Katajiston kartano
Aulangon kantatila on entinen Katajiston ratsutila. Kartanon tunnetuin isäntä on Hugo Standertskjöld, jonka kerrotaan rakennuttaneen Aulangon alueen mielitietylleen puolalaiselle kreivittärelle edustamaan eurooppalaista loistoa. Päärakennus on rakennettu 1800-luvun alussa ja nykyinen yksikerroksinen ulkoasu on peräisin vuodelta 1950, jolloin toinen kerros tuhoutui tulipalossa. Nykyään kartano toimii ravintolana, sekä kulttuuritapahtuma-, kokous- ja juhlapaikkana. Katajiston kartano sijaitsee Aulangolla Hämeenlinnassa. Katajiston kartanon nykyinen päärakennus on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. <widget type="googlemap">
<marker lat="61.02872" lon="24.44608">Katajiston kartano</marker> </widget>
Katajiston kartanon historiaa
Katajiston kartanon omistajat tiedetään vuodesta 1539 lähtien. Ensimmäinen omistaja oli Anna Olavintytär. Olavi Antinpojan Ruuthiksi aateloidun pojan Per Olfssonin suvun jälkeen kartanon omistajia olivat, von Essenit, Hentellit, Sturet, af Enehjielmit, Tudeerit, Sallmenit, Klingstedtit ja viimeiseksi Hugo Srandertskjöld. Katajisto oli aikoinaan ratsutila ja Karlbergin kartanon kantatila, ja se ostettiin perintötilaksi vuonna 1819. Vuosien 1800 ja 1880 välisenä aikana siihen liitettiin Maunulan ratsutila, Heikkilän kruununvirkatalo, Kaalilan perintötila ja Maunulan augmenttitila Mäkelä. Kartanon nykyinen päärakennus on oletettavasti eversti af Enehjielmin rakennuttama. Hän omisti kartanon vuosina 1786-1830. Enehjielm rakennutti myös Katisten ja Löyttymäen kartanot. 1800-luvun alun päärakennuksessa oli kaksikerroksinen keskiosa ja molemmin puolin yksikerroksiset siipiosat. Alakerrassa oli kahdeksan huonetta ja yläkerrassa vain juhlasali. Keskiosassa on avokuistit puupylväineen, ja rannanpuoleinen isompi kuisti toimii nykyään terassina.
Hugo Strandertskjöld osti Katajiston vuonna 1883 ja rakennutti tilann uudeksi keskukseksi Karlbergin kartanon, jossa oli samanlainen, mutta suurempi ristipääty rakennuksen keskellä. Strandertskjöld testamenttasi koko Aulangon alueen Hämeenlinnan kaupungille vuonna 1926.
Katajisto nykyään
Hämeenlinnan kaupunki on vuokrannut Katajiston kartanoalueen vuonna 2017 uusille yrittäjille, Jyri ja Kirsi Reinikalle, jotka omaavat pitkän kokemuksen matkailu- ja tapahtuma-alalta. Yrittäjät ovatkin lähteneet uudistamaan aluetta monipuoliseksi matkailu - ja luontoliikuntakeskukseksi, joka palvelee laadukkaasti niin Aulangolle saapuvia kansainvälisiä ja kotimaisia matkailijoita kuin yritysryhmiäkin. Alue kulkee nimellä Katajistonranta ja toiminnoista vastaa Aulanko Outdoors, joka on 1996 toimintansa aloittaneen Fenix Ohjelmapalveluiden sivutoiminimi.
Kulttuurihistoriallisesti arvokas kartano on vuonna 2017 kunnostettu juhla- ja kokouskäyttöön ja etenkin häät ja virkistyspäivät ovat kartanolla erityisen suosittuja. Perinteikkäät retkeilymökit (noin 40 kpl) palvelevat matkailijoita kesäaikaan ja uudistetut rantasaunat (3) paljuineen ovat varattavissa ryhmille ympäri vuoden. Vanajaveden rannalla sijaitseva vierasvenelaituri Vanajaveden on suunniteltu sellaiseksi, että myös isommat veneet pääsevät tähän rantautumaan. Alueella toimii lisäksi Aulanko Outdoors - välinevuokraamo, joka palvelee matkailjoita sekä ryhmiä ympäri vuoden. Luontoliikuntaa ja ohjelmapalveluita järjestetään ryhmille ympäri vuoden yhteistyössä kaikkien Aulangon alueen majoitustoimijoiden kanssa. Katajistonrannan alue toimii vuodesta 2018 alkaen myös useiden urheilutapahtumien kilpailukeskuksena.
Lähteet
- Jutikkala, Eino & Nikander, Gabriel (toim.): Suomen kartanot ja suurtilat III. Helsinki 1945.
- http://www.aulanko.com/
- http://yle.fi/alueet/hame/2011/05/katajiston_kartano_aukesi_aulangon_kievarina_2603771.html