Pikaopas wiki-artikkelin tekemiseen
Harjoitusteksti
Tämä on Lahden kaupunginkirjaston harjoitussivu. Tämän artikkelin muokkauskentässä näet, miten wiki-teksti on muotoiltu. Artikkelia kirjoitetaan Muokkaus- eli Wiki-teksti-näkymässä. Kirjoittaessasi voit liikkua Wiki-teksti-näkymän ja Esikatselun välillä, mutta muista käydä tallentamassa teksti sivun alareunasta löytyvän Tallenna sivu -painikkeen avulla, ennen kuin liikut muille sivuille. Jokaisella sivulla on Keskustelu-välilehti, jonne voi jättää kommentteja kirjoittajalle sekä Historia-välilehti, jossa näkyy kaikkien sivuun muutoksia tehneiden käyttäjätunnukset aikajärjestyksessä. Omalla käyttäjäsivulla voit harjoitella kirjoittamista. Käyttäjäsivullesi pääset klikkaamalla käyttäjätunnustasi etusivun oikeassa yläkulmassa, kun olet kirjautunut sisään.
Otsikko ja väliotsikko
Otsikoita kannattaa käyttää, sillä silloin ohjelma tekee automaattisesti sisällysluettelon sivun alkuun. Otsikko muotoillaan maalaamalla haluttu teksti hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla yläreunan työkalurivin otsikko-valikosta haluttu otsikon koko. Jos palkissa näkyy vain yksi työkalurivi, klikkaa tekstiä Laajennettu, niin saat lisää muotoilutyökaluja näkyviin.
Linkin tekeminen
Wiki sisältää kahdenlaisia sivuja: Luokka-sivuja ja Artikkeli-sivuja. Luokka-sivut ovat hakemistoja, joista artikkelit löytyvät. Luokat merkitään kunkin artikkelin loppuun. Artikkeliin on suotavaa tehdä linkkejä toisiin wiki-artikkeleihin. Linkki luodaan maalaamalla haluttu sana ja klikkaamalla työkalupalkin ylärivistä löytyvää linkki-kuvaketta (ketjun kuva). Ylärivillä näkyy, mihin artikkeliin linkki halutaan kohdentaa, eli artikkelin nimi perusmuodossa. Alarivillä näkyy tekstissä esiintyvä sana. Esimerkiksi tässä on tehty linkki Ohje-sivulle. Linkki olemassa olevaan artikkeliin näkyy tekstissä sinisenä.
Linkkejä voi tehdä myös artikkeleihin, joita ei vielä ole kirjoitettu. Tällöin ne näkyvät tekstissä punaisena. Aiheesta pääsee kirjoittamaan klikkaamalla punaista linkkiä. Tällöin ohjelma luo sivun ja pääset suoraan muokkauskenttään. Halutut sivut näkyvät Toiminto-sivujen välilehdellä Halutut sivut. Kun artikkeli, johon linkki johtaa on kirjoitettu ja tallennettu, linkki muuttuu siniseksi ja johtaa automaattisesti artikkeliin.
Kuvan lisääminen
Kuvan lisäämisessä Päijät-Häme-wikiin on kaksi vaihetta: Ensin kuva tallennetaan wikin kuvapankkiin valitsemalla vasemman reunan Työkalut-valikosta Tallenna kuvatiedosto. Kuvalle kannattaa antaa selkeä ja yksinkertainen kohdenimi. Yhteenveto-laatikkoon on suositeltavaa lisätä kuvaajan nimi ja kuvatiedot. Ks. lisätietoja sivulta
Kuvagalleria
Kuvagalleria -toiminto löytyy työkaluvalikon alariviltä, kolmas kuvake oikealta. Jos alarivi ei ole näkyvissä, saat sen näkyviin klikkaamalla ylärivin linkkiä Laajennettu. Kuvagalleriaan voi viedä useamman kuvan samalle riville. Oheisessa esimerkissä on asetettu kolme kuvaa rinnakkain. Uuden rivin saa tehtyä kohdistamalla kursori uudelle riville ja klikkaamalla uudestaan kuvagalleria-painiketta.
Lähteet
Lähteet, jos niitä on käytetty, on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Työkaluvalikosta löytyy valmiita koodeja luettelon muotoilemiseksi. Luettelomerkki on tähti (*)
Linkki
--Mtaavila (keskustelu) 10. toukokuuta 2014 kello 13.50 (CEST)