Keskustelu:Lahti kirjallisuudessa

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 11. kesäkuuta 2014 kello 13.16 – tehnyt imported>Tapio (Päijät-Hämeen bibliografia, Artjärven bibliografia jne. esimerkkinä fi.wikisources.com)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pakotettu päijäthämäläinen näkökulma

Ehkä kannattaisi yrittää pitää Päijät-Häme Wiki edes päijäthämäläisenä ja luoda kehikko sekä suunnistuskentät koko päijäthämeelle, jotta Päijät-Häme Wiki ei uusien tarpeellisten kirjoittajien näkökulmasta surkastuisi pelkäksi Lahti Wiki:ksi, jota pitää yllä Lahden kaupunginkirjasto eikä Päijät-Hämeen maakuntakirjasto.

Jos suunnistuskenttien luomisessa on vaikeuksia, ne voi ottaa melkein valmiina muiden aiheiden artikkeleista ja vaihtaa vain nimet koko Päijät-Hämettä, osaa entistä Itä-Uuttamaata, osaa entistä Kymenlääniä ja osaa entistä Mikkelin lääniä koskevaksi. Tapio (keskustelu) 11. kesäkuuta 2014 kello 14.10 (EEST)

Otsikointi

Kun kiireessä avaa uusia artikkeliryhmiä hallinnollisesti jäsentymättömistä asioista, pitäisi miettiä, miten asia jatkuu. Yleensä kirjallisuuteen viitataan kaunokirjalilsuutena, jolloin "muu" on sitten tietokirjalisuutta, jota tavallinenkin ihminen voi kirjoittaa. Wiki aineistoissa on tämä ratkaistu sanalla "bibliografia", jolloin ei ajauduta ongelmaan sanan "kirjallisuus" semantiikassa.

Jos otsikoi Lahti kirjallisuudessa oikean kaunokirjallisuuden ystävät yllättyvät, kun siellä on myös tietokirjalisuutta. Jos taas sisältö on pelkkää kaunokirjallisuutta aluksi niin kuin yleensä on, eivät sitten tietokirjalisuuden lukijat uskalla kirjoittaa sinne mitään. On melko tylyä kirjoitta kuin virkavastuullinen virkamies linjauksista, joista ei ole allekirjoitettua päätöstä, josta voisi tehdä oikaisupyynnön kuntalain perusteella.

Toinen loukkaava tapa ohjata on kirjoittaa ainoa muokkaaja oli N. N. Tämä on huonoa perimää Wikipediasta. Yhtä hyvin kaikki muokkaukset voisi kumota kommentilla ainoa ylläpitäjämuokkaaja oli M. M..

Päijät-Häme Wiki on aneemisen vähäartikkelinen ja siksi pitäisi pikemminkin ohjata ja rohkaista kuin rajoittaa ja sensuroida.

Auttaisi kovin paljon, jos moderointiin osallistuisi yhteisö: kolme henkilöä ja vähitellen viranomaisten nimittämien ylläpitäjien lisäksi saataisiin aitoja kansalaitoimijoista rinnalle. Tapio (keskustelu)