Ero sivun ”Ikiliikkujat” versioiden välillä
Ei muokkausyhteenvetoa |
Ei muokkausyhteenvetoa |
||
Rivi 24: | Rivi 24: | ||
Oletko perillä '''kuvankäsittelystä ja kuvien muokkaamisesta''' HämeWikiin sopiviksi? Kuvia tälle sivulle laitettaviksi olisi paljonkin, mutta taitoa niiden editoimiseen ei ole riittävästi eikä aikaa opettelemiseen. Haluatko alkaa toimittaa kuvagalleriaa tälle sivulle talkootyönä, niin kuin me kaikki teemme talkootyötä itsemme ja toistemme iloksi. Soita 050 4660662.<br> | Oletko perillä '''kuvankäsittelystä ja kuvien muokkaamisesta''' HämeWikiin sopiviksi? Kuvia tälle sivulle laitettaviksi olisi paljonkin, mutta taitoa niiden editoimiseen ei ole riittävästi eikä aikaa opettelemiseen. Haluatko alkaa toimittaa kuvagalleriaa tälle sivulle talkootyönä, niin kuin me kaikki teemme talkootyötä itsemme ja toistemme iloksi. Soita 050 4660662.<br> | ||
-- | -- | ||
Nettilehti '''Tanhuviesti''' (nro 3/2013) on julkaissut jutun Ikiliikkujista: http://www.kansantanssinyst.fi/tanhuviesti.htm.<br> Sieltä voi löytyä muutakin suomalaisesta perinteestä ja kulttuurista kiinnostuneelle. | Nettilehti '''Tanhuviesti''' (nro 3/2013) on julkaissut jutun Ikiliikkujista: http://www.kansantanssinyst.fi/tanhuviesti.htm.<br> Sieltä voi löytyä muutakin suomalaisesta perinteestä ja kulttuurista kiinnostuneelle. | ||
Versio 21. elokuuta 2015 kello 13.13
Ikiliikkujat on Hauholla toimiva kansantanssiryhmä, joka on aloittanut toimintansa syksyllä 2003. Ryhmä on tarkoitettu aikuisille ja isoille nuorille. Toisinaan siinä on ollut myös lapsia, seitsemästä ikävuodesta alkaen. Myös muualta kuin Hauholta on mukana käynyt tanssijoita ja edelleen Ikiliikkujien toiminta on avoin kaikille.
Aluksi toimimme villinä ryhmänä, mutta tiettyjen palveluiden saamiseksi liityimme syksyllä 2006 Raittiusyhdistys Sarastus III:n toimintaryhmäksi. Sarastus III ry:n, toiminnassa aiemmin on ollut runsaasti kulttuuri- ja perinneaiheita, kuten lasten kansantansseja, leirejä, vaellusretkiä, kädentyöhön johdattelevia kursseja (päretyöt, tuohityöt sekä viisi- ja kymmenkielisen kanteleen rakennus- sekä soittokursseja).
ILMOITUSTAULU
Kaikenikäisille iloa ja liikuntaa kansantanssista
Liikkuminen on välttämätöntä elämälle, terveydelle ja hyvinvoinnille. Paras tulos syntyy, kun liikkumiseen yhdistetään myös muita ihmisen elämälle tarpeellisia toimintoja, vaikutuksia, kykyjä ...
Kansantanssissa kehittyvät: hyvä mieli: myönteiset kokemukset... monet kognitiiviset kyvyt: matemaattiset, muoto-opilliset taidot, järjestelykyky… neuro-lingvistisiä vaikutuksia: aivotoimintaa hyödyttävät liikkeet, keskiviivan ylitys... taiteellisuus: musiikki, hahmotuskyky… kehomuisti, rutiinit, rytmikyky… luuston tiheys... tasapaino…
Tanssimme Eteläisten koululla alkaen joko tiistaina 8.9. klo 17.45 tai torstaina kello 19.00-20.30. Kumpi aika sopii sinulle? Tiedustelut Puh. 050 4660662; ilonen.anneli@gmail.com --
Oletko perillä kuvankäsittelystä ja kuvien muokkaamisesta HämeWikiin sopiviksi? Kuvia tälle sivulle laitettaviksi olisi paljonkin, mutta taitoa niiden editoimiseen ei ole riittävästi eikä aikaa opettelemiseen. Haluatko alkaa toimittaa kuvagalleriaa tälle sivulle talkootyönä, niin kuin me kaikki teemme talkootyötä itsemme ja toistemme iloksi. Soita 050 4660662.
