Ero sivun ”Raimo Hossi” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
p (yksi versio)

Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 11.59


 

Ormanneito. Kuva: Matti Siivonen

Lammin Vilkkilässä kesiään viettävä kuvanveistäjä Raimo Hossi syntyi Ypäjällä 26.9.1957. Hänen äidinpuoleinen sukunsa on vanhaa lammilaista sukua Evolta. Raimo Hossin nykyinen kotikaupunki on Turku. Hossi opiskeli kuvanveistoa Turun piirustuskoulussa neljä vuotta. Debyyttinäyttelynsä hän piti Wäinö Aaltosen museossa vuonna 1988. Sen jälkeen hän on osallistunut lukuisiin valtakunnallisiin taidenäyttelyihin.

Ormanneito

Raimo Hossin veistoksia on nähty monena kesänä myös Lammilla. Lammin Ormajärven Untulan uimarannalla on hänen raudasta, kanaverkosta ja betonista muotoilemansa veistos Ormanneito. Kunnan tarjoamalle paikalle taiteilija teki kivistä alustan, johon Vilkkilästä kuljetettu neito muurattiin. Raimo Hossin Vilkkilän kesäpaikassa Ronnintien varrella on esillä taiteilijan muitakin veistoksia ja maalauksia.

Historiaa pilapiirroksin
Raimo Hossi: Kysy Turun äijiltä 2002

Ennen kuvanveiston opiskelua Raimo Hossi toimitti pilapiirroksia Loimaan Lehteen. Huumori näkyy hänen veistoksissaankin hauskoina yksityiskohtina ja oivalluksina. 2000-luvun alussa hän innostui uudelleen piirtämisestä. Asuessaan jonkun aikaa Pikisaaressa Raimo Hossi näki paljon ohitse kulkevia laivoja. Häntä kiehtoi myös vanhojen purjelaivojen muoto. Hän teki tilaustyönä kuvakokoelman vanhoista purjelaivoista. Laivoja tutkiessaan Hossi perehtyi Turun ja Suomen historiaan. Hän teki suuren määrän akvarelleja, joissa vanhat purjelaivat ja Turun linna olivat hyvin edustettuina, mutta muukin alueen historia aina tuhatluvulta lähtien oli pilapiirtäjän tyylillä kuvattuna. Kooste kuvista julkaistiin n. 30 kuvan pilapiirroskirjana vuonna 2002 nimellä Täyslaidallinen Suomen Turusta. Kirjan esittelysivulla on teksti:"Tämä on katsaus Turun kaupungin historiaan, ja hieman myös nykypäivään. Tapahtumat ovat paljolti mielikuvituksen tuotetta, mutta tältä se saattoi näyttää." Kuvissa historian julmatkin tapahtumat - esimerkiksi noitavainot tai kristinuskoon pakottaminen - esiteltään huumorilla, mutta joukossa on myös harmitonta vitsailua. Kuvat on varustettu nasevilla teksteillä.

Maalau
Raimo Hossi 1.JPG
kset
Raimo Hossi2.JPG

Raimo Hossi on kehittänyt uuden maalaustekniikan, mihin hänellä meni kolme vuotta. Hossi löysi uuden tavan muotoilla väri taulun pintaan. Jokainen teos on uniikki, sillä vain värin voi toistaa, mutta muotoa ei. Tekniikan avulla voi maalata myös kalusteita. Tällä tavoin tehdyt kuvat ovat värikkäitä ja mielikuvituksellisia, mutta Raimo Hossi ei halua nimetä niitä. Katsoja saa itse tehdä oivalluksensa teosten sisällöstä, väreistä ja muodoista. Raimo Hossi kehittää tekniikkaansa edelleen. Jotkut kuvista viittaavat maisemaan, mutta suurin osa töistä on abstraktioita.

Raimo Hossin uusia maalauksia on esillä hänen kesäpaikassaan, jonka taiteilija on nimennyt Vilkkilän kulttuurikeskukseksi. Myös Lammin Pellavan Päivänsäde-ravintolassa on pari hänen uusinta sinistä maalaustaan.
 



Raimo Hossi: USSR. Kuva: Matti Siivonen






 

Raimo Hossi3.jpg