Ero sivun ”Ohje:Sisällys” versioiden välillä

Häme-Wikistä
imported>Mtaavila
 
(195 välissä olevaa versiota 9 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Päijät-Häme-wikissä on paikallisia aiheita esittelevää aineistoa. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät  voivat kirjoittaa artikkeleita Päijät-Häme-wikiin. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana.  
Häme-Wiki on Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kirjastojen yhteinen kotiseutusivusto, johon kerätään paikallistietoa  maakuntien alueelta. Huomioithan, että Häme-Wiki on kotiseutuwiki, ja myös luokituksen tulee liittyä Päijät-Hämeen tai Kanta-Hämeen maakuntiin, jotta luokitus pysyy yhtenäisenä. Paikkakunnista käytetään selkeyden vuoksi muotoa Lahti, Hämeenlinna, Sysmä, Hattula (ei Lahden kaupunki, Sysmän kunta).  
 
Kaikki rekisteröityneet käyttäjät  voivat kirjoittaa artikkeleita Häme-Wikiin. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Wikin ylläpidosta vastaavat Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kirjastot. [[Häme-wiki:Tietoja#Ylläpidon yhteystiedot|Ylläpidon yhteystiedot]]
 
Tutustu käyttöehtoihin sivuilla [[Häme-wiki:Tietosuojakäytäntö|Tietosuojakäytäntö]], [[Häme-wiki:Tietoja|Tietoja Häme-wikistä]] sekä [[Häme-wiki:Tekijänoikeudet|Tekijänoikeudet]].
 
== Mitä wiki-kirjoittaminen on? ==
 
Wiki-kirjoittaminen on yhteisöllinen tiedon tuottamisen tapa, jossa käyttäjät voivat täydentää ja muokata toisten käyttäjien tekstejä. Tutustu wiki-kirjoittamiseen Wiki-kirjaston sivulla: [http://fi.wikibooks.org/wiki/Viisautta%20wikin%20tekoon Viisautta wikin tekoon -opas] (avautuu uuteen välilehteen)
 
[[pikaopas wiki-artikkelin tekemiseen | Pikaopas wiki-artikkelin tekemiseen -sivun]] muokkausnäkymässä voit tutustua artikkelin muotoiluperiaatteisiin.
 
== Häme-wikin sisältö ==
 
Häme-wikiin kerätään Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakuntiin kuuluviin paikkakuntiin liittyvää aineistoa.
* Päijät-Hämeen alue: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila (mukaan lukien Artjärvi), Padasjoki, Sysmä.
* Kanta-Hämeen alue: Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä. Wiki sisältää alueen asioita, tapahtumia, historiaa, henkilöitä ja kulttuuria käsitteleviä artikkeleita.
 
Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstiltä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa, joten yleiset tietosanakirja-artikkelit poistetaan. Paikallisuuden täytyy näkyä myös artikkelin otsikossa.
 
=== Poistosyyt ===
 
Ylläpito voi poistaa artikkeleita, jos ne eivät täytä Häme-wikin käyttöehtoja.
Poistosyyt:<br />
 
'''1''') Artikkeli ei aiheen puolesta kuulu Päijät-Hämeen tai Kanta-Hämeen alueeseen. Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstissä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa.<br>
 
'''2''') Mainossisältö (Yritykset voivat esitellä toimialaansa, yrityksen sijaintia ja historiaa, hintojen, tuotteiden, palvelujen mainostaminen poistetaan).<br />
 
'''3''') Roskaposti, asiaton sisältö ja ilkivalta.<br />
 
'''4''') Tekijänoikeutta rikkovat kuvat ja tekstit ilmoitusten perusteella.<br />
 
<br />


== Käyttäjätunnus  ==
== Käyttäjätunnus  ==
Rivi 5: Rivi 38:
=== Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun  ===
=== Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun  ===