--
Nettilehti Tanhuviesti (nro 3/2013) on julkaissut jutun Ikiliikkujista: http://www.kansantanssinyst.fi/tanhuviesti.htm.
Sieltä voi löytyä muutakin suomalaisesta perinteestä ja kulttuurista kiinnostuneelle.
TOTEUTETTUJA JA TULEVIA TAPAHTUMIA JA TOIMINTAA
- Kevätkauden 2012 aloitimme 10.1. kello 18.30 avoimella tapahtumalla. Olemme harjoitelleet monipuiolista ohjelmaamme "Kahdeksanniitinen" esittääksemme sen Kansaninvälisen Tanssin päivän tilaisuudessa Hämeenlinnan pääkirjastossa 24.4.2012.
- Kalevalanpäivän iltaa 28.2.2012 vietimme perinneleikkien parissa. Mukaan leikimme erilaisia leikkejä, joista toisia voi leikkiä sisällä ja toisia ulkona. Jokainen sai mahtavan listan leikkien nimiä ryhmiteltyinä tyypeittäin. Lisäksi kukin sai mukaansa joitakin leikkikirjoja sisältävän luettelon. Jos olit talvilomamatkalla etkä ollut m ukana, mutta haluat aineistoa, ota yhteyttä!
Lapset ja nuoret tarvitsevat aktiivista omatoimisuutta kaiken myllytyksen ja töllötyksen terveellisenä vaihtoehtona ja sen lomassa. Voimailuleikit, taitoleikit, tasapainoleikit, älyleikit, ilmaisuleikit, tarkkuusleikit, temppuleikit, joukkuekisat, seuraleikt, muut sosiaaliset leikit... onhan niitä - ja lisää keksitään. On sisätiloissa ja ulkona leikittäviä. On leikkejä lapsille ja isoille nuorille, aikuisillekin. Voit leikkiä niitä sitten kavereiden kanssa välitunneilla, kylänraitilla, vanhempia kotiin odottaessasi ja muuten kaverien kanssa peuhatessa sekä mukavaksi ajan kuluksi missä kukin leikin keksii....
- Esiinnyimme huhtikuun 24.2012 päivänä Hämeenlinnan pääkirjastossa pidetyssä tanssin päivän tilaisuudessa ohjelmalla Kahdeksanniintinen. Toisaalla tällä sivulla kerromme enemmän ohjelmasta. Saman ohjelman saimme esittää yksityistilaisuudessa Hämeen Linnassa saman vuoden lokakuussa.
Olemme käyneet myös toisen Sarastuksen keskusjärjestön Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry:n ja muidenkin kansantanssijärjestöjen joissakin maanlajuisissa ja pohjoismaisissa taphatumissa. Niistä saamme laajempaa näkökenttää kansantanssin eri muotoihin ja tapaamme suurin määrin toisia saman alan harrastajia.
- Muiden yhteisöjen ja yksityisten järjestämissä tapahtumissa niiden ohjelman osana olemme varautuneet aktivoimaan osallistujia kansantanssin keinoin. Syntymäpäivät, häät, leirit ja vastaavat ovat hyviä tilaisuuksia, jossa ison joukon tansseja voidaan ohjata ja ohjelmaan tulee myönteistä uutta. Tahdittamisessa meillä on pääasiallisesti CD-levyjä, mutta myös elävä musiikki on mahdollinen erityistapauksissa.Mainittakoon tässä yhteydessä, että 6.5.2012 vierailemme Lasten kylässä Lohjalla tutustumassa sen toimintapisteisiin ja meiltä tilattu sinne perinneleikkien opetusta nuorille, jotka toimivat vapaaehtoisina ohjaajina siellä.
