Ero sivun ”Etelä-Hämeen Kirjoittajayhdistys Janaki” versioiden välillä
pEi muokkausyhteenvetoa |
Ei muokkausyhteenvetoa |
||
Rivi 17: | Rivi 17: | ||
Samana vuotena eli aika pian perustamisesta saatiin aikaiseksi Matti Saarimäen opastuksella ja toimittamana ensimmäinen antologia Hälläpyöränä Härkäteillä. Siinä oli tekstejä kahdeltakymmeneltä kirjoittajalta ja kustannuksiin haettiin apuja yrityksiltä mainosten muodossa. 29.-30.9.1984 Janaki isännöi kolmansia Etelä-Hämeen Kirjoittajapäiviä Kulttuurituvalla. Päivien teemana oli näyttämölle kirjoittaminen ja päivien avauspuheen piti kunnallisneuvos Lyyli Aalto. Luennoitsijoina olivat Arto Kytöhonka, Yrjö Juhani Renvall ja Seppojuhani. Koulutusta, koulutusta… Kosti Sironen, Matti Saarimäki, Markku Laitinen… Viisivuotisjuhlia vietettiin Tervakosken Seuratalolla. Aiemmin samana vuonna oli saatu aikaiseksi kaksi antologiaa, joka toteutti yhdistyksen syntymäpäivälahjana päätoimittaja Eero Kuoppa. Kuoppa oli yhdistyksen toiminnassa mukana mm. kirjoituskilpailujen tuomarina. Kuoppa kutsuttiin yhdistyksen ensimmäiseksi kunniajäseneksi viisivuotisjuhlassa. Samana vuonna julkaistiin myös Tervaksia -niminen lehti jäsenten teksteistä. <br><br> | Samana vuotena eli aika pian perustamisesta saatiin aikaiseksi Matti Saarimäen opastuksella ja toimittamana ensimmäinen antologia Hälläpyöränä Härkäteillä. Siinä oli tekstejä kahdeltakymmeneltä kirjoittajalta ja kustannuksiin haettiin apuja yrityksiltä mainosten muodossa. 29.-30.9.1984 Janaki isännöi kolmansia Etelä-Hämeen Kirjoittajapäiviä Kulttuurituvalla. Päivien teemana oli näyttämölle kirjoittaminen ja päivien avauspuheen piti kunnallisneuvos Lyyli Aalto. Luennoitsijoina olivat Arto Kytöhonka, Yrjö Juhani Renvall ja Seppojuhani. Koulutusta, koulutusta… Kosti Sironen, Matti Saarimäki, Markku Laitinen… Viisivuotisjuhlia vietettiin Tervakosken Seuratalolla. Aiemmin samana vuonna oli saatu aikaiseksi kaksi antologiaa, joka toteutti yhdistyksen syntymäpäivälahjana päätoimittaja Eero Kuoppa. Kuoppa oli yhdistyksen toiminnassa mukana mm. kirjoituskilpailujen tuomarina. Kuoppa kutsuttiin yhdistyksen ensimmäiseksi kunniajäseneksi viisivuotisjuhlassa. Samana vuonna julkaistiin myös Tervaksia -niminen lehti jäsenten teksteistä. <br><br> | ||
[[category:Kirjallisuus]] | [[category:Kirjallisuus]][[Category:Kirjailija- ja kirjoittajayhdistykset]] |
Versio 7. huhtikuuta 2020 kello 15.14
Etelä-Hämeen Kirjoittajayhdistys Janaki perustettiin 16.9.1983 Turengin kirjaston alakerrassa kunnantalolla. paikalla olivat kulttuurisihteeri Seppojuhani Ruotsalainen, kokoonkutsuja Tarja Heinänen, Aarne Heino Tampereen yliopistosta, Kirjastonhoitaja Marja-Leena Nieminen sekä Eila Pullinen, Raija Lassila, Elvi Kainulainen, Jenny Kalervo, Sirkka Nyman, Eino Kuuslampi, Kaino Werne Knuutila ja Kaarina Svetloff.
