Ero sivun ”Säkiä” versioiden välillä

Häme-Wikistä
pEi muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 21: Rivi 21:




[[Category:Seurat_ja_yhdistykset]] [[Category:Urheiluseurat]]
[[Category:Urheiluseurat]]

Versio 8. huhtikuuta 2020 kello 10.21

Säkiä on Tuuloksen, Hauhon, Lammin ja Kosken pitäjien yhteinen urheiluseura, joka perustettiin vuonna 1903. 

Historiaa

Hämeen läänin nuorisoseurat järjestivät Hämeenlinnassa vuonna 1902 suuret urheilujuhlat, ja juhlien jälkeen perustettiin maakuntaan parikymmentä urheiluseuraa. Tuolloin elettiin Suomessa sortokautta. Keisarillinen senaatti valvoi vahvasti järjestöjen ja yhteisöjen toimia maassamme. Sallittiin ainoastaan yhteisöjä, jotka kuuluivat raittiusyhdistyksiin, työväenyhdistyksiin, V.P.K:n alaisiin yhteisöihin tai nuorisoseuroihin. Sen vuoksi Säkiänkin alku liittyy nuorisoseuroihin, joiden toiminta oli aatteellista, isänmaallisen hengen nostattamista. Seuran ohjelmaan kuuluivat näytelmät, iltamat palopuheineen ja tansseineen, mutta myös urheilukilpailut.

Säkiän perustivat tuuloslaiset opettajat, ja tuuloslainen agronomi sekä runoilija Eero Eerola antoi tarinan mukaan seuralle nimeksi Säkiä. Nimi tulee suuresta kalasta, monnista, joka vielä 1800-luvun alkupuolella uiskenteli Pääjärvessä, ja kansan muistitiedon mukaan eksyi joskus Tuuloksen Suolijärveenkin. 

Kuva: Outi Valo

Kiertopalkinnot

Perustamisvuodesta 1903 alkaen kilpailivat Hauho, Tuulos, Lammi ja Koski Säkiän sarvesta, joka oli viisimiehisten joukkueiden viisiottelun kiertopalkinto. Sarvi on nyt Säkiän palkintokaapissa Lammin kunnanviraston kahviossa.

Säkiä-juhlien kilpailut niittivät mainetta, ja kiertopalkinnoksi niihin hankittiin erikoinen ja arvokas palkinto 1930-luvulla. Taiteilija Ali Munsterhjelm, Magnus Hjalmar Munsterhjelmin veljenpoika, piirsi Hämeen läänin jalkaväkirykmentin komppanian lipusta mallin, jonka mukaan valmistettiin kiertopalkinnoksi lippu seuraan kuuluvien pitäjien nuorisoseuran hankkimista aineista. Ajan saatossa kulunut lippu on kehystettynä Lammin kunnanvirastossa. Lipun kehystytti kotiseutuneuvos Uljas Kiuru, joka toimi Lammin Säkiässä vetäjänä ja toiminnanjohtajana neljäkymmenen vuoden ajan.

1950-luvulla valmistui uusi urheilukenttä Lammin Untulaan. Se oli merkittävä tapaus myös silloisen Säkiän urheiluelämässä. Säkiä on menestyvä urheilujärjestö, joka innostaa lapsia ja nuoria liikunnan pariin ja on tuottanut maailmalle myös menestyneitä ammattiurheilijoita.