Ivar Kaskas

Häme-Wikistä

Kaskasin elämänvaiheet

Ivar Kaskasin omakuva. Hämeenlinnan kaupungin historiallisessa museossa oleva maalaus

Ivar Kostantin (Iivari) Kaskas syntyi Vanajassa vuonna 1841. Hänen vanhempansa olivat nimismies John Kaskas ja Maria Elisabeth Mikontytär. Ivar Kaskas opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Turussa vuonna 1859 ja kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa Tukholmassa ainakin vuosina 1865-1867. Hän opiskeli myös yksityisesti R.W. Ekmanin johdolla. Opiskeluaikojen jälkeen Ivar Kaskas asui Hämeenlinnassa Pikkutorin varrella olevassa talossa. Muutoin hänen elämästään tiedetään varsin vähän. Ivar Kaskas kuoli ”elinikäiseen sairauteen” Vanajassa vuonna 1898.

Kaskasin tuotanto

Opiskeluaikana Kaskas maalasi useita tarkkoja asetelmia, joissa oli paljon ylellisiä, historiallisluonteisia esineitä. Näistä asetelmista on tullut Kaskasin tunnetuimpia töitä. Opintovuosinaan Ruotsissa Kaskas maalasi myös henkilötutkielmia ja maisemia.

Kaskasin tuotanto sivuaa läheisesti hänen opiskelutoverinsa ja ystävänsä K.E. Janssonin tuotantoa. Jansson opiskeli Ruotsin taideakatemiassa vuosina 1862-1867. Ystävykset maalasivat samoja aiheita ja käyttivät maalauksissaan jopa samoja malleja, puvustuksia ja interiöörejä. Monet samanaiheisista töistä liittyvät Kaskasin vierailuihin K.E. Janssonin luona Ahvenanmaalla. Taitelijatoveruksista Janssonia pidetään ystäväänsä herkempänä ja lahjakkaampana taiteilijana.

Opiskeluaikojen jälkeen Kaskas palasi Hämeenlinnaan. Kaupungista ja sen lähiympäristöstä Kaskas löysi itselleen mieluisia aiheita. Maalaukset ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia ja jopa dokumentaarisia kotiseutukuvauksia. Kaskas maalasi Hämeenlinnan maisemia usein Myllymäeltä ja Hattelmalan harjulta käsin. Hän maalasi myös Myllymäkeä, Kaupunginpuiston näkymiä, Aulangon torpan ja maiseman Hämeen härkätien vaiheilta.

Kaskasin taiteellisessa tuotannossa ei kuitenkaan enää 1870-luvulle tultaessa tapahdu kehitystä. Sairastumisen myötä Kaskasin ilmaisu muuttuu kömpelömmäksi. Toisaalta hänen maalauksiensa dokumentaarinen ja kansatieteellinen ansio on kiistaton.

Kaskasin teoksia tiedetään säilyneen vain muutamia kymmeniä. Vuonna 1989 Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyssä oli esillä peräti kahdeksantoista hänen työtään. Kaskasin maalauksia on mm. yksityiskokoelmissa, Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museossa, Ateneumin ja Turun taidemuseoiden kokoelmissa sekä Cygnaeuksen galleriassa.

Lähteet

Hämeenlinnalaisia 1639-1989. Hämeenlinna 350 vuotta. Hämeenlinnan kaupunki 1989.
Hämeenlinnan kuvataitelijoita 1860-1960. Hämeenlinnan taidemuseon julkaisuja 1/1989.