Kalle Eevert Talvinen

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 15. lokakuuta 2014 kello 20.35 – tehnyt Kaunislehto (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Kalle Eevert Talvinen (s. 1872-) syntyi Akaassa, mutta muutti vaimonsa Hilman kanssa Humppilaan vuoden 1901 jouluviikolla, kun itse rakennettu mökki valmistui asuttavaan kuntoon. ...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Kalle Eevert Talvinen (s. 1872-) syntyi Akaassa, mutta muutti vaimonsa Hilman kanssa Humppilaan vuoden 1901 jouluviikolla, kun itse rakennettu mökki valmistui asuttavaan kuntoon. Työhön Kalle meni rautateille siirtokuormaajaksi.

Poliittinen vanki

Sisällissodan jälkipuintien aikaan 1918 Talvinen joutui vankileirille Tampereelle, jossa hänet oli määrä ampua. Meijerin isännöitsijä Laurilan onnistui kuitenkin pelastaa hänet vankilasta. Talvinen palasi kävellen kotiin Humppilaan vain huomatakseen, että hänen vaimonsa oli tällä aikaa teloitettu Jokioisissa. Tästä tapahtumasta Talvinen sai kipinän punakaartissa kuolleiden omaisten ja erityisesti orpojen auttamiseen.

Ahkera työmies rautateillä

Talvinen oli erittäin ahkera työmies sekä varsinaisissa töissään että lukuisissa luottamustoimissaan. Hän vaati paljon sekä itseltään että toisilta ihmisiltä. Talvinen työskenteli rautateiden lisäksi kunnan puunhakkaajana. Hän seurasi tarkasti kunnalliselämää ja oli mukana mm. kunnanvaltuustossa, raittiuslautakunnassa, verotuslautakunnassa ja Kirkonkulman koulun johtokunnassa. Lisäksi hän toimi huoltolautakunnan piirivalvojana ja oli perustamassa Humppilaan sekä Osuuskauppaa että palokuntaa. Unohtaa ei myöskään sovi työtä työväenliikkeen hyväksi sekä kirjaston hoitamista.

Itseoppinut

Vaikka Talvinen ei ollut käynyt päivääkään kouluja, hän oli oppinut mies. Hän luki paljon, ja hänellä sanotaan olleen paikkakunnan kattavin sanomalehtikokoelma. Kamarin seinältä löytyy erilaisia diplomeita, joilla hänet palkittiin aikanaan: diplomi Humppilan Osuuskaupan perustajajäsenelle, Palokuntien keskusliiton myöntämän ansiomitalin diplomi VPK-työstä sekä diplomi, josta selviää, että Talviselle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein 1957.

Ottotytär Hellin

Talvinen asui mökissä ottotyttärensä Hellin kanssa. He asuttivat mökin keittiötä, koska pienessä kamarissa heillä oli ajoittain vuokralaisia, esim. paikallisen osuusliikkeen myyjätär. Talvinen asui mökissä aina siihen asti, kunnes hän kuoli 96-vuotiaana vuonna 1968. Viimeiset talvensa hän tosin vietti tyttärensä luona Forssassa.
Hellin testamenttasi mökin Humppilan kunnalle kuollessaan 1970-luvulla.

Talvisen työläismökki

Mökin kohtalosta käytiin pitkään taistelua, sillä paikalle oltaisiin haluttu rakentaa kerrostalo. Viimein vuonna 1994 mökki saatiin museokäyttöön, ja nykyisin se on asemakaavassa suojeltu. Mökki on säilytetty alkuperäisessä kalustuksessaan. Suurin osa työkaluista ja kalusteista on Talvisen peruja.

Talvisen työläismökki sijaitsee Humppilan Asematiellä aivan keskustan tuntumassa. Mökki rakennettiin aikanaan silloisen kunnantalon naapuriin vain kivenheiton päähän rautatieasemasta. Talvinen on alkuperäiseen kuntoonsa jätetty työläismökki, josta löytyy sekä vanhan ajan esineistöä että tunnelmaa.

Työläismökki on avoinna kesäsunnuntaisin (elokuun loppuun asti) klo 12.00 -16.00 ja muulloin ryhmille sopimuksen mukaan. Mökillä toimii pienimuotoinen kahvila. Aluetta hoitaa Humppilan Eläkkeensaajat ry.

Tiedustelut arkisin (03) 4180 448 tai kirjasto@humppila.fi / Humppilan kirjasto.

Lähteet

Humppilan kirjasto