Esa Santakallio

Häme-Wikistä

Riihimäen kaupungin sivistysjohtajana vuodesta 2001 toiminut Esa Santakallio (s. 1959 Jyväskylä) aloittaa elokuussa Riihimäen kaupungin robotiikkaan keskittyvänä kehittämisjohtajana. Santakallio on edistänyt koulutuksen teknologiakasvatus -hankkeita jo 1980-luvun lopulta lähtien.

Ennen kunnallisvirkamieheksi ryhtymistään Santakallio koulutti opettajia ja kehitti Oulun yliopistojen opettajankoulutusta.

Esa Santakallion viimeisiä ponnistuksia on ollut, että hän on yrittänyt saada Riihimäen lukiolle robotiikan koulutuksen valtakunnallista erityistehtävää. Tässä roolissa lukio voisi mm. jakaa robotiikkaosaamistaan eri puolille Suomea ja maailmaa.

Robotiikkaopetusta on vuoteen 2021 mennessä annettu vasta viisi vuotta, joten tuota erityistehtävää ei Opetusministeriö ainakaan vielä Riihimäen lukiolle myöntänyt. Robotiikan kerhotoiminta aloitettiin vuonna 2014.

Syksyllä 2021 Riihimäen lukion robotiikkaopintoja voi sisällyttää kaikkiin HAMK:in amk-tutkintoihin. Opintoja on määrällisesti paljon 13 kurssia ja robotiikan opintokokonaisuuden laajuus on 15 opintopistettä. Robotiikkakoulutuksen kehittämisessä on tehtyä yhteistyötä Oulun, Turun ja Tampereen yliopistojen kanssa.

Kunniamaininta

Vuonna 2020 Riihimäen robottiopetus sai valtakunnallista tunnustusta, kun kehittäjäopettaja Reetta Viitaselle ja sivistysjohtaja Esa Santakalliolle myönnettiin Vuoden opetus 2019 -palkinnon kunniamaininta, joka on OAJ:n ja Suomen Messusäätiön myöntämä tunnustus.

Lukion lisäksi opetusta on kehitetty kaikille luokka-asteille varhaiskasvatuksesta nuorisoasteelle. Jokainen oppilas saa kouluaikanaan 250 tuntia opetusta. Lisäksi ovat valinnaiset kurssit ja kerhotoiminta. Riihimäellä on järjestetty myös nuorten yli 14-vuotiaiden robotiikan SM-kilpailuja sekä vuonna 2021 MM-karsintakilpailut.

Robotiikka-hankkeet

Riihimäen kaupunginhallitus hyväksyi keväällä 2021 rahoituksen kolmelle Esa Santakallion Robotiikkakampuksen hankkeelle, jotka ovat jatkoa robotiikkaopetuksen kehittämiselle.

Esimerkiksi hoiva-alan opiskelijat tekevät opintojen yhteydessä pienimuotoisia kokeiluita.

Etä- tai digiopinnot mahdollistuvat, kun Riihikodin robohuone on virtualisoitu.

Kaupunki 4.0 -hankkeessa keskitytään esineiden internetin teknologioihin, mikä tarkoittaa sitä, että erilaiset anturit mittaavat dataa koti- ja kaupunkiympäristössä, minkä on tarkoitus helpottaa arkea.

Yhteensä edellä mainittuihin toimintoihin kaupunginhallitus myönsi n. 100 000 euron omarahoitusosuuden. Tarkoitus on että paikalliset yritykset tuottavat esim. robohuoneeseen omia tuotteitaan ja palveluitaan.

Lähteitä

Anniina Korpela. Riihimäki esitteli robotiikkaopetustaan. Hämeen Sanomat 19.7.2019

Riihimäen lukio ei saanut robotiikkalukion erityistehtävää. Hämeen Sanomat 4.10.2019

Sari Oksala. Eteenpäin kaatumisen meininkiä. Hämeen Sanomat 16.12.2019 (Esa Santakallion haastattelu)

Robotiikkaopetuksella kunniaa. Forssan lehti 26.1.2020

Riihimäen robotiikkaopetukselle tunnustusta. Hämeen Sanomat 27.1.2020

Robotiikan opetukselle kunniamaininta. Aamuposti 27.1.2020

Viki Salonen. Riihimäen sivistysjohtaja Esa Santakallio jättää tehtävänsä – Siirtyy nykyisellä palkalla uuteen robotiikkavirkaan Hämeen Sanomat 24.4.2020 ([1])

Robotiikan SM-kisat järjestetään Riihimäellä etäyhteyksien avulla. Hämeen Sanomat 3.11.2020

Riihimäen lukion robotiikkaopintoja voi sisällyttää kaikkiin HAMK:in amk-tutkintoihin. Hämeen Sanomat 18.12.2020

Tarja Heikkonen. Ensi syksystä Riihimäen lukio ja HAMK yhteistyöhön robotiikan opinoissa. Aamuposti 21.12.2020

Pia Herne. Robotti helpottaisi Riihikodin arkea. Aamuposti 2.4.2021

Riihimäkeläisjoukkueille maapaikkoja robotiikan maailmanmestaruuskilpailuihin. Hämeen Sanomat 11.3.2022

Jari Halme. RoboLab vahvistaa robotiikkaa (Robotiikka-osaajien verkosto). Aamuposti 26.3.2022