Päijät-Häme-wikiin kirjoittaminen vaatii käyttäjätunnuksen. Tunnuksen saa sivun yläkulman linkistä '''Kirjaudu sisään''' tai '''Luo tunnus'''. Tunnusta varten tarvitaan käyttäjänimi ja salasana. Tunnus on maksuton. Käyttäjä voi halutessaan ilmoittaa sähköpostiosoitteensa ja oikean nimensä. Omia tietojaan voi muuttaa jälkeenpäin. Käyttäjänimeä ei voi muuttaa. Luotuja käyttäjätunnuksia tai muokkaushistoriaa ei voi poistaa.   
Häme-wikiin kirjoittamiseen tarvitset käyttäjätunnuksen. Tunnuksen voi luoda sivun yläkulman Kirjaudu sisään tai luo tunnus -linkistä. Tunnusta varten tarvitset käyttäjänimen ja salasanan. Käyttäjä voi kirjautua nimellä tai nimimerkillä. Oikea nimi kannattaa jättää vain, jos haluaa sen korvaavan aiemmin luodun nimimerkin. Luotuja käyttäjätunnuksia tai muokkaushistoriaa ei voi poistaa.   
 
Käyttäjätunnuksen rekisteröintiin tarvitaan toimiva sähköpostiosoite. Kun luot uuden käyttäjätunnuksen saat sähköpostiisi viestin, jonka otsikko on: Häme-Wikin sähköpostiosoitteen varmennus. Klikkaa viestin linkkiä, jossa sinua pyydetään vahvistamaan luomasi käyttäjätunnus. Varmennusviesti on automaattinen, älä lähetä siihen vastausta. Muista tarkistaa myös roskapostikansiosi, jos viestiä ei näy saapuneiden postien kansiossa.
 
Oletusasetuksena on, että toiset käyttäjät voivat ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse. Asetuksia voit muuttaa oikean yläkulman Asetukset-välilehdellä, kun olet kirjautunut wikiin. Asetuksissa voit myös estää sähköpostin lähetysmahdollisuuden poistamalla rastin ruudusta Salli sähköpostin lähetys osoitteeseen.
 
Häme-wikiin kirjaudutaan Kirjaudu sisään -linkistä. Käytön jälkeen kirjaudu ulos.
 
Tutustu huolella Häme-wikin käyttöehtoihin sivulla [[Häme-wiki:Tekijänoikeudet|Tekijänoikeudet]], sekä [[Häme-wiki:Tietoja|Tietoja Häme-Wikistä]], ja [[Häme-wiki:Vastuuvapaus|Vastuuvapaus]], kun rekisteröidyt Häme-Wikin käyttäjäksi.


Päijät-Häme-wikiin kirjaudutaan samasta linkistä, missä tehdään käyttäjätunnus. Käytön jälkeen on hyvä kirjautua ulos.
=== Käyttäjäsivu ===


Tutustu huolella Päijät-Häme-wikin käyttöehtoihin sivulla [[Päijät-Häme-wiki:Tekijänoikeudet|Tekijänoikeudet]], sekä [[Päijät-Hämewiki:Tietoja|Tietoja Päijät-Häme-wikistä]], ja [[Päijät-Hämewiki:Vastuuvapaus|Vastuuvapaus]], kun rekisteröidyt Päijät-Häme-wikin käyttäjäksi.
Käyttäjäsivulle voit jättää tarkempia tietoja itsestäsi, jos niin haluat. Keskustelu-välilehdelle toiset käyttäjät ja ylläpito voivat jättää kommentteja suoraan käyttäjälle. Myös jokaisella artikkelilla on Keskustelu-välilehti, jonne voit jättää kommentteja, jos et halua muokata itse artikkelia.


=== Unohtunut salasana  ===
=== Unohtunut salasana  ===


Uuden salasanan saa kirjautumissivun painikkeella "Lähetä uusi salasana sähköpostitse", jos on tallentanut sähköpostiosoitteensa Päijät-Häme-wikiin.  Salasana kannattaa vaihtaa heti. Jos ei ole tallentanut Päijät-Häme-wikiin sähköpostiosoitetta, tulee ottaa yhteys järjestelmänvalvojaan (info(at)paijathamewiki.fi).  
Jos olet tallentanut sähköpostiosoitteesi Häme-Wikiin, saat uuden salasanan kirjautumissivun "Unohditko salasanasi"- toiminnolla. Täytä kentät ja paina "Hanki uusi salasana". Saat väliaikaisen salasanan sähköpostiisi, vaihda se heti kirjautumisen jälkeen. Jos et ole tallentanut Häme-Wikiin sähköpostiosoitetta, ota yhteys [[Häme-Wiki:Tietoja#Ylläpidon yhteystiedot|ylläpitoon]].


=== Käyttäjätunnuksen estäminen  ===
=== Käyttäjätunnuksen estäminen  ===


Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.  
Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.


== Uuden sivun luominen ==
== Häme-Wikiin kirjoittaminen ==


Uuden artikkelin aloittamiseen on monta tapaa.
Häme-Wikissä on käytössä MediaWikin peruseditori, mikä tarkoittaa, että tekstin muotoilussa käytetään wiki-koodia. Tekstin muotoilutyökalut löytyvät kirjoituskentän ylälaidasta työkalupalkista. Laajennetussa näkymässä saat esiin lisää muotoilupainikkeita. Lisäohjeita tekstin muotoiluun: ks. [[peruseditorin käyttöohje]].  
*Voit kirjoittaa ensin aiheen hakukenttään tarkistaaksesi, onko aiheesta ennestään artikkelia. Käytä sanoista perusmuotoja ja nimistä yleisesti tunnettuja, kokonaisia muotoja esim. Juho Kusti Paasikivi (ei Paasikivi, J.K. ).
*Voit klikata etusivun linkkiä '''Kirjoita uusi artikkeli'''. Anna artikkelille nimi ja klikkaa luo sivu. Jos aiheesta on jo kirjoitettu artikkeli, ohjelma vie suoraan artikkelin muokkauskenttään.
*Punaiset linkit ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään. Voit aloittaa uuden artikkelin myös klikkaamalla tällaista linkkiä tekstissä. Pääset suoraan '''Luodaan sivu''' –kenttään.


== Päijät-Häme-wikiin kirjoittaminen  ==
Tärkeimmät muotoiluohjeet:


Päijät-Häme-wikissä on käytössä MediaWikin peruseditori, joka vaatii wiki-koodin osaamista. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjoittajan täytyy käyttää tiettyjä erikoismerkkejä tekstin muotoilussa. Tässä tärkeimmät muotoiluohjeet:
*Otsikko: == Otsikkoteksti ==  
*Otsikko: == Otsikkoteksti ==  
*Linkki: <nowiki>[[Linkkiteksti]]</nowiki>
*Linkki: <nowiki>[[Linkkiteksti]]</nowiki>
Rivi 34: Rivi 71:
*Luettelon alkuun "*" merkki (esim. lähteitä merkittäessä)
*Luettelon alkuun "*" merkki (esim. lähteitä merkittäessä)
*Lihavointi: <nowiki> '''Lihavoitava teksti''' </nowiki>
*Lihavointi: <nowiki> '''Lihavoitava teksti''' </nowiki>
*Tyhjän rivin luominen: <nowiki> <br/> </nowiki>
*Tyhjän rivin saa luotua tekstiin, kun kirjoittaa tekstin jälkeen seuraavalle riville: <nowiki> <br> </nowiki>
Tekstin muotoilutyökalut löytyvät myös kirjoituskentän ylälaidasta työkaluvalikosta. Lisäohjeita tekstin muotoiluun: ks. [[Peruseditorin käyttöohje]].


=== Yleisiä kirjoitusohjeita ===
=== Yleisiä kirjoitusohjeita ===


Kun ryhdyt kirjoittamaan artikkelia, tarkista ensin, onko Wikipediaan jo kirjoitettu aiheesta. Jos Wikipediassa on jo aiheesta laaja ja lähdeviitoitettu artikkeli, voit luoda oman artikkelisi lähdeluetteloon ulkoisen linkin Wikipediaan, niin vältytään toistamasta jo kertaalleen kirjoitettua. Ethän kopioi Wikipediasta tekstiä mainitsematta lähdettä! Pidä Päijät-Häme-wikin artikkeleissa selkeästi paikallinen näkökulma. Näin Päijät-Häme-wikin artikkelit voivat täydentää aiheesta jo olemassa olevaa tietoa ja lisätä maakunnan tunnettuutta.
Paras tapa tutustua wiki-koodiin on valita jokin artikkeli ja klikata artikkelin Muokkaa -välilehteä. Tässä kentässä voit tarkastella, miten artikkeli on muotoiltu ja kopioida rakenteen omaan artikkeliisi.
 
Alkuun pääset, kun kopioit ja liität tekstisi esim. word-dokumentista muokkauskenttään. Artikkelia voi muotoilla myöhemmin ja myös muut aktiiviset käyttäjät voivat muokata tekstiäsi.
 
Kun ryhdyt kirjoittamaan artikkelia, tarkista ensin, onko Wikipediaan jo kirjoitettu aiheesta. Jos Wikipediassa on jo aiheesta laaja ja lähdeviitoitettu artikkeli, voit luoda oman artikkelisi lähdeluetteloon ulkoisen linkin Wikipediaan, niin vältytään toistamasta jo kertaalleen kirjoitettua. Älä kopioi Wikipediasta tekstiä mainitsematta lähdettä! Tarkoitus ei ole luoda kilpailijaa Wikipedialle, joten pidä Häme-Wikin artikkeleissa selkeästi paikallinen näkökulma. Näin Häme-Wikin artikkelit voivat täydentää aiheesta jo olemassa olevaa tietoa ja lisätä maakunnan tunnettuutta. Artikkelit, jotka eivät liity Päijät-Hämeeseen tai Kanta-Hämeeseen poistetaan.
 
Mainitse aina lähde, jos kopioit tekstiä muualta!
 
Voit lisätä artikkelin omaan tarkkailulistaasi. Tällöin saat tietää heti artikkeliin kohdistetuista muokkauksista. Tarkkailulista löytyy sivun oikeasta yläkulmasta kirjautumistunnus-linkkiä klikkaamalla, kun olet kirjautunut tunnuksillasi sisään.
 
Perusperiaate on, että kirjoitukset ovat vapaasti toisten kommentoitavissa ja muokattavissa. Kommentteja sisällöstä voit jättää artikkelin keskustelu-välilehdelle tai suoraan käyttäjälle käyttäjäsivulla.
 
Jos haluat poistaa kirjoittamasi artikkelin, ota yhteyttä ylläpitoon. Ylläpito harkitsee poistoa tapauskohtaisesti.
 
== Uuden sivun luominen  ==
 
Uuden artikkelin aloittamiseen on monta tapaa.
*Voit kirjoittaa ensin aiheen hakukenttään tarkistaaksesi, onko aiheesta ennestään artikkelia. Käytä sanoista perusmuotoja ja nimistä yleisesti tunnettuja, kokonaisia muotoja esim. Juho Kusti Paasikivi (ei Paasikivi, J.K. ).
*Voit klikata etusivulta linkkiä [[Mallinne:Luo_uusi_sivu|Kirjoita uusi artikkeli]]. Anna artikkelille nimi ja klikkaa tallenna sivu. Jos aiheesta on jo kirjoitettu artikkeli, ohjelma vie suoraan artikkelin muokkauskenttään, eli wikiteksti-näkymään.
*Punaiset linkit ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään. Voit aloittaa uuden artikkelin klikkaamalla tällaista linkkiä tekstissä. Pääset suoraan Luodaan sivu –kenttään.
*Kirjoittaessasi pidempää tekstiä muista tallentaa teksti välillä sivun alareunasta löytyvän Tallenna muutokset -painikkeen avulla. Kirjoittaessasi sivua voit liikkua Wikiteksti-näkymän ja Esikatselun välillä. Muista kuitenkin aina tallentaa sivu, ennen kuin liikut muille välilehdille: Wikiteksti-näkymässä Muokkaa –välilehteä ei kannata painaa ennen kuin olet tallentanut sivun, muuten teksti häviää.


== Sivujen muokkaaminen  ==
== Sivujen muokkaaminen  ==
Kun haluat muokata artikkelia, klikkaa artikkelisivun ylälaidassa Muokkaa –välilehteä.
Päijät-Häme-wikin artikkeleita voi muokata helposti. Päijät-Häme-wikin sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.


Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa "Tallenna sivu" -painikkeella.  
Häme-Wikin artikkeleita voi muokata helposti. Sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.
 
Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa sivun alalaidasta löytyvällä Tallenna muutokset -painikkeella.  


Kunkin sivun ylälaidan "historia"-välilehdeltä näkee sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta [[Toiminnot:Tuoreet muutokset|Tuoreet muutokset]] -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.  
Kunkin sivun ylälaidan '"Historia"'-välilehdeltä näet sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta [[Toiminnot:Tuoreet muutokset|Tuoreet muutokset]] -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.  


=== Otsikot ja sisällysluettelo  ===
=== Otsikot ja sisällysluettelo  ===


Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon.  
Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon.
 


=== Lähdeluettelo  ===
=== Lähdeluettelo  ===


Artikkelin lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Lähteiden käytöstä ja tekijänoikeuksista on lisää tietoja [[Tekijänoikeudet]]-sivulla. Kirjoittamalla kirjalähteiden perään sanan ISBN ja sen jälkeen teoksen ISBN-numeron pääsee [[Toiminnot:Kirjalähteet|Kirjalähteet]]-sivulle, joka etsii tietoja kirjasta ja sen saatavuudesta.<br>
Artikkelin lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Lähteiden käytöstä ja tekijänoikeuksista on lisätietoa [[Häme-wiki:Tekijänoikeudet|Tekijänoikeudet]]-sivulla.  


=== Ulkoasun muotoilu  ===
=== Ulkoasun muotoilu  ===


Tekstin muokkaussivun ylälaidassa on kursivointi- ja lihavointi-toiminnot. Maalaa ensin teksti, jota haluat muokata ja valikoi toiminto sen jälkeen.  
Kun klikkaat artikkelin Muokkaa-välilehteä pääset wikitekstinäkymään. Sivun yläreunasta löydät tekstinmuotoilutyökalut. Tekstin muokkaussivun ylälaidassa on kursivointi- ja lihavointi-toiminnot. Maalaa ensin teksti, jota haluat muokata ja valitse toiminto sen jälkeen.
 
Työkalupalkista löytyvät painikkeet myös kuvatiedoston lisäämistä ja linkin luomista varten.
 
==== Sisällysluettelo ====
 
Käytä tekstissä väliotsikoita. Ohjelma luo automaattisesti artikkelin alkuun sisällysluettelon, kun väliotsikoita on käytetty.


=== Wikin sivujen linkittäminen keskenään  ===
=== Wikin sivujen linkittäminen keskenään  ===


Wikissä sivut muodostavat linkkiverkoston. Sisäinen linkki tehdään kirjoittamalla linkitettävä sana kaksoishakasulkeiden sisään <nowiki>[[Artikkelin nimi]]</nowiki>. Linkitettävän sivun nimi on kirjoitettava huolellisesti, kaikkien isojen ja pienten kirjainten tulee olla oikein. Linkki näkyy tallennetulla sivulla sinisenä.
Wikissä sivut muodostavat linkkiverkoston. Linkin luominen toiseen Häme-Wikissä olevaan artikkeliin tapahtuu työkalurivin linkki- painikkeen avulla (ketjun kuva). Maalaa haluttu asiasana tekstistä ja paina ketju-kuvaketta työkalurivillä. Avautuvassa valikossa Kohdesivu tai URL -kenttään tulee oletuksena maalaamasi sana tai sanat. Aloita kirjoittamaan sivun nimeä, johon haluat linkin vievän, ja valitse se avautuvasta pudotusvalikosta. Klikkaa Lisää linkki. Linkki näkyy tallennetulla sivulla sinisenä.


Voit tehdä linkin myös sivulle, jota ei vielä ole. Silloin linkki näkyy sivulla <font color="#cc2200">punaisella</font>. Punaiset linkit ovat ehdotuksia uusista artikkeleista. Toiset kirjoittajat voivat tarkistaa tomintosivujen Halutut sivut -listasta, mistä aiheista toivotaan artikkelia.
Voit tehdä linkin myös sivulle, jota ei vielä ole. Silloin linkki näkyy sivulla <font color="#cc2200">punaisella</font>. Punaiset linkit ovat ehdotuksia uusista artikkeleista. Toiset kirjoittajat voivat tarkistaa toimintosivujen Halutut sivut -listasta, mistä aiheista toivotaan artikkelia.


=== Linkki wikin ulkopuolelle  ===
=== Linkki wikin ulkopuolelle  ===


Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossa esimerkiksi http://www.paijat-hamewiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoitetaan ja maalataan linkkisana, painetaan linkkikuvaketta ja kirjoitetaan osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikenttään ja sivun nimi '''Näytettävä teksti'''-kenttään. Ulkoinen linkki on aina sininen ja sen perässä on pieni nuoli. Huom. selkeyden vuoksi lisää ulkoiset linkit aina tekstin loppuun esim. väliotsikon "Aiheesta muualla" tai "Lähteet" alle. Tekstiin voi lisätä sisäisiä linkkejä, eli viitata toisiin wiki-artikkeleihin (ks. yllä Wikin sivujen linkittäminen keskenään).
Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossa esimerkiksi https://www.hamewiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoita ja maalaa linkkisana, paina linkkikuvaketta ja valitse Ulkoiseen sivustoon. Kirjoita osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikenttään ja paina enter. Alemmassa Näytettävä teksti -kentässä näkyy maalaamasi teksti. Klikkaa Lisää linkki.
 
Ulkoinen linkki on aina sininen ja sen perässä on pieni nuoli. Huom. selkeyden vuoksi lisää ulkoiset linkit aina tekstin loppuun esim. väliotsikon "Aiheesta muualla" tai "Lähteet" alle. Tekstiin voi lisätä sisäisiä linkkejä, eli viitata toisiin wiki-artikkeleihin (ks. yllä Wikin sivujen linkittäminen keskenään).


Tallentaessasi sivua, jossa on ulkoinen linkki, ohjelma pyytää sinua vastaamaan turvakysymykseen roskapostituksen estämiseksi. Vastattuasi laskutehtävään pääset tallentamaan sivun. Testaa vielä, että linkki toimii.
Tallentaessasi sivua, jossa on ulkoinen linkki, ohjelma pyytää sinua vastaamaan turvakysymykseen roskapostituksen estämiseksi. Vastattuasi laskutehtävään pääset tallentamaan sivun. Testaa vielä, että linkki toimii.
====Linkin luominen kuvasta ====
Normaalisti kuva linkittyy kuvatiedostoon. Jos haluat luoda kuvasta linkin toiselle sivustolle voit käyttää link= -komentoa. Kirjoita koodiin linkitettävä sivusto täydellisessä muodossa. Voit lisätä myös tekstin, joka selventää, mihin kuva linkittyy. Esimerkissä on ohjattu linkki kuvasta ulkoiselle verkkosivustolle:
<nowiki> [[Tiedosto:kohdenimi.jpg|link=https://lastu.finna.fi|Lastu-verkkokirjasto]]</nowiki>


=== Artikkelin nimen vaihtaminen  ===
=== Artikkelin nimen vaihtaminen  ===


Sivua ei tule poistaa, jos siihen on linkitetty muita sivuja. "Siirrä" -välilehdellä voit nimetä sivun uudelleen, minkä jälkeen vanhaan nimeen viittaavat sivut ohjautuvat uudelle sivulle.  
Sivua