Kapatuosian linnavuori

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 10. kesäkuuta 2020 kello 11.37 – tehnyt imported>Merja Taavila (→‎Lähteet: korjattu linkkejä saavutettavuusvaatimusten mukaiseksi)

Kapatuosian linnavuori sijaitsee Hollolan kirkon pohjoispuolella. Kapatuosia ja Hollolan keskiaikainen kivikirkko muodostavat yhdessä ainutlaatuisen maisemallisen ja historiallisen kokonaisuuden. Mäen laella ja sen ympäristössä on asuttu jo kivikaudella n. 8000 vuotta sitten. Kapatuosian mäki on yksittäinen, erittäin jyrkkäpiirteinen jäätikköjokien synnyttämä harjumuodostelma, jota rantavoimat muokkasivat jääkauden loppuvaiheessa. Kivikaudella paikka oli veden ympäröimä saari, muinaisessa Yoldiameressä, kunnes vesi äkisti laski 10 200 vuotta sitten. Tältä ajalta ovat peräisin näkötornin alapuolella, retkeilypolulla selvästi erottuvat kivikot. Nyt mäen laki kivikkoineen on jäänyt 137 metriä meren pinnan yläpuolelle. Arkeologisissa kaivauksissa alueelta on löytynyt kvartsiesineitä ja -iskoksia ja palaneita luunsiruja. Rautakauden lopulla, viikinkiajalta alkaen ainakin keskiajalle saakka mäki on saattanut olla puolustus- ja turvapaikkana. Kaivauksissa on löydetty myös ristiretkiaikainen kätkö, joka sisälsi palasiksi pilkottuja rahoja ja korun- ja muiden metalliesineiden kappaleita, lasimassahelmiä ja keramiikkaa. Kapatuosian mäen kulkureitit on merkitty opastein. Mäen laelta löytyy informaatiotaulu sekä näkötorni.

Kapatuosian mäki Hollolan kirkon luona ol ennen vanhaan paha paikka. Kerran ol isävainaa tullu hevosel markkinoilt ja alkanu nousta mäkee ylös. Mut hevoi ol noussu pystyy kahrelle jalalle niinku seinää vasten. Isävainaa kiros ja löi piiskal hevoist. Mut se ei päässy eteenpäi. Silloin ol lukennu isämeirän takaperin ja kohta ol hevoi menny ylös mäkee niinkun ennenkii.
- SKS Kansanrunousarkisto: Hollola. J. Vaahtoluoto 58. 1938. M. Mandelin, Hollola, Herrala kuollut 5 vuotta sitten 70 v. -

Aiheesta muualla Internetissä


Lähteet