Ero sivun ”Paavo Cajander” versioiden välillä

Häme-Wikistä
p (yksi versio)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Rivi 23: Rivi 23:
<br>
<br>


[[Category:Kirjailijat|Cajander Paavo]] [[Category:Hämeenlinnalaisia|Cajander,Paavo]]
[[Category:Kirjailijat|Cajander Paavo]] [[Category:Hämeenlinnalaisia|Cajander,Paavo]][[Category:Häme-Wiki]]

Nykyinen versio 12. maaliskuuta 2023 kello 09.54

Paavo Cajander

Paavo Eemil Cajander (1846-1913) oli hämeenlinnalaissyntyinen runoilija ja suomentaja. Hän syntyi jouluaattona vuonna 1846 hämeenlinnalaisen Frans Henrik Cajanderin ja tämän vaimon Maria Sophia Ylénin varakkaaseen nahkuriperheeseen. Koulukasvatuksensa hän sai Hämeenlinnan ruotsalaisessa yläalkeiskoulussa ja kymnaasissa vuosina 1855-1863, ja kirjoitettuaan ylioppilaaksi Paavo Cajander siirtyi opiskelemaan Helsinkiin. Loma-ajat hän vietti  lapsuudenkodissaan Hämeenlinnassa. Siteet synnyinkaupunkiin katkesivat kuitenkin äidin kuoltua. Opiskeluaikanaan Cajander toimi aktiivisesti Hämäläis-Osakunnan luottamustehtävissä. Paavo Cajanderin ensiimmäinen runo julkaistiin Hämäläisessä. Vuonna 1890 Cajander sai vakinaisen nimityksen suomen kielen lehtorin virkaan Helsingin yliopistossa. Viran saatuaan hän käytti kesälomansa suomentamiseen ja runojen kirjoittamiseen.

Tuotanto

Cajander kirjoitti ja julkaisi lukuisia runoja erilaisissa aikakaus- ja kokoomajulkaisuissa. Varhaiset runonsa Cajander julkaisi osakuntansa lehdessä Hälläpyörä sekä sen albumissa Kaikuja Hämeestä (1872). Runot, joista tunnetuimpia ovat Sibeliuksen säveltämä Maljan esitys isänmaalle, Vapautettu kuningatar ja Runolauluja, olivat ennen muuta isänmaallisia. Hämeenlinnan Lyseon vihkiäisrunoa lukuunottamatta hänen ei tiedetä kirjoittaneen hämeenlinnalaisaiheista. Cajanderin runoja on digitoitu Hämeenlinnan Lydiaan ja Wikiaineistoon.

Cajander tuli tunnetuksi etenkin Shakespeare-käännöksistään. Myös Runebergin Vänrikki Stoolin tarinat lasketaan hänen nimiinsä, sillä hän paranteli alkuperäistä käännöstä niin perusteelliseti. Cajander on suomentanut myös muita J. L. Runebergin runoja.

Cajanderin synnyinkoti. Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo

Huomionosoituksia

  • Patsas Hämeenlinnan Kirkkopuistossa
  • Katu Hämeenlinnan Kiistalassa
  • Hämeenlinnan ensimmäinen osakekerrostalo nimettiin Paavonkulmaksi (Cajanderin kotitalo sijaitsi lähellä)

Lähteet