Ero sivun ”Kotkon talomuseo” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
p (yksi versio)

Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 11.59

Kotkon talomuseo Hauho-Seuran omistuksessa ja hoidossa oleva ulkomuseoalue. Muita Hauho-Seuran ylläpitämiä museoita ovat Hauhon kotiseutumuseo eli esinemuseo sekä Vihavuoden myllymuseo Vihavuoden kylässä. Talomuseo sijaitsee Kotkon luonnonsuojelualueen laidalla 300 metrin päässä Hauhon harmaakivikirkosta seurakuntatalon ja pappilan ohi Kotkonharjulle kuljettaessa. Museoon on 1960-luvulla siirretty Kaukkalan kylän Halpparin talo 1700-luvulta. Talo on varustettu esittämään 1900-luvun alun valistuneen ja kunnalliseen toimintaan osallistuneen talonpojan kotia. Rakennus on ajalleen tyypillinen paritupatyyppinen rakennus: siinä on veranta, porstua, pirtti, isännän kamari ja kaksi vieraskamaria. Pappiloista ja kartanoista saadut vaikutteet näkyvät kamarien tapettiseininä ja uuden tyylin huonekaluina, mutta tuvan tummuneet hirsiseinät, vedellä ja hiekalla aikoinaan valkoisiksi hangatut leveät lattialankut, sekä koruton kalusto kertovat vielä vanhemmista ajoista. Museoalueelle siirron jälkeen rakennuksessa ei ole asuttu. Niinpä toinen savupiippu ja kamarien uunitkin on jätetty muuraamatta.

Talomuseoalueella oleva mamsellimylly, eli hollantilaistyylinen, leveärakenteinen tuulimylly on alunperin kotoisin Alvettulan Solperin tilalta, josta se vuonna 1890 siirrettiin Ilmoilan Honkasaareen. Tuulimylly oli käytössä sotavuoteen 1918, ja museoalueelle se tuotiin vuonna 1961. Myllyn uudet siivet on tehty kestävyyssyistä alkuperäisiä lyhyemmiksi. Asuinrakennuksen ja myllyn väliin on siirretty pikkuinen mäkitupalaisen savusauna vuodelta 1804 Torvoilan kylästä. Sen haltijoina olivat Albinus Niskasen eli "piinun" suvun jäsenet. Saunan vieressä on 1800- luvulla rakennettu Hakasen suvun hallussa ollut mäkitupalaisen aitta Tuittulasta. Asuinrakennuksen toisella sivulla on pappilan "hirsihyyskä" eli käymälä pastori Filip Danielssonin ajalta. Käymälät tulivat Hauholla pakollisiksi terveydenhoito-ohjesäännön määräyksestä vuonna 1884. Alueella on myös vuoden 1760 tienoilla rakennettu paririihi, joka siirrettiin nykyiseen paikkaan 1843, sekä pappilan viljamakasiini ja riihilato. Riiheen on kerätty viljan puintiin ja käsittelyyn liittyviä esineitä ja ladossa on vanhoja ajoneuvoja ja hevostyökaluja.

Kotkon ulkomuseoalue on avoinna kesäaikaan keskiviikosta lauantaihin klo 10-16 ja sunnuntaisin klo 11-17. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Talomuseoalueelle pääsee esinemuseon oppaan kanssa. Pääsymaksu 2/1 €.

Postiosoite: Hauho-Seura, 14700 Hauho

Puh. museo: (03) 675 1146

Lähteet

  • Tupala, U. 2011. Hauhon museot huokuvat mennyttä aikaa. Niskavuoren Sanomat.
  • Hauho-Seura ry.