Ero sivun ”Fredrika Wetterhoff” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(3 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 19: Rivi 19:
Elsa Silpala, Wetterhoff - SATA VUOTTA, 1985  
Elsa Silpala, Wetterhoff - SATA VUOTTA, 1985  


[[Category:Hämeenlinna|Wetterhoff, Fredrika]] [[Category:Merkkihenkilöt|Wetterhoff, Fredrika]]
[[[[Category:Hämeenlinnalaisia|Wetterhoff, Fredrika]] [[Category:Merkkihenkilöt|Wetterhoff, Fredrika]][[Category:Häme-Wiki]]

Nykyinen versio 12. maaliskuuta 2023 kello 09.57

Pedagogi Fredrika Wetterhoff syntyi 14. tammikuuta v. 1844 Helsingissä ja kuoli 14. huhtikuuta 1905 Helsingissä vaikean sairauden murtamana. Hän vietti lapsuutensa Hattulassa, Inkalan kartanossa, jonne Fredrika Wetterhoffin vanhemmat, laamanni-isä Georg Adolf Wetterhoff ja äiti Sofia Juliana Karolina Stjernvall, veivät perheensä Krimin sotaa karkuun. Fredrikan vanhemmat olivat kiinnostuneita vähempiosaisten lasten koulutuksesta, ja Fredrika omaksui vanhempiensa ajatukset. Hän piti alustalaisten lapsille koulua omassa huoneessaan.

Fredrika Wetterhoff oli kotiopettajana Kuljun kartanossa, opiskeli suomen kielen ja kiinnostui kansakoulun perustamisesta kotipaikkakunnalleen. Fredrika Wetterhoff matkusti Pariisiin ja Leipzigiin opiskelemaan kieliä, kun muu perhe muutti Hämeenlinnaan vuonna 1873. Wetterhoff palasi takaisin Hämeenlinnaan ja toimi opettajana Hämeenlinnan normaalilyseossa sekä johtajattarena ja opettajana vuonna 1878 perustetussa suomenkielisessä tyttökoulussa. Opiskellessaan myöhemmin Tukholmassa Fredrika Wetterhoff sai idean ryhtyä kehittämään koulutusta kansannaisille.

Ompelu- ja kudontakoulu

Fredrika Wetterhoff perusti vuonna 1885 nimeään kantavan ompelu- ja kudontakoulun, jotta maaseudun ja työväestön tyttäret saisivat ammatin. Koulun maine levisi yli Suomen rajojen, ja opiskelijoita oli eri puolilta Eurooppaa. Opiskelussa käytettiin parasta mahdollista tekniikkaa ja koulun jatkumista turvattiin perustamalla säätiö sitä hoitamaan. Fredrika Wetterhoff luovutti säätiölle omistamansa koulurakennuksen tontteineen ja irtaimistoineen.

Kirjallisuutta

Fredrika Wetterhoffin elämäkerran "Piirteitä Fredrika Wetterhoffin elämästä: kirjeiden ja kirjoitelmien valossa" (1944) on kirjoittanut Alli Blomstedt, joka analysoi Wetterhoffin ideologisia ajatuksia työkoulun merkityksestä.

Lähteet:

http://www.wetterhoff.fi/portal/suomi/historia/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Fredrika_Wetterhoff

Elsa Silpala, Wetterhoff - SATA VUOTTA, 1985

[[