Kalvolan kunnantalo
Arkkitehti Lars Sonck suunnitteli Iittalan lasitehtaan johtajalle Claes Norstedtille vuonna 1910 asuintalon Kalvolan kirkonkylään. Komean kansallisromanttisen jugendtalon materiaalina käytettiin paikallista graniittia. Vuodesta 1922 alkaen talo palveli Kalvolan kunnantalona.
Claes Norstedt oli ottanut Iittalan tehtaalla ohjat vuonna 1896 ja 15 vuodessa hän kaksinkertaisti liikevaihdon. Lasilla oli kova kysyntä. Vuonna 1898 Norstedt jo kirjoitti, että ”kaiken laatuinen lasi menee kuin voi kuumille kiville”.
Helsinkiläinen arkkitehti Sonck oli 1910-luvun vaihteessa uransa huipulla. Elettiin vauraita aikoja. Sonckin suunnittelemia jyhkeitä kivisiä jugend-kerrostaloja valmistui Helsinkiin vuosittain, kun pankit ja vakuutuslaitokset pystyttivät palatsimaisia pääkonttoreitaan. Jos liikerakennukselle ei löytynyt sopivaa mallia kotimaasta, tilaaja saattoi lähettää arkkitehdin opintomatkalle ulkomaille. Sonckin tekemiin rakennuspiirustuksiin voi tustua Hämeenlinnan Lydiassa.
Sittemmin ajat olivat hetkittäin myrskyisiäkin. Suomen sisällissodan melskeissä Carl Norstedtin talo Iittalassa joutui hävityksen kohteeksi. Norstedt ehti vaikuttaa Iittalan tehtaalla vuoteen 1917 saakka, jolloin hän myi osakkeensa Karhula Osakeyhtiölle. Vuonna 1922 hän luopui talostaan ja sen osti Kalvolan kunta, joka tarvitsi kunnantalon. Hiljattain itsenäistyneessä maassa kuntien hallinnolliset tehtävät olivat lisääntymässä.
Ilmeisesti Kalvolan odotettiin kasvavan kohisten, sillä aluksi suuressa kunnantalossa oli vakinainen työhuone vain kunnankirjurilla. Lisäksi talossa oli 1950-luvulle asti pankkitoimintaa. Pääosaa rakennuksesta hallinnoi Kalvolan kunta aina siihen saakka, kun kunta vuoden 2009 alusta liitettiin Hämeenlinnaan.
Nyt komea jugendtalo odottelee kohtalonsa ratkeamista. Kaikki toimijat ovat siirtyneet rakennuksesta pois ja talo on tyhjennetty. Kalvolan entiseen kunnantaloon voikin tällä hetkellä tutustua vain ulkopuolelta.