaarina vuonna 1876 sekä Pariisin vuoden 1878 maailmannäyttelyn palkintolautakunnassa Suomen edustajana. Wahren oli myös merkittävä maatalousmies. Hän käytti mm. vuoroviljelyä ja salaojitusta Wiksbergin kartanon mailla.

Lähteet

Kansallisbiografia

Alho, Keijo: Axel Wilhelm Wahren 1814-1885. Teoksessa: Suomen teollisuuden suurmiehiä, Porvoo 1961, s. 31-58.
Axel Wilhelm Wahren. Teoksessa: Maanpää, J: Suomalaisia suurliikemiehiä. 1942, s. 50-70.
Kaukovalta, K.V.: A.W. Wahren. Teoksessa: Kotiseutukuvauksia Lounais-Hämeestä XIII, 1932, s. 17-23.
Niemi, Onni: Axel Wilhelm Wahren. Teoksessa: Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja museoyhdistyksen vuosikirja XXXIII, 1964, s. 9-80.