Jorma Huhtaniemi

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 10.22 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Humppilalainen Jorma Huhtaniemi (s. 1943) on julkaissut yhden romaanin ja omien sanojensa mukaan jättänyt loput kaksi pöytälaatikkoon. Esikoisromaani on saanut kohtalaisesti huomiota ja sitä on laajasti otettu yleisten kirjastojen kokoelmiin.

Tulen valtiaat

Tulen valtiaat on ns. paleofiktiota eli se kertoo kivikauden ihmisen elämästä noin 4 000 vuoden takaa, juuri niillä paikoilla, joissa kirjan kertoja - ja kirjoittaja - itse asuu Humppilan Vitikkalassa. Päähenkilönä on Seq, joka kasvaa kylänsä päälliköksi. Elämä kuvataan taisteluna niin luontoa kuin muita heimoja vastaan. Animistisessa maailmassa elämä on lisäksi elämää henkien kanssa joita on kaikkialla.

Esimerkki Tulen valtiaiden kerronnasta. Kertoja näkee kertomansa tarinan, siis kirjan itsensä, unena josta lopulta herää:

Heräsin valmiiksi väsyneenä. Olin todella saanut kokea rautaisannoksen esihistoriaa ja jotenkin minusta tuntui, että tarina oli tullut päätökseen. Ikään kuin menneiden aikojen henget olisivat jättäneet minut rauhaan, päästäneet palaamaan nykyaikaan, kerrottuaan sen mitä halusivat kertoa juuri minulle, luoda kuvan omasta ajastaan nykyajan ihmisille juuri minun kauttani. Minä, joka olin kauan epäillyt kaikenlaista henkimaailmaa, en enää ollutkaan asiasta varma, niin todelliseen elämään olin saanut kurkistaa. Vai oliko kaikki sittenkin pelkkää satua, tilapäinen mielenhäiriö, joka nyt väistyisi?
Mutta yksi asia on varma; saamastani kokemuksesta on täysi syy olla kiitollinen, hengille, unille, viinalle, aivojen oikusululle vai mille, en tiedä, joka tapauksessa kiitollinen.
Heti aamulla päätin kirjoittaa kaikesta kirjan. Se kaikki on nyt tässä!

Teokset

Tulen valtiaat. SS-julkaisut, 1998 ISBN ??

Lähteitä

Jorma Huhtaniemi. Kirjasampo ([1])

Jorma Huhtaniemi. Lounakirjastot ([2])

Etsin listaa esihistoriasta kertovasta kaunokirjallisuudesta sekä sarjakuvista lukupiiriä varten. Kirjat saavat olla aikuisille suunnattuja, mutta ei haittaa… (mm. Jorma Huhtaniemi). Kysy kirjastonhoitajalta 21.9.2016 ([3])