Johan Slut (Ruotusotamies)

Häme-Wikistä

Suomen sodan (1808 - 1809) aikana Hämeen läänin jalkaväkirykmentistä karkasi laskujen mukaan 46 ruotusotilasta. Määrä on samaa luokkaa kuin 1900-luvun sotien aikana. Vanajan pitäjän 34 sotilaasta ainakin yksi karkasi, mies nimeltä Johan Slut (s. 1785). Hän päätti syystä tai toisesta lähteä kotiin vaimonsa ja lapsensa luokse sodan toisen vuoden 1809 alussa, jolloin tilanne oli jo monella tavalla toivoton. Varsinkin sairaudet tappoivat miehiä kuin kärpäsiä. Slut ei halunnut olla yksi heistä. Hänen Sääksmäen komppaniastaan lähti ennen aikojaan viisi miestä kohti kotia.

Johan Slutia ei rangaistu siitä, että hän oli palannut omia teitään takaisin torppaansa ja hän nosti palkkansakin niin kuin ennenkin. Jonkin ajan päästä itse asiassa kaikki muutkin alkoivat palailla koteihinsa, kun sota oli loppunut. Samoihin aikoihin maaliskuun lopulla vietettiin Porvoossa ensimmäisiä supisuomalaisia valtiopäiviä, jonne saapui uusi hallitsija Aleksanteri I.

Slutin ratkaisua on helppo ymmärtää muun muassa sitä taustaa vasten, että hänen 34-vuotias vaimonsa Elisabet oli sodan alkaessa viimeisillään raskaana. Traagista Slutin kannalta oli, ettei hän ehtinyt nähdä lastaan, eikä tiennyt näkisikö tätä koskaan. Lapsi oli pariskunnan ensimmäinen, eikä Elisabet ollut enää mikään nuori tyttö ensisynnyttäjäksi. Lasta oli varmasti odotettu kuin kuuta nousevaa.

Vaimoaan Elisabetia 10 vuotta nuorempi Johan oli toisen polven sotilas, sillä hänen isänsä Johan Slut vanhempi oli ollut niinikään sotilas. Hän ei kuitenkaan tullut isänsä tilalle samaan ruotuun vaan hän sai oman torpan Vanajan pitäjän Heinäjoelta. Isän torppa oli ollut Janakkalassa ja se oli luultavasti muutettu tavalliseksi torpaksi ennen Suomen sodan syttymistä. 56-vuotiaasta ei ollut enää sotaan lähtijäksi, vaikka senkin ikäisiä sotaan oli lähtenyt.

Lähteitä

Kati Toivanen Sotilaskarkuruus Suomen sodassa 1808–1809 Sotilaskarkuruuden laajuus sekä karkureiden taustoja ja sodanjälkeisiä vaiheita eri rykmenteissä. Humanistinen tiedekunta Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos Pro gradu -tutkielma, Suomen ja Pohjoismaiden historia. Helsingin yliopisto 2014. ([1])

Vanajan seurakunta. Syntyneiden ja kastettujen luettelot (1775-1816). Kansallisarkisto ([2])

Juho Juhonpoika Slut. Geni ([3])