Ero sivun ”Ihmettä kaikki (Kirja)” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 45: Rivi 45:


Laura Malmivaara.  Juha Itkonen tarttui autofiktion vaikeaan lajiin , eikä selviä ongelmitta. Keskisuomalainen 17.9.2018 ([https://www.ksml.fi/paikalliset/2422857])
Laura Malmivaara.  Juha Itkonen tarttui autofiktion vaikeaan lajiin , eikä selviä ongelmitta. Keskisuomalainen 17.9.2018 ([https://www.ksml.fi/paikalliset/2422857])
[[Category:Kaunokirjat]]

Versio 30. huhtikuuta 2021 kello 12.52

Toimittaja, kirjailija Juha Itkosen Ihmettä kaikki (2018) oli jälleen toisenlaista Itkosta kuin hänen edelliset teoksensa.

Tässä teoksessa näkyy parhaiten norjalaisen Karl Ove Knausgårdin omaelämäkerrallisten Taisteluni (2011 - 2016) -kirjojen vaikutus, joista Itkonen on kirjoittanut kolumneja ja tehnyt mm. laajan henkilöhaastattelun Image-lehteen vuonna 2012.

“Nelihenkisen perheen elämä on asettunut uomiinsa. Iltatähden ilmaantuminen ei suju odotetulla tavalla, vaan vanhemmat joutuvat mahdottoman valinnan eteen. Yllätykset eivät lopu senkään jälkeen, sillä seuraavaksi he löytävät itsensä vastasyntyneiden teho-osastolta. Elämä on arvaamaton ja heiveröinen, mutta silti vahva ja ainutkertainen.” (Otavan sivusto)

Omat kokemukset kirjaksi

Pari vuotta ennen tutustumistaan Karl Ove Knausgårdin Taisteluni -teokseen Juha Itkonen kirjoitti romaanin Seitsemäntoista (2010), jossa leikiteltiin omaelämänkerrallisuudella; ja kirjan ensimmäinen osa oli autofiktiota hänen omasta nuoruudestaan.

Ihmettä kaikki on alusta loppuun asti omaelämänkerrallista fiktiota, joka on hyvin uskollinen Itkosen perheen kokemuksille reilun vuoden aikana, jolloin hänen vaimonsa sai ensin keskenmenon ja tuli sitten lähes heti uudelleen raskaaksi - ja perheeseen syntyi iltatähtinä tyttö ja poika.

Itkonen kertoo tarinaansa samalla tavalla kuin Knausgård tiukasti omasta, kapeasta ja joidenkin mielestä miehisestä ja cissukupuolisesta näkökulmasta, mikä ärsytti joitain kolmikymppisiä naislukijoita. Kenenkään muun näkökulmasta ei tietysti omaa elämänkertaa voi kirjoittaa kuin omasta näkökulmasta, joku muu tapa kirjoittaa olisi kohtuuton vaatimus. Hän ei tietysti voinut kirjoittaa kirjaansa vaimon näkökulmasta, koska hän ei ollut se joka henkilökohtaisesti koki keskenmenon, uuden raskauden ja kaksosten synnyttämisen.

Olisi tietysti kiinnostava ajatella, millainen Itkosen kirja olisi lesbotulkintana. Tai mitä olisi tapahtunut, jos hänen kertojansa olisi heittäytynyt mielessään transsukupuoliseksi ja etäännyttänyt kirjan minä-kertojan todellisesta Juha Itkosesta.

Lähteitä

Arja Korhonen. Juha Itkonen: Ihmettä kaikki. Kulttuuri kukoistaa -blogi 4.10.2018 ([1])

Juha Itkonen: Ihmettä kaikki. Eniten minua kiinnostaa tie -blogi 23.9.2018 ([2])

Juha Itkonen. Ihmettä kaikki. Otava.fi -sivusto ([3])

Katariina Lehtikanto. Juha Itkonen kirjoitti vanhemmuuteen liittyvistä kipeistä kokemuksista omakohtaisen romaanin: ”En osaa niistä puhua, mutta osasin kirjoittaa”. Iltalehti 30.08.2018 ([4])

Antti Majander. Pitääkö oman lapsen kuolla? Juha Itkonen joutui kohtaamaan kysymyksistä kaikkein vaikeimman. Uudessa teoksessaan Juha Itkonen näyttää oman haavoittuvuutensa, mutta sen päähenkilöitä ovat muut. Helsingin Sanomat / Kulttuuri 30.8.2018 ([5])

Terhi Pape-Mustonen. Koskettava ja viihdyttävä tarina vaikeasta isyydestä Maaseudun tulevaisuus 30.12.2018 ([6])

Juha Itkonen: Ihmettä kaikki. Poika lukeekin -blogi 6.1.2020 ([7])

Mila. Juha Itkonen: Ihmettä kaikki. Sanoissa ja sivuilla -blogi 2.12.2018 ([8])

Ihmettä kaikki by Juha Itkonen. Goodreads.com 30.8.2018 ([9])

Pauliina. Kirja-arvostelussa Juha Itkosen koskettava Ihmettä kaikki. Mrs Eriksonson's Room -blogi 17.9.2018 ([Kirja-arvostelussa Juha Itkosen koskettava Ihmettä kaikki]) ([10])

Erika Åkman. Juha Itkonen kirjoitti koettelemuksestaan kirjan – joutui päättämään lapsensa kohtalosta: ”Ajauduin elämän ja kuoleman kysymysten äärelle”. Ilta-Sanomat 30.8.2018 ([11])

Hanna. Juha Itkonen: Ihmettä kaikki.Paljon melua kirjoista -blogi 6.8.2019 ([12])

Laura Malmivaara. Juha Itkonen tarttui autofiktion vaikeaan lajiin , eikä selviä ongelmitta. Keskisuomalainen 17.9.2018 ([13])