Lopen kansallispuku

Häme-Wikistä
Lopen naisen kansallispuku.jpg

Kotiseutuyhdistys Loppi-Seuran  kaksi vuotta vireillä ollut Lopen naisen kansallispukuhanke saavutti huippunsa, kun uusi kansallispuku julkistettiin juhlallisin menoin Lopen päivänä 4.8.2002 Järventaustan Syrjässä. Kansallispuku haluttiin julkistaa juuri Syrjässä, koska pukukokonaisuuden esikuvista huomattava osa on peräisin Syrjän torpassa 1800-luvun alkukymmenillä eläneeltä Maija Stiinalta. Minna Koskinen (ent. Peltovuori) kokosi kotikuntansa Lopen kansallispuvun opinnäytetyönään Seinäjoen ammattikorkeakoulun Jurvan muotiyksikköön.

Lopen naisen kansallispuku on itse asiassa puvusto, joka muodostuu hameesta, aluspuvusta sekä kahdesta röijystä, tykkimyssystä ja esiliinasta. Muhkea päällysvaate, topattu pitkä nuttu, on ensimmäinen uusinto lajissaan. Pukua täydentävät hopeinen levyriipus ja palttinainen huivi. Kaikki puvun valmistusmateriaalit ovat ostokankaita. Painokankaisen hameen ja röijyn voi valmistaa kolmesta eri painokuosista, joista voi itse valita haluamansa kokonaisuuden.

Lopen naisen kansallispuku korostaa kunnan imagoa niin kunnan sisällä kuin sen rajojen ulkopuolellakin. Pukukokonaisuus on herättänyt ihastusta moninaisuudellaan, ennakkoluulottomuudellaan ja upeilla materiaaleillaan mm. Suomen kansallispukuraadissa.