Ruununmyllyn koulu

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 10.01 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

 Historiaa

Kuntakokous päätti rakentaa koulun 1905. Se rakennettiin 1906-1907 ja se aloitti toimintansa syksyllä 1907. Perustamiseen vaikutti muun muassa talonpoika Juho Heikkilä.

Johtajat

Eevert ja Anna Aatila, koulun ensimmäiset opettajat

Johtajaopettaja Eevert Aatila 1907-1918
Johtajaopettaja Alfred Kajanto 1918-1956
Koulunjohtaja Jouko Kosonen 1956-1986
Koulunjohtaja Rainer Nevantaus1986-1991
Koulunjohtaja Pertti Roivainen 1991-1994
Rehtori Raija Peltola 1994-
Ensimmäisinä opettajina toimivat johtajaopettaja Eevert Aatila ja hänen vaimonsa Anna Aatila. Heidän aikanaan koulussa oli kaksi yhdysluokkaa. Toinen johtajaopettaja, Alfred Kajanto, perusti säätiön, jonka mukaan kuudesluokkalaisille edelleen jaetaan stipendi kevätjuhlassa.


Rakennukset

Ruununmyllyn puukoulu


Vanha kivikoulu rakennettiin 1952 ja sitä laajennettiin vuonna 1991. Parin sadan metrin päässä kivikoulusta sijaitseva Matko oli alun perin toimistorakennus, joka otettiin käyttöön luokkatilojen puutteessa. Matko oli käytössä jo ennen kivikoulun laajentamista. Laajennuksen jälkeen Matko poistettiin käytöstä. Lopulta Matko purettiin huonon kunnon vuoksi, mutta sitä ennen se ehti olla käytössä jonkun vuoden. Puretun rakennuksen tilalle rakennettiin uusi Matko vuonna 2004. Matkon vieressä on toinen samanlainen rakennus, Rivari. Matkolla ja Rivarilla opiskelevat 1. ja 2. luokan oppilaat.
1990 luvun loppupuolella rakennettiin koulun viereen Ruununmyllyn päiväkoti, jossa koululla oli kaksi luokkaa, jotka myöhemmin annettiin päiväkodin käyttöön. Koulun pihalla on ollut myös Riihi, jonka varalle oli suuret suunnitelmat. Riihestä oli tarkoitus tehdä maaseutumuseo, jonne kerättäisiin vanhoja tavaroita. Riihi maalattiin punamullalla, joka löytyi puukoulun vintiltä. Riihi tuhopoltettiin vuonna 2008.

Ruununmyllyn koulu


Piha 


Kun Ruununmyllyn koulua laajennettiin vuonna 1991, Nuori Suomi otti yhteyttä koulun pihan uudistamiseksi. Oppilaat saivat ideoida, millainen koulupiha voisi olla. Piha suunniteltiin ja toteutettiin oppilaiden ideoiden perusteella.

Oppilaat


Oppilaita on 329 lukuvuonna 2009-2010. Oppilasmäärä on pysynyt samana kaksi vuotta. Opettajia on 18. Enimmillään opettajia on ollut yli 20. Vuonna 2003-2004 koulussa oli yli 400 oppilasta, mikä on suurin oppilasmäärä.  Juuri rakennettu asuntomessualue ei vaikuttanut odotetulla tavalla oppilasmääriin.

Opetus


Myös opetustavat ovat muuttuneet sitten sadassa vuodessa. Nykyään voidaan hakea tietoa tietokoneilla ja koulussa opetetaan sekä hakemaan että hyödyntämään tietoa. Nykyisin oppiminen on myös yhteistoiminnallisempaa, eikä ongelmia ratkaista läimäyttämällä karttakepillä vaan keskustelemalla.

Oppiaineita on myös tullut lisää. Koulussa on mahdollista ottaa valinnaiseksi aineeksi saksa sekä venäjä. Saksanlukijoiden ryhmiä on muodostunut vuosittain, mutta venäjänlukijoiden ryhmä ei ole koskaan toteutunut.

Koulu painottaajoustavaan alkuopetukseen, joka on koulun oma keksintö. Vasta kun vierailijat jopa saksan Cellestä olivat vieneet idean mukanaan, Ruununmyllyllä tajuttiin, kuinka hieno idea jousto-luokka on.

Myös liikuntaan on koulussa satsattu aina.


Koulun tapahtumia


Koulun vuotuisiin tapahtumiin kuuluu Kevätkimara, joka toteutetaan yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa. Kykykilpailussa oppilaat saavat esitellä omia kykyjään muun muassa laulamalla, tanssimalla, näyttelemällä, kirjoittamalla ja piirtämällä. Kykykilpailujen voittajat esiintyvät Kevätkimarassa.

Harrastenäyttely kuuluu myös koulun vuotuisiin tapahtumiin. Oppilaat saavat Harrastenäyttelyssä esitellä harrastuksiaan päivän ajan koulun salissa, mikäli haluavat. Menneinä vuosina on nähty muun muassa kokoelma barbeja ja keräilykortteja, piirroksia, polkupyöriä ja harrastevälineitä, kuten jääkiekko- ja voimisteluvarusteita

Koulussa pidetään myös erilaisia urheilutapahtumia ja koulu osallistuu innokkaasti erilaisiin kilpailuihin.

Koulussa toimii myös oppilastoimikunta, joka koostuu 3.-6.luokkalisista, luokkien edustajista. Oppilastoimikunta kokoontuu viikoittain ja näin oppilailla on jatkuva vaikuttamisenmahdollisuus.
Koulun vanhempainyhdistys, panostaa yhteistyöhön Hämeenlinnan Yhteiskoulun kanssa. Tällä pyritään helpottamaan kuudennelta luokalta siirtymistä seitsemännelle luokalle yhteiskouluun.