Kanta-Hämeen Kirjailijayhdistys Vana 66:n sääntöjä lievästi mukaellen laadittiin yhdistykselle säännöt.
Ensimmäisessä kokoontumisessa puhetta johti Eino Kuuslampi ja sihteerinä toimi Tarja Heinänen. Ensimmäiseen johtokuntaan valittiin Raija Lassila, Eila Pullinen, Elvi Kainulainen, Jenny Kalervo, Kaino Verner Knuutila ja Kaarina Svetloff. Äänestyksen jälkeen puheenjohtajaksi valittiin Eino Kuuslampi, Knuutilasta tuli rahastonhoitaja ja Svetloffista sihteeri.
Nimeksi päätettiin antaa lähikuntiakin kunnioittava Etelä-Hämeen Kirjoittajayhdistys Janaki ja Janaki juontaa juurensa sanasta jana, kahden pisteen välisestä suorasta ja päätettä -ki perusteltiin sanoilla kirja, kirjoittaminen, kirjailija ja lisäksi se on helppo taivuteltava. Janakin kotipaikka on Janakkala ja yhdistyksestä tuli 27.12.1984 rekisteröity yhdistys.
Alkuajan toimintaa
Vastaperustetun yhdistyksen toiminta alkoi rivakasti. Yleinen kokous pidettiin kunnantalolla 4.10. ja marraskuun alkuun suunniteltiin kokoontumista Turengin OP:n tiloissa. Koulutus alkoi myös heti. 9.11. Seppojuhani Ruotsalainen piti ensimmäisen oppitunnin ja opinnot aloitettiin antiikin ajoista. Ruotsalainen piti säännöllisesti oppitunteja Kulttuurituvalla. Etelä-Hämeen Kirjoittajapäivät vietettiin Hausjärvellä kunnantalolla Oitissa 8-9.10 ja janakilaisia oli mukana sankoin joukoin. Silloinen Hämeen läänintaiteilija Arto Kytöhonka ja kirjailija Hannu Niklander johti puhetta, joka käsitteli mm. kielenrakennetta.
Arto Kytöhonka oli mukana Janakin toiminnassa ja kokoajan on pidetty yhteyttä lääninkirjailijoihin, silloin kun niitä vielä oli Hämeessä.
Vuoden lopulla jäseniä oli 20 henkilöä ja seuraavana vuonna 33 kpl.1984 pidettiin Ylikylän koululla juhlat Runebergin päivänä ja ohjelmana oli suurimmalta osalta jäsenten tekstejä. Yleisöä oli viitisenkymmentä henkilöä.
Samana vuotena eli aika pian perustamisesta saatiin aikaiseksi Matti Saarimäen opastuksella ja toimittamana ensimmäinen antologia Hälläpyöränä Härkäteillä. Siinä oli tekstejä kahdeltakymmeneltä kirjoittajalta ja kustannuksiin haettiin apuja yrityksiltä mainosten muodossa. 29.-30.9.1984 Janaki isännöi kolmansia Etelä-Hämeen Kirjoittajapäiviä Kulttuurituvalla. Päivien teemana oli näyttämölle kirjoittaminen ja päivien avauspuheen piti kunnallisneuvos Lyyli Aalto. Luennoitsijoina olivat Arto Kytöhonka, Yrjö Juhani Renvall ja Seppojuhani. Koulutusta, koulutusta… Kosti Sironen, Matti Saarimäki, Markku Laitinen… Viisivuotisjuhlia vietettiin Tervakosken Seuratalolla. Aiemmin samana vuonna oli saatu aikaiseksi kaksi antologiaa, joka toteutti yhdistyksen syntymäpäivälahjana päätoimittaja Eero Kuoppa. Kuoppa oli yhdistyksen toiminnassa mukana mm. kirjoituskilpailujen tuomarina. Kuoppa kutsuttiin yhdistyksen ensimmäiseksi kunniajäseneksi viisivuotisjuhlassa. Samana vuonna julkaistiin myös Tervaksia -niminen lehti jäsenten teksteistä.