Mitä saat kansantanssista?
Kansantanssi on monipuolista liikuntaa. Se on myös paljon muuta kuin liikuntaa, kuten aivotyötä, seurapeliä, ryhmätoimintaa. Koetusti se ehkäisee myös luukatoa, parantaa tasapainoa ja on monella muulla tavoin elämänmyönteistä. Iloinen ilmapiiri virkistää arjen kiireiden keskellä. Ohjelmaan liittyy myös perinnettä monella tasolla, kuten tanssi-, tapa- ja pukuperinnettä.
Olemme harrastaneet teemalla: Vapaaehtoisesti kansantanssia - henkinen ja fyysinen kunto säilyvät ja paranevat. Siten myös yhteiskunnan varoja säästyy. Kaupungin olisi syytä vastaavsti tukea antamalla tilat maksutta talkootyön vastineeksi! Meidän toiminnastamme ei aiheudu kuluja kaupungille juuri muuta kuin valo ja soittimen edellyttämä sähkövirta enintään pari tuntia viikossa. Sen vastineena, että ryhmässämme toimivat ihmiset eivät juuri kuluta kaupungin varoja esimerkiksi terveyspalvelujen muodossa, kaupungin etu olisi tukea edes tilan antamisena maksutta etenkin, kun toiminnastamme ei aiheudu kustannuksia.
Tanssin päivän ohjelmamme Kahdeksanniitinen yksityiskohtaisemmin esiteltynä:
Tanssit ovat Suomen eri alueilta ja eri henkilöiden 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa keräämiä ja muistiin merkitsemiä. Tanssit ovat yleensä vanhempia kuin keräysajankohta.
Olemme koonneet ohjelman siten, että se sisältää vähintään kahdeksan eri askelikkoa, otetta, vakio-osaa ja lähtökuviota. Siitä tulee ohjelman nimi kankaankudontatermin ohella. Tanssejakin oli kahdeksan poistumispolkka mukaan luettuna. Ohjelman eri tanssit tallennuspaikkakunnittain:
Haili Lemiltä 1856
Haili Rantasalmelta 1869
Juustopolska 1875 kerätty Eurajoelta; kerääjä Nakkilasta
Kolmen kontra Mouhijärveltä, musiikki Vehkalahdelta 1934
Kahvipannu Viitasaarelta 1909
Kalanpaistaminen Saarijärveltä 1855
Polkkakättönen Viitasaarelta 1909
Poistuminen polkkapyörinnällä eri suuntiin.
Ryhmä Ikiliikkujat pukeutui kansallispukuihin seuraavasti:
Anna-Kaisalla oli mumminsa tekemä Hauhon puku: revinnäisin kirjottu paita, hopeinen koru, tummansininen liivi, flammuraitainen punasävyinen hame, revinnäisin kirjailtu esiliina, tanu, valkoiset sukat ja mustat nahkakengät.
Sannalla oli Kaukolan puku: tummansininen hame, tummansininen kirjottu liivi, valkoinen lievästi kirjottu paita, hopeinen paljinsolki, nyytinkipitsein ja kirjailuin koristettu esiliina, valkoiset sukat ja mustat nahkakengät.
Marja-Leenalla oli Kivennavan äyrämöispuvun kesäversio, jonka Anneli on suurimmaksi osaksi tehnyt: rekkopaita (teetetty), hopeinen paljinsolki, musta hame viidestä pietimestä punaisin verkahelmuksin (vaihtoehto olisi aniliininpunainen hame punaisin verkahelmuksin), puolipellavainen kirjottu kesäkostuli, pellavainen esiliina nyytinkipitsein, revinnäisraidoin ja värikirjonnoin, pieni huntu, valkoiset (käsin puikoilla neulotut) villasukat ja mustat nahkakengät.
