Sankola
Sankola on kylä Lammilla, Ormajärven itäpuolella.
<widget type="googlemap"> <marker lat="61.114569" lon="25.001092">Sankola</marker> </widget>
Kylän historiaa
Sankolaa ympäröi kahdella sivulla kaksi Lammin vanhinta kartanoa, Porkkala ja Gammelgård eli Vanhakartano. Näiden välissä ja sivuilla ovat vanhat kylät ja talot. Asutus myötäilee peltoviljelymaisemaa. Sankola on perinnemaiseman keskellä. Talojen ja kartanoiden edessä aukeavat pellot ja harjanteet, ja Ormajärvi yhdistää näitä maisema-alueita. Sankolan asuttaminen on alkanut jo kivikaudelta, mistä kertoo mm. kampakeraamisen ajan esineistö. Asutus on jatkunut katkeamattomana sukupolvien virtana vuosituhansia. Hämeen ja Sankolan lisäväestön vaikutus on kaikkina aikakausina ollut varsin vähäinen. Sodat, kulkutaudit tai katovuodet eivät ole katkaisseet asutushistoriaa tai muuttaneet sitä pysyvästi.
Vanha kylämaisema
Kylää halkovan Sankolantien varrella on jäljellä aitoa vanhaa hämäläistä kyläasutusta Ali-Vilppulan tilan kohdalla. Neljän vanhan talonpoikaistilan rakennukset muodostavat tiiviin nauhamaisen ryhmän. Juurisen (Nuuttilan) punaisen päärakennuksen vanhimmat osat ovat 1700-luvulta. Simonsgårdin eli Ali-Vilppulan päärakennus on peräisin 1800-luvulta. Rajamäen (Vilppulan) pitkänurkkainen hirsinen päärakennus on rakennettu 1700-luvun lopulla. Lehtopellon eli Ali-Nuuttilan päärakennus 1900-luvun alusta. Sankolan posti ja kauppa toimi pitkään Koivikossa, jonka vanhimmat, hirsiset osat ovat peräisin 1700-luvulta.
Kylän nykyaika
Vaikka Sankolan kylälle on ominaista talojen muodostama tiivis ryhmäkylä, on se kuitenkin laajenemassa ja muuttumassa nykyaikaisemmaksi kyläksi. Tontteja on tarjolla vielä uusille asukkaille, ja kylässä on useita talonrakennusprojekteja vireillä.
Sankolan kylässä toimii aktiivisesti Lammin vanhin kylätoimikunta, joka on perustettu vuonna 1980. Se toimii yhteensä yhdeksän kylän alueella, Vanhankartanon kylästä aina Lieson ja Evon rajamaille saakka pohjoisessa. Yhdistys järjestää vuosittain kyläkeinu- ja lauluiltoja. Lumisten talvien aikaan koululla oli talvirieha ja rannassa pilkkikisat. Nyt näitä tapahtumia on korvattu kyläkävelyillä ja kevätkesän juhlalla. Aikaisemmin oli tapana pitää myös latotansseja. Kylässä on erityisesti puutarha- ja marjanviljely-yrittäjiä, ja myös kauneudenhoitopalveluja on tarjolla.
Lähteet:
Rakennettu Häme. Hämeen liitto.