Maija Isola

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 10.03 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Maija Isola syntyi 15. maaliskuuta 1927 Riihimäellä, jossa hän asui aluksi myös taiteilijavuosinaan. Isola tuli tunnetuksi tekstiilitaiteilijana Marimekosta, jossa hän suunnitteli 38 vuoden ajan. Sinä aikana kangasmalleja syntyi kaiken kaikkiaan 533, ja hänen työnsä jälki kuvitti monituista suomalaista kotia 1950–1960-luvuilla.

Taiteellinen ura

1940-luvulla Isola opiskeli maalausta Taideteollisessa keskuskoulussa, jonka painettujen kankaiden kilpailusta hänet keksittiin Printex Oy:lle, nykyiselle Marimekolle. Aluksi hän teki töitä vakituisena, kunnes myrskyisien vaiheiden jälkeen vaihtoi freelanceriksi.

Työskentely oli säännöllistä ja jokapäiväistä. Kun taiteilija tarttui siveltimeen, hän maalasi mallinsa hyvin rennosti ja vaistonvaraisesti. Hän piirsi kankaisiin mahdollisimman isoja kuvioita, jotka jatkuivat reunojen ulkopuolella. Näin hän saattoi vastustaa luutuneita kauneuskäsityksiä. Sellaisesta oli kyse myös Isolan valmistamassa kukka-aiheisessa kangaskokoelmassa, vaikka Marimekon johtaja Armi Ratia pitikin vain elävistä kukista.

Kankaiden aiheet ja mallit kumpusivat tekijän kulloisestakin elinympäristöstä: kuvio- ja värimaailmasta, kansantaiteesta tai vaikkapa ajankohtaisesta taidenäyttelystä. Ensimmäinen Isolan kynästä pääosin 1950-luvulla syntynyt sarja on nimeltään Luonto, jonka jälki on toteutettu fotogrammi-tyyppisellä menetelmällä. Siinä luonnonaihe valotetaan sabloonalle.

Toinen kokonaisuus, graafinen ja raikas Ornamentti-sarja syntyi 1960-luvulla. Siihen kuuluu kaiken kaikkiaan kolmisenkymmentä mallia, joiden innoittajana ovat olleet itäeurooppalainen kansanperinne, käsityöt ja erilaisten koristekuvioiden maailma. Tästä sarjasta tunnetaan kankaat Babuska, Kuldanen, Sarafan sekä Käspaikka.

Jos Ornamentti-kokonaisuus teki Isolasta kuuluisan ja tunnustetun, niin kolmas kokoelma nimeltään Joonas teki taiteilijan töistä tuottoisan. Näiden jälkeen tulivat vielä Barokki- ja Arkkitehti-sarjat, joista jälkimmäinen oli suunnattu julkisten tilojen sisustamiseen. Tästä sarjasta tuttuja nimikkeitä ovat Lokki, Kaivo, Maalaisruusu, Unikko ja Holvi, jotka tosin ovat pitkään olleet myös yksityisten kotien miljöötä.

Elämänvaiheita

Nuorena Isola matkusteli ristiin rastiin sodanjälkeisessä Euroopassa, ja hän kulki paljon jalkaisin. Taiteilija ylitti myös Alpit kävellen. 1970-luvulla Isolalla oli talo Algeriassa, mikä näkyy tuon ajan malleissa.

Itsenäinen taiteilija avioitui ja erosi kolmesti 26 vuoden aikana. Ensimmäisestä liitostaan hän sai Kristiina-tyttären, joka työskenteli äitinsä suunnittelukumppanina. Maija Isola kuuluu muurinmurtaja-sukupolveen, joka vakuutti, ettei naisten tekemä taide ole vain pientä ja sievää.

Maija Isola kuoli 3. maaliskuuta 2001.

Lähteet

www.etuovi.com/kanavat

www.finnishdesign.com

www.hs.fi

www.marimekko.fi

www.plaza.fi/ellit

www.wikipedia.org