Annelilla oli suureksi osaksi itsensä tekemä Kivennavan äyrämöispuvun talviversio: rekkopaita (teetetty), hopeinen paljinsolki, musta hame viidestä pietimestä punaisin verkahelmuksin, valkoinen kirjailtu sarkaviitta, villakankainen ristipistoin kirjottu, kalunanauhoin ja silkkitilkkuhelmuksin somistettu esiliina, pieni huntu, käsin puikoilla neulotut siniset villasukat ja Suutari Sepon tekemät mustat nahkakengät.
Musiikin järjestämisessä CD-levylle oikeaan järjestykseen antoi tekniikkatukea Aleksi Hellsten Pääkirjastolta. Kiitos Aleksille!
Kiitos myös kirjastolle ja Pirjo Tuomelle tapahtuman järjestämisestä ja hyvästä yhteistyöstä!
TOTEUTETTUJA TAPAHTUMIA VUONNA 2011
Tanssimatka maailmalla 18.1.2011
Amerikkalainen Virginiareel, jugoslavialainen Kolo, ranskalainen Myllärin tyttö ja meksikolainen La Raspa tulivat tutuiksi koko joukolle.
Toiminnallinen Kalevala-ilta 8.3.2011
Kalevalaisen laulun ja tanssin erilaisten esitystapojen esittelyn jälkeen hauholaisjuurinen monitoimimies Kauko Virtanen lauloi sekä perinteisiä että uusia omia runojaan säkeen kerrallaan ja me toistimme tanssiessamme.
Kauko Virtanen kertoi myös kiinnostavia asioita Kalevalaisen Runokielen Seuran toiminnasta ja runojen luomisen helppoudesta. Aiemmin toteutimme myös runokaraoken ja kalevalamittaisten runojen kirjoituskampanjan.
Vapaaehtoisesti kansantanssia 6.9.2011
Osallistujia oli vähän. Syystyöt taisivat vielä haitata hyvää harrastusta.
Myös jatkossa järjestämme erikoisiltoja, jotta kansantanssin olemukseen voivat tutustua nekin, jotka eivät tosituvasti pääse harjoittelemaan.
Kansantanssi- ja tiedotusrastiaohjasi kolme Ikiliikkujien jäsentä 14.11.2011 Harrastetapahtumassa Hauhon yhtenäiskoululla. Ilmeisesti kaikki koulun oppilaat saivat pienoisen näytteen kansantanssin olemuksesta.
HawuJoulussa olemme olleeyt mukana vuosittain pienarpajaisten tai myyäispöydän muodossa.
AIEMPAA HISTORIAA
Ikiliikkujat aloitti syksyllä 2003 aikuisryhmänä. Välillä on ryhmän koko ollut 4-5 henkilöä ja parhaina aikoina 17. Kokeilijoiden mukana pysyminen riippuu siitä, uskovatko he itseensä ja kansantanssin mielekkyyteen sekä tervehdyttävään ja kuntoa ylläpitävän tehoon.
Sivun ylälaidassa on kuva Ikiliikkujien joukkueesta osallistuttuaan Kirkkovenesoutuun muutamia vuosia sitten. Kuvia toiminnasta olisi paljon lisää, mutta tarvittaisiin niiden käsittelyyn tottunut ihminen muuntamaan ne ja laittamaan HämeWikiin. Katso ilmoitus ilmoitustaulussa.
Esiintymisiä on ollut vuosittain yksi tai useampi. Omien tapahtumien lisäksi olemme esiintyneet toisten yhdistysten järjestämissä tilaisuuksissa.
Olemme osallistuneet muutamille Suomalaisen Kansantanssin Ystävien kursseille. Opintomatkoja olemme järjestäneet Kansantanssimaratoniin Hämeenlinnassa 18.-19.11.2006, Nordlekiin Lahdessa heinäkuussa 2009 ja Kansantanssikatselmukseen Turussa huhtikuussa 2010.