Ahveniston urheilukeskus

Häme-Wikistä
kuva Mervi Koski

Ahveniston urheilukeskus Hämeenlinnassa rakennettiin vuonna 1951 arkkitehti Ilmari Niemeläisen ja Olavi Sahlbergin piirustusten mukaan. Se sijaitsee kaupungin läntisellä puolella Ahveniston harjun lomassa. Vieressä on Ahveniston järven uimaranta. Alueelle rakennettiin uima-allas, pukusuoja ja tornikahvila, jonka seinää koristavat olympiarenkaat. Mäen rinteessä on 50 metriä pitkä uima-allas hyppytelineineen.

Maauimalan käyttö

Maauimala täytetään vedellä kaupungin ympäristölautakunnan luvalla 5–10 kertaa vuodessa eri tapahtumia varten, mutta sen käyttö yleisöuinneissa ei ole sallittua. Allas täytetään juuri ennen yleisötapahtumaa ja tyhjennetään välittömästi tapahtuman jälkeen.

Kesäolympialaiset 1952

Kesäolympialaiset olivat ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat Suomen isännöimät olympialaiset ja yksi eniten huomiota saaneista Suomessa koskaan järjestetyistä tapahtumista. Ahveniston, eli ”Apparan”, maauimalassa kisattiin vuoden 1952 olympialaisten nykyaikaisen viisiottelun uintiosuus. Allas rakennettiin, koska järvien vesi oli liian kylmää 300 metrin uintiin. Ahvenistonjärven pohjalla on lähteitä, joista nousee jäätävää vettä.

Uintikatsomoon olisi mahtunut 2 983 henkeä, mutta yleisöä oli paikalla 1562 henkeä. Maauimala on ollut suljettuna vuodesta 1986 lähtien, koska vesi ei ollut uimakelpoista puhdistuslaitteiston puuttuessa.

Vuoden 1952 Olympiatuli oli matkalla Helsinkiin Stadionille ja oli yön mm Kaurialan Urheilukentällä. Tulta vartioivat hämeenlinnalaisista urheiluseuroista kukin seura vuorollaan kaksi tuntia kerralla. Hämeenlinnan Hiihtoseuraa edustivat vartiovuorossa, vas. Osmo Oinonen, Tauno Hämäläinen ja Eino Alarto

Viisiottelun miekkailuosuus kilpailtiin myöskin Ahvenistolla. Tätä tarkoitusta varten oli rakennettu 10 miekkailukatosta. Maastoratsastuksen reitti alkoi raviradalta kiertäen Kahtoilammen ja päättyen Ahvenistolle. Viisiottelun viimeisen lajin, maastojuoksun, reitti kulki Ahveniston järven ympäri.

Olympiatuli sytytettiin Hämeenlinnan raatihuoneelle Helsingin olympialaisten aatonaattona, kun soihtuviesti tuli kaupunkiin. Suomen presidentti Juho Kusti Paasikivi oli avannut Helsingin olympialaiset. Sieltä se vietiin 5-ottelun ajaksi 24.7.1952 Ahvenistolle. Kisaan osallistui ennätykselliset 51 kilpailijaa, jotka majoitettiin Aulangon hotelliin. Kisajärjestelyt sujuivat hyvin. Puolustusvoimat olivat tukemassa järjestelyitä. Suomalaiset saivat uudessa joukkuekilpailussa pronssia. Joukkueessa ottelivat Olavi Mannonen, Lauri Vilkko ja Olavi Rokka.

Alueen suojelu ja kunnostus

Maauimala on mahdollista täyttää edelleen vedellä erilaisia tapahtumia varten. Kuvaaja : Henry Vartiainen.

Urheilukeskuksen rakennukset on suojeltu 1995 rakennussuojelulain nojalla. Museoviraston suojelemaa uimalaa ei saa purkaa tai täyttää esimerkiksi hiekalla. Myös Ahveniston suojeluyhdistys tekee työtä maauimalan suojelemisen puolesta.

Vuoden -52 olympialaisiin rakennetun maauimalan kunnostamisesta on tullut lähes iäisyyskysymys. Avoimia keskustelutilaisuuksia aiheesta on järjestetty tämän tästä. Täysremontti tulisi kalliiksi, koska rakennukset, allas ja laitteistot pitäisi modernisoida nykyajan vaatimuksia vastaavaksi. Sinne tarvittaisiin ajanmukaiset vedenpuhdistuslaitteet, pukeutumis- ja pesutilat sekä WC:t. Ahveniston suojeluyhdistys pyrkii palauttamaan alueen entiselleen uimareiden keitaaksi. Maauimalan kohtalo nousi päällimmäiseksi mm. vuoden 2009 budjettikeskustelussa valtuustossa. Äänestyksen jälkeen maauimalan kunnostukseen päätettiin varata vajaat pari miljoonaa euroa, josta 2/3 on valtion rahaa.

Lähteet

  • Aaltonen, Pekka: Olympia-allas odottaa kunnostusta. Helsingin Sanomat 4.7.2006
  • Antila-Andersson, Hanna: Ahveniston maauimala varasti budjettishow´n. Hämeen Sanomat 16.12.2008
  • Pirhonen, Pentti: Hämeenlinnan olympialaiset 1952
  • Simola, Ulla: Parempi kuin Pyynikki. Hämeen Sanomat 8.4.1990
  • Särkipalo, Seppo: Ahveniston tornikahvila sai olympiarenkaansa. Hämeen Sanomat 16.11.2005