Reino Hietanen

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. joulukuuta 2013 kello 16.51 – tehnyt imported>Sambo (Ak: Uusi sivu: (s. 1932) Äyräpäässä syntynyt kuvataiteilija (maalaus, kollaasi, litografia, piirustus). AsunutLahdessa vuosina 1968-70 ja vuodesta 1972 lähtien yhtäjaksoisesti. [http:/...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

(s. 1932)

Äyräpäässä syntynyt kuvataiteilija (maalaus, kollaasi, litografia, piirustus). AsunutLahdessa vuosina 1968-70 ja vuodesta 1972 lähtien yhtäjaksoisesti.

Linkki taiteilijamatrikkeliin

Joensuussa lyseon käynyt Hietanen suoritti kuvaamataidon opettajan tutkinnon Taideteollisessa oppilaitoksessa Helsingissä 1957 ja jatkoi taideopintoja nelisen vuotta Suomen Taideakatemian koulussa. Hän on toiminut opettajana kolmessa helsinkiläisessä oppilaitoksessa sekä Lahden taidekoulussa (1971-77 ja 1981-82), jota hän myös johti. Lahdessa Hietasen teoksia voi nähdä ainakin kaupunginteatterissa sekä Taidemuseon kokoelmissa.

Niukkuuden ylevyyttä

Hietasen taiteessa on nähty sukulaisuutta mm. amerikkalaiseen ekspressionismiin, kalligrafiaan ja Beckettin näytelmien lohduttoman odottamisen ilmapiiriin. Kollaasit konkreettisine kangaspaloineen ovat vieneet ajatuksia uskontoon päin. ’Vaippa’ vuodelta 1973 on usein nähty Hietasen avainteoksena. Myös maalaukset liikkuvat usein mustan, valkoisen ja harmaan skaalassa, mutta jokin kirkkaampikin väri saattaa nousta hallitsevaksi. Tilan tai maiseman vaikutelma syntyy muutamilla viivoilla.

”Piirrän ja teen luonnoksia, joista joku voi olla kelvollinen työn ideaksi. Idean jälkeen suunnittelen käytettävän tekniikan, esimerkiksi öljy- tai akryylivärit, työn koon, jne. Joskus voin lähteä liikkeelle pelkästään väri-ideasta.”

Hietasen työskentelyä luonnehditaan osuvasti kirjassa Kun henki voittaa aineen: ”Niin ehdoton ja kurinalainen taiteilija kuin Hietanen onkin, joskus häntä on kutsuttu spontanistiksi, sillä hän ei juurikaan aloittaessaan tiedä, mihin työ kuljettaa. Kun maalausten syntyprosessi on tämä, on selvää, että niiden aiheet ja nimet löytyvät varsinaisesti vasta jälkeenpäin. Taiteilija saa ikään kuin itsensä ulkopuolelta tarkastella tekemisiään. Hietasen taide on hyvin eteeristä ja lyyristä, toisinaan pelkkää valoa, mutta hän näyttää tarvitsevan myös konkreettisen kosketuskohdan todellisuuteen.”

Lisälähteitä:

Kun henki voittaa aineen. Havaintoja Reino Hietasen taiteesta (teksti: Pirjo Hämäläinen-Forslund) 1992

Reino Hietanen – Mielenmaisemat (teksti: Pirjo Hämäläinen-Forslund ja Ulla Aartomaa) 2002

ESS 10.3.2006

[kuvataitelijat_hietanen.htm#yla Tiedosto:Nuoli.gif]

Tiedosto:Hiukset.gif