Sakari Linkola
Pauli Sakari Linkola syntynyt 19.3.1909 Juukassa, kuollut 10.6.1954 Forssassa. Linkola oli kuollessaan vasta 45-vuotias.
Linkola ehti suorittaa vaativan päivätyön lähinnä vapaan kansansivistystyön saralla. Kemissä hän toimi sikäläisen työväenyhdistyksen palveluksessa 7 vuotta, minkä jälkeen hän siirtyi 1943 Äänekosken työväenopiston ja työkeskus Koskelan johtajaksi vuoteen 1948. Seuraavat kolme vuotta hän oli Suolahdella toimivan Keski-Suomen opiston palveluksessa sikäläisen kansanopiston ja kansankorkeakoulun apulaisjohtajana. Forssan työväenopiston johtajaksi hän tuli 1951 ja hoiti tointa vuoden ajan. Viimeksi hän toimi Nakkilan yhteiskoulun opettajana, mutta oli sitten sairautensa takia pakotettu luopumaan vakinaisesta työstä.
Maisteri Linkolan sydäntä lähellä olivat erikoisesti musiikkiharrastukset, joihin hän osallistui eri paikkakunnilla aktiivisesti. Forssassa hän kuului Forssan Kauppalan Mieskuoron laulajajoukkoon ja kirjoitti myös Forssan lehteen musiikkiarvosteluja.
Etsimässä uutta johtajaa Forssan työväenopistoon
Elli Laurilan työn jatkajan valitsemisessa opiston johtokunnalla oli vaikea tehtävä. Pitkäaikainen johtaja oli luonut elämäntyöllään sellaiset perinteet, että ne asettivat uudelle tulokkaalle aivan erityisiä vaatimuksia.
Vaalien yhteydessä johtokunta selosti kouluhallituksellekin omia vähimmäisvaatimuksiaan, mitä se asetti uudelle johtajalle. Vaikka perinteiden luoja oli tähän asti ollut nainen, hänen seuraajakseen haluttiin mies, koska uskottiin, että miespuolinen johtaja saattaisi vetää naisvoittoiseen opistoon lisää miehiä. Uuden johtajan tulisi olla jo alalla kokemusta hankkinut, mutta mielä nuoruuden hyvissä voimissa, esiintymiskykyinen ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva ja halukas antautumaan vakavasti opistotyöhön ja nimenomaan Forssan opistoon.
Näillä perusteilla ensimmäiseksi johtajaksi valittiin maisteri Sakari Linkola syksyllä 1951 kahdeksi koevuodeksi. Hänen erikoisalaansa oli musiikki ja ensimmäisenä vuonna luotiinkin opiston maineikkaan kamariorkesterin perusta, jolta se sitten kasvoi aina tulevan kaupunginorkesterin pohjaksi 1960-luvulla. Uuden rehtorin terveys osoitti kuitenkin pettämisen merkkejä jo ensimmäisenä vuonna ja kokeilu päättyi ensimmäiseen koevuoteen.
Forssan työväenopisto avaa jälleen ovensa tiedonhaluisille (Hämeen kansa 30.8.1951)
Opiston uusi johtaja maist. S. Linkola selostaa opintosuunnitelmaa
Toimitus tapasi keväällä valitun, vasta paikkakunnalle saapuneet Forssan työväenopiston uuden johtajan, maist. Sakari Linkolan ja tiedusteli häneltä kuulumisia.
Aikaisempi työura
- Olen 3 viimeistä vuotta toiminut Suolahden kauppalassa sijaitsevan Keski-Suomen opiston palveluksessa, toisin sanoen sikäläisen kansanopiston ja Kansankorkeakoulun apulaisjohtajana. Sitä ennen toimin perustamani Äänekosken Työväenopiston ja työkeskus Koskelan johtajana 5 vuotta, jonne puolestani olen saapunut Kemistä toimittuani siellä 7 vuotta sikäläisen työväenopiston palveluksessa. Olen siis kaikkiaan toiminut enemmän kuin 15 vuotta vapaan kansansivistystyön vaativalla vainiolla.
Forssan työväenopisto
- Olen saanut erittäin miellyttävän ja sydämellisen vaikutelman täkäläisestä kansasta ja nähnyt toistaiseksi ainoastaan Forssan aurinkoiset kasvot. Olen havainnut, miten syvälle työväenopisto on niin sanoakseni ulottanut juurensa Lounais-Hämeen multaan niinä 31:nä vuotena, jona se on toiminut täällä työväenopistoliikkeen ”grand old ladyn” rouva Elli Laurilan tarmokkaalla johdolla. Ei varmasti ole helppoa ylläpitää sitä henkistä vireyttä ja omaksua sitä uusien vaikutelmien määrää, joka rouva Laurilalle on ollut ominaista aivan viime aikoihin saakka. Hän on ollut todellinen nuorten ystävä ja auttaja. Olen iloinen saadessani aloittaa hänen ystävälliseen tukeensa nojaten. Mainita täytyy myös prof. Gardbergin ymmärtämys ja avarakatseisuus. Vain näiden kahden tavallista mittavamman persoonan yhteistyölle allekirjoittanut ja nykyinen johtokunta isännöitsijä Jäättelän johdolla voi uutta rakentaa.
- Suurimmaksi osaksi katson entisen tien ainoaksi oikeaksi. Isännöitsijä Jäättelä ehdotti kuitenkin Kirjeoppilaitos Tietomiehen kursseihin nojaten forssalaisille, etenkin miehille, opintoryhmää, joka auttaisi työnjohtajia tai niiksi aikovia entistä paremmin ja taitavammin suorittamaan tehtäviään. Ryhmän ohjaajaksi on lupautunut dipl.ins. Houttu. Opetuskirjeiden hinnan suorittaisi liittymistilaisuudessa kukin opiskelija työväenopistomaksun ohella. Itse aion opiston keskikoulukurssilaisten kanssa käydä historiaa rehtori Rajalin luonnontieteitä ja maist. A. Saarnio vielä fysiikkaa, samoin kuin rouva Laurila ruotsinkieltä. On myös lausuttu toivomus, että allekirjoittanut yrittäisi opiston puitteissa pystyttää pienen naiskuoron ja orkesterin. Myös on ajateltu piirustuksen ja tekstauksen opintoryhmää, jossa suunniteltaisiin vielä näyteikkunoiden somistamista. Muut ryhmät ovat entiset: Elli Rosin ja Kerttu Virran johdolla kudonta ja ompeluryhmät, jotka ovat osittain ”miehitettyjä”. Englanninkielen alkeet ja jatkoryhmä, kirjanpito, laskento, sähköoppi, äidinkieli, konekirjoituskurssi, näyttämötyö, keskustelupiiri kansanedustaja E. Raunion johdolla ja kirjallisuuspiiri sekä lopuksi rouva Elsa Linkolan johdolla naisten voimistelu- ja kansantanhupiiri.
- Aion ottaa lähiseutujen työväenopistojen johtajiin yhteyksiä. Ehkä saamme kevätpuolella järjestetyksi joitakin ”kulttuuritilaisuuksia”, missä yleisesti tunnetun luennoitsijan ohella esiintyisi joku tunnettu laulaja tai soittaja. Myös ja erityisesti paikkakunnan omat voimat ovat ”tulessa”.
- Opiskelijoiksi aikovien on muistettava, että se vaatii sitkeyttä ja kestävyyttä. Mutta Forssan opiskelijoista voitaisiin luetella monia, jotka ovat parisen kymmenen vuoden kuluessa saavuttaneet monilla aloilla huomattavan pätevyyden.
- Ilmoittautumisia otetaan vastaan torstaina ja perjantaina 6 ja 7 pnä klo 18 alkaen, joten varsinaisesti päästään teoriapuolella aloittamaan 10 päivästä syyskuuta lähtien.
Lähteet
Uusi-Hakimo, Lauri : Työväenopistosta Aikuisopistoksi, Forssan Kansalaisopisto 75 vuotta. Forssa 1995. ISBN 952-90-6758-5
Forssan kansalaisopiston opistolaiskunta ry:n leikekirjasta
Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.