Ero sivun ”Hauhon murre- ja perinneyhdistys ry” versioiden välillä

Häme-Wikistä
pEi muokkausyhteenvetoa
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(3 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 40: Rivi 40:
Lisäksi palkittiin erillisenä palvelutalo Koivukodon ryhmätyönä tehty kirjoitus entisajan vanhustenhuollosta. Koivukodon muistelijat palkitaan lähitulevaisuudessa jollakin tavalla Koivukodossa. Työn kokoonpanijalle Raija Kirjavaiselle annetaan kirjapalkinto.<br>Koivukodossa järjestettiin sittemmin iltapäivätilaisuus talon asukkaille soiton, laulun ja kerronnan merkeissä.  
Lisäksi palkittiin erillisenä palvelutalo Koivukodon ryhmätyönä tehty kirjoitus entisajan vanhustenhuollosta. Koivukodon muistelijat palkitaan lähitulevaisuudessa jollakin tavalla Koivukodossa. Työn kokoonpanijalle Raija Kirjavaiselle annetaan kirjapalkinto.<br>Koivukodossa järjestettiin sittemmin iltapäivätilaisuus talon asukkaille soiton, laulun ja kerronnan merkeissä.  


[[Category:Hauho]] [[Category:Seurat_ja_yhdistykset]]
[[Category:Hauho]] [[Category:Kotiseutuyhdistykset]][[Category:Häme-Wiki]]

Nykyinen versio 11. huhtikuuta 2023 kello 15.18

Kuva: Hämeenlinnan kaupungin historiallisen m useon kokoelmat

Hauhon murre- ja perinneyhdistys ry on perustettu 27.9.2001. Yhdistyksen tarkoitus on hauholaisen murteen ja muun kansanperinteen kerääminen, tallentaminen sekä mahdollisuuksien mukaan myös julkaiseminen.

Tähänastiset julkaisut

  • Mahlottomia jonsei vihlonviimmesiä, Hauhon murteen sanakirja 2001.
  • Taksvärkkitietä Tattarinmäelle, hauholaisia paikannimiä ja niihin liittyviä tarinoita 2004.
  • Kumpaakin on vielä jonkin verran saatavana hintaan 20 euroa, myy Hauhon Isännöitsijätoimisto Hauhontie 19 ja Salme Pohjola, Seuratie 2 as 4.
  • Hauhon nahkurit, alansa ammattimiehiä, Matti Taposen tutkimusten perusteella tehty vihkonen, loppuunmyyty. Lainattavissa Hauhon kirjastosta.

Kaikki julkaisutuotot käytetään äidinkielen stipendeihin.

Lisäksi on tehty lukuisia vihkosia hauholaisista rakennuksista ja henkilöistä. Niitä ei ole myynnissä, mutta lainattavissa.

Hauholaisen perinteen tallennus

Keruukohteita ovat erityisesti hauholaiseen elämäntapaan liittyvät asiat, kuten eri ammattien kuvaukset, arkielämä, ruokatalous, juhlat, koulumuistot, tarinat, kaskut, henkilökuvaukset ja murresanat. Saatuja tietoja kootaan luettaviksi vihkoiksi, joita annetaan Hauhon kirjastolle lainattaviksi kiinnostuneille. Talteen saamiamme tietoja hyödynnämme myös  osallistumalla erilaisiin seminaareihin, luentotilaisuuksiin ym. Voimavaramme eivät riitä omien tilaisuuksien järjestämiseen, mutta lähdemme mielellämme kertomaan tiedoistamme vaikkapa kylä- ym. yhdistysten tilaisuuksiin. Niistä emme yleensä laskuta palkkiota. Tilaukset Seppo Soittila tai Salme Pohjola

Yhtenä varainkeruumuotona vuokraamme omistamaamme jalkapuuta esim. pikkujoulujen ym. juhlien vapaamuotoiseksi ohjelmaksi.

Yhdistyksen puheenjohtaja on Seppo Soittila, Satulantie 2, 14700 Hauho ja sihteeri Salme Pohjola, Seuratie 2 as 4, 14700 Hauho.

Kotiseutuaiheinen kirjoituskilpailu
Minun Hauho

Hauhon murre- ja perinneyhdistys ry järjesti Hauhon kunnan viimeisenä toimintavuonna yleisen kirjoituskilpailun aiheena Minun Hauho. Meitä moitittiin siitä, että otsikossa on kielioppivirhe. Se oli tietoisesti tehty, sitä käytettiin eräänlaisena hellittelymuotona, esimerkkinä vaikkapa ”tämä on minun tyttäreni, minun lapsi”. Ainutlaatuinen, läheinen.
Kilpailuun saatiin yhteensä 25 kirjoitusta neljässä eri sarjassa. Kirjoitusten kautta saatiin runsaasti erilaista perinnetietoa ja upeita kirjoituksia, joita on julkaistu Hauhon Joulussa ja Hauhon Keskikoulun Senioriklubin vuosijulkaisussa. Etsimme koko ajan muita julkaisumahdollisuuksia.

Kirjoituskilpailun tulokset julkaistiin ja palkinnot jaettiin ensimmäisenä Hauho-päivänä Hauhon yhtenäiskoululla 13.9.2008.


Kilpailun tuomarit ja voittajat:

Kirjastonjohtaja Irmeli Isokivijärvi
Äidinkielenopettaja Terhi Välimäki
Kansakoulunopettaja Hannu Markkula.
Hannu vetäytyi pois tuomaristosta sairauden vuoksi.
Hänen tilalleen valittiin
Kansakoulunopettaja Antti Holttinen

Tuomariston päätös:
Nuorten sarjoihin tuli vain yksi kilpailutyö kumpaankin. Palkintoja ei näissä sarjoissa jaeta, vaan tuomariston ehdotuksesta kummallekin osallistujalle annetaan erityinen kunniamaininta ja kirjapalkinto.
Kunniamaininnan ja kirjan saavat
Nimimerkki Hauholainen 14 v, Minna Helkiö Hauholta
ja nimimerkki Njusja, Niina Iisakkila Perttulasta

Molemmissa aikuisten sarjoissa päätettiin jakaa kolme ensimmäistä palkintoa, koska jokainen kirjoitus olisi kelvannut voittajaksi. Ne olivat niin hyviä, erilaisia ja samantasoisia, että tuomaristo päätti jakaa ykkössijat.

Palkitut ovat:
Aikuisten työikäisten sarja:
Nimimerkki Mimosa, Minna Vuorinen Hauholta
Nimimerkki Neljä Oravaa, Sinikka Lindström Joutsenosta ja
Nimimerkki Ootti, Orvokki Seppänen Valkeakoskelta

Eläkeikäisten sarja:
Nimimerkki Maija II, Marjatta Tuomisto Hämeenlinnasta
Nimimerkki Vuokko ja vanhus, Martti Kukkola Hauholta ja
Nimimerkki Mummon mökki, Tuulikki Harjulehto Espoosta

Lisäksi palkittiin erillisenä palvelutalo Koivukodon ryhmätyönä tehty kirjoitus entisajan vanhustenhuollosta. Koivukodon muistelijat palkitaan lähitulevaisuudessa jollakin tavalla Koivukodossa. Työn kokoonpanijalle Raija Kirjavaiselle annetaan kirjapalkinto.
Koivukodossa järjestettiin sittemmin iltapäivätilaisuus talon asukkaille soiton, laulun ja kerronnan merkeissä.