Parolan leijona

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 09.55 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Parolan leijona

Parolan leijona on Hattulan Parolannummella oleva patsas joka on pystytetty Keisari Aleksanterin II:n 29.7.1863 Parolan leirialueella käynnin muistoksi.

Keisari tarkasti Parolassa sotajoukot pukeutuneena Suomen kaartin univormuun, ja päivällisellä hän kohotti maljan Suomelle ja sen hyvinvoinnille ja urhealle ja uskolliselle armeijalle. Juhlat, jonne oli kutsuttu myös paikallisia asukkaita, pidettiin tätä tilaisuutta varten rakennetussa paviljongissa. Paikalla oli myös senaattori J. V. Snellman, jonka kanssa Aleksanteri II neuvotteli kieliasetuksen, jonka mukaan suomi tulisi kahdessakymmenessä vuodessa tasavertaiseksi ruotsin kielen rinnalle maan oikeus- ja virkakielenä. Keisari allekirjoitti asetuksen Hämeenlinnassa heti seuraavana päivänä.

Keisarin käynnin muistoksi Suomen upseerit hankkivat Parolaan patsaan, joka pystytettiin paikalle, jossa Aleksanteri II:n kerrotaan neuvotelleen J. V. Snellmanin kanssa suomen kielen asemasta. Patsas paljastettiin vuonna 1868 ja sen loi kuvanveistäjä Enas Sjöstrand.

Vuonna 1963 samalla paikalla vietettiin suomen kielen oikeuksien 100-vuotisjuhlaa, jossa oli läsnä myös tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Paikalle pystytettiin juhlan muistoksi Suomen kielen oikeuksien muistomerkki.


Lähteet