Mallinkainen
Mallinkaisten kylä sijaitsee on noin 11 km itään Janakkalan päätaajamasta Turengista. Janakkalan suurin järvi, Mallinkaistenjärvi, sijaitsee kylässä.
<widget type="googlemap"> <marker lat="60.908668" lon="24.803081">Mallinkainen</marker> </widget>
Maisema
Luonnonkaunis Mallinkaisten kylä sijaitsee Vanajaveden laakson savilakeuden ja Itä-Janakkalan ylänkömaan saumakohdassa. Maisemakuvaa luovat kylän etelä- ja länsiosissa Alimaan ja Korven suuret, tasaiset peltolakeudet, kylän keski- ja itäosissa korkeat soraharjut ja mäet sekä kylän pohjoisosassa lukuisat kirkasvetiset, pienet lammet ja järvet. Kartalta löytyvät Sammaljärvi, Paha Valkea, Saukonlammi, Haukilammi ja monet muut.
Mallinkaisten maa
Mallinkaisten maa on ollut entisinä aikoina Turengin takamaita. Se ulottuu Rajalammesta ja jatkuu 10 kilometriä pitkänä Mommila-Hietoisten järvelle saakka. Mallinkaisten mailla suoritettiin vuosina 1787-1793 kylien väliset rajankäynnit. Monikkala sai silloin 440 tynnyrinalaa Mallinkaisten maasta. Vuonna 1896 pidettiin Turengin isojaon loppukokous. Kylä-Tapailan, Pelto-Tapailan ja Lassilan talon toisen puolen omistajat möivät Turengissa sijaitsevat talonsa ja muuttivat Mallinkaisten torppiin.
Nykypäivän Mallinkainen
Mallinkalaisia eli Mallinkaisten vanhan koulupiirin alueella asuvia on yhteensä noin 150-200.
Mallinkalaiset tavoittavat palvelut Turengissa ja Hämeenlinnassa arkisin kulkevan, säännöllisen linja-autoliikenteen ansiosta. Matka Turenkiin taittuu henkilöautolla kymmenessä minuutissa. Kirjastoauto poikkeaa Kouluraitin päässä. Mallinkaisten lapsista valtaosa käy alakoulua seitsemän kilometrin päässä Heinäjoella, missä on kolmeopettajainen koulu. Yläkoulu ja lukio ovat Turengissa.
Mallinkaisten Kyläyhdistys perustettiin 10.9.1992. Kylän kokoontumispaikkana toimii entinen koulu, joka on rakennettu vuonna 1903 ja lakkautettu vuonna 1974. Hyväkuntoinen koulu on kylän toiminnan sydän.
Mallinkaisten leirikeskus on Janakkalan kunnan omistama leirikeskus Mallinkaistenjärven rannalla. Leirikeskuksen käyttökausi on 1.5.2011-31.10.2011.
Lähteet
Kerkkonen, Veikko: Janakkalan historia. Helsinki 1976. ISBN 951-99089-1-9