Jukka Korpihete

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 10.08 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Jukka Korpihete. Kuva: Korpihete ltd.
Dreaming of Light -näyttely Tokiossa. Kuva: Korpihete ltd.
Kiila-kalusteet ja Lehvä-valaisin. Design: Jukka Korpihete. Kuva: Korpihete ltd., KorpiDesign
Jyväskylä Light Trilogy: Winter Sleep. Kuva: Jyväskylän kaupunki, Korpihete ltd.

Jukka Korpihete syntyi Riihimäellä vuonna 1976 ja valmistui muotoilijaksi Hämeen ammattikorkeakoulusta Hämeenlinnasta vuonna 2001. Korpihete on yksi nuoren polven menestyneistä kotimaisista muotoilijoista. Hän on suunnitellut tuotteita monille kotimaisille ja kansainvälisille valmistajille. Parhaiten hänet tunnetaan kunnianhimoisesta työstään valaistuksen parissa. Korpiheteen muotoilulle on ominaista valon ja varjon eri muodot. Inspiraationsa hän saa erityisesti Suomen luonnosta ja pohjoisen valon kauneudesta.

Valaisimet

Korpihete on suunnitellut yksittäisiä valaisimia eri valmistajille, tehnyt uniikkivalaisimia sekä työskennellyt tilojen ja rakennusten valaistussuunnittelun parissa. Monesti hänen on sanottu muotoilevan valoa, kuten suunnittelemassaan Lehvä-valaisimessa, jossa keskeisin elementti on valaisimen muodostama valo-varjokuvio. Korpiheteen valaisinsuunnittelu lähteekin liikkeelle aina valosta, siitä mitä halutaan valaistavan. Vasta sen jälkeen suunnittelija miettii parhaita tapoja, materiaaleja ja muotoja idean toteuttamiseen.

Korpiheteen valaisimia löytyy muun muassa Lundian, Korpi Designin, Woodnotesin, Selki-aseman ja Saas Instrumentsin mallistoista. Yksi Korpiheteen viimeistä valaisimista on kotien sohva- tai lukunurkkauksiin suunniteltu Kajo. Lundialle toteutettu led-lattiavalaisin heijastaa pehmeää ja kodikasta valoa puoliympyrän muotoisen kupunsa kautta. Hänellä on myös oma yritys Korpihete Oy, jonka tuotantoon kuuluvat lähinnä taideteoksiksi luokiteltavat Byrolights-valaisimet.

Monipuolinen suunnittelija

Yksittäisten valaisinten lisäksi Korpihete on tehnyt lukuisia laajoja valaistusprojekteja eri puolille Suomea. Hän on myös suunnitellut valaistuksia lukuisiin julkisiin rakennuksiin ja tiloihin, muun muassa Peurungan kylpylään, Espoon tuomiokirkkoon ja Hausjärven kirkkoon sekä Jyväskylän keskustaan.

Vaikka Jukka Korpihete tunnetaan parhaiten valaisimistaan, kuuluu hänen repertuaariinsa myös kalusteita, hopeaesineitä ja muuta teollista muotoilua. Vuodesta 2005 lähtien Korpihete on suunnitellut hopeaesineitä hämeenlinnalaiselle Kultakeskukselle. Hänen kalusteitaan on muun muassa Korpi Designin ja Viveron mallistoissa.

Valoinstallaatioita

Jukka Korpiheteen valoinstallaatio State of Liberty tutkii vapauden käsitettä ja unimaailman merkitystä. Unessa ihminen on vapaa fysikaalisista rajoituksista ja arkipäivän rajoista. Korpihete on lähestynyt aihetta vankien unikokemusten kautta. Riihimäen vankilan kupeessa kasvanut muotoilija mietti lapsena monesti vankien elämää muurien sisäpuolella.

Hämeenlinnan taidemuseosn näyttelyyn valmistuneen teoksen lähtökohtana olivat Hämeenlinnan Vanajan vankilan naisvankien unet. Teosta varten Korpiheteellä oli tilaisuus tavata vankeja ja käydä heidän kanssaan keskusteluja unista. Tapaamisten jälkeen vangit kirjoittivat omia unikokemuksiaan, joita installaatio esittelee valon ja äänen kautta. Teoksen äänimaailman on suunnitellut säveltäjä Juha T. Koskinen.

Korpiheteen ja Juha T. Koskisen yhteistyötä on myös valo-ääni-installaatio Jyväskylä Light Trilogy. Jyväskylän keskustassa olevaan installaatioon kuuluu kolme vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kokonaisuutta. Videot löytyvät Youtubesta:
Part 1: A Winter's Dream
Part 2: Energy
Part 3: Elegy

Näyttelyt

Korpiheteen tuotantoaan on ollut mukana useissa museonäyttelyissä ja designkeskuksissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa, viimeisimpänä yksityisnäyttelyssä Tokiossa syksyllä 2011. Kotimaassa hänen yksityisnäyttelyitään on ollut muun muassa Design-museossa, Design Forumissa, Retretissä ja Alvar Aalto museossa. Korpiheteen monipuolista tuotantoa oli nähtävillä Dreaming of light -näyttelyssä Hämeenlinnan taidemuseossa keväällä 2012.

Palkinnot

Ilmari Tapiovaara -palkinto 2011
Chicago Athanaeumin Good Design Award 2009
Avotakan muotoilupalkinto 2007
Vuoden nuori muotoilija -palkinto 2006 (yhdessä Mikko Paakkasen kanssa) 


Lähteet

Artikkelissa on käytetty Hämeenlinnan taidemuseon sivuston tekstiä:
Jukka Korpihete - Dreaming of light (Hämeenlinnan taidemuseo 28.1.-9.4.2012)
Anneli Heräjärvi: Jukka Korpihete valaisi naisvankien unet, Kaupunkiuutiset 1.2.2012, s. 14.
http://www.korpihete.com/