Myllynkulma

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 5. maaliskuuta 2013 kello 11.59 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (yksi versio)

Myllynkulma on Kanta-Hämeessä, Humppilan kunnassa. Myllynkulman kylä sijaitsee vanhan Humppila-Urjala -maantien varrella, noin neljän kilometrin päässä Humppilan kirkolta. Vanhaa maantietä on jäljellä 2,5 km valtatie kahdelta valtatie yhdeksälle. <widget type="googlemap"> <marker lat="60.95190" lon="23.36268">Myllynkulma</marker> </widget>

Maisemat ja asukkaat

Forssan Koijärvestä noin 20 km:n päästä alkaa Koijoki tai Koenjoki, joka antaa ilmeen Myllynkulman kylälle. Maisemallisesti Myllykulmantie on kaunis kokonaisuus, jossa peltoaukeat, metsät, jokea myötäilevä tie sekä huvila- ja maatilarakennukset vuorottelevat. Vanha Ylimyllyn pato ja myllyn rauniot sekä Alisenmyllyn paikan jäänteet ovat kylän historiallisesti tärkein nähtävyys kylälle. Ne ovat aikoinaan antaneet kylälle elämän ja nimen Myllynkulma.

Myllynkulmantien varrella on vuorineuvos Armas Puolimatkan syntymäkodin paikka, joka on kuitenkin jo purettu. Armas Kaarlo Kustaa Puolimatka (3.6.1918 Turku - 28.8.1989 Naantali) syntyi Myllynkulman kylässä vaatimattomaan maanviljelijäperheeseen. Armas Puolimatkasta tuli vuorineuvos ja Suomen merkittävimpiin kuuluva rakennusurakoitsija 1960-1980-luvulla. Puolimatka kehitti yrityksessään voimakkaasti rakentamisen rationalisointia ja työmaatekniikkaa, ja hän on yksi teollisen rakentamisen pioneereista Suomessa.

Myllynkulman kylässä on asukkaita lähes 200, joista vakituisia on 120 ja kesäasukkaita 70. Kylällä on 70 asuinkiinteistöä tai talokeskusta, joista kesämökkejä on 43.

Kylän elämää

Myllynkulmalla on ollut seitsemänluokkainen, kahden opettajan kansakoulu, joka aloitti toimintansa vuonna 1921. Koulu kuitenkin paloi korjauskelvottomaksi joululoman aikana 29.12.1962. Koulun palon myötä kylän yhteisten asioiden hoitaminen on siirtynyt kunnalle, mikä on hankaloittanut kylän asukkaiden elämää.

Myllynkulman kylään perustettiin vuonna 1926 Myllynkulman pienviljelijäyhdistys, joka neuvoi pienviljelijöitä ammatillisissa asioissa. Lähes kaikki kylän asukkaat ovat olleet aikanaan yhdistyksen toiminnassa innokkaasti mukana. Yhdistyksen toiminta alkoi kuitenkin hiipua 1970-luvun jälkeen. Kesällä 2003 aloitti toimintansa Myllynkulman kyläseura, joka on rekisteröity virallisesti 12.3.2004.

Alueella toimii kaksi metsästysseuraa: Humppilan Peura ja Humppilan Repo. Koijoki on metsästysseurojen raja. Kylän alueella toimii myös monia koko kunnan alueella toimivia yhdistyksiä tai järjestöjä, joilla ei ole kylällä erillistä itsenäistä osastoa.

Myllynkulmalla on 17 päätoimista tai aktiivisesti maanviljelystä harjoittavaa tilaa. Erilaisia ammatinharjoittajia ja palveluyrittäjiä toimii kylällä kymmenen. Valtatie kahden varrella on Humppilan Lasin kauppakeskus, jossa on 15 erillistä kauppaliikettä: Humppilan Lohi, Humppilan Lasitorni, Humppilan Kenkämaailma, Humppilan Taidetakomo, Humppilan Antiikkiliike, apteekki ja kaksi bensa-asemaa. Myllynkulmantien varrella on Hirsitalotehdas Alpo Maunu.

Kyläseura

Elvyttääksen kylän elämää Myllynkulman kyläseura ry laati vuonna 2004 kyläsuunnitelman yhteistyössä LounaPlussa ry:n alma-rahoitteisen Plussaa lounakylille -hankkeen kanssa ja tehnyt asukaskyselyn kartoittaakseen kyläläisten toiveita. Kylän suurimpina vahvuuksina pidetään mm. hyviä kulkuyhteyksiä, luontoa ja rauhallisuutta asuinalueena. Kylän sijainti on on hyvä ja lähellä palveluita. Kylän asukkaiden keskuudesta löytyy paljon osaamista eri aloilta.

Tulevaisuuden kuva on kyläläisten mielestä hyvä. Kylän elävöittämiseksi on muutettava kesämökkitontit uusien asukkaiden ja etenkin lapsiperheiden vakituiseksi asuinalueeksi. Kylän maaperä on hyvää maanviljelyksen harjoittamiseen ja sijainti luo edellytyksiä kasvulle erityisesti yritysmäärän lisääntymisenä. Kyläläisten aktiivisuutta on heräteltävän, ja varsinkin nuoria toivotaan mukaan kylätoimintaan.


Lähteet:
http://myllynkulmankylaseura.nettisivu.org/
http://myllynkulmankylaseura.nettisivu.org/kylasuunnitelma/
Rakennettu Häme. Hämeenlinna 2003. ISBN 951-682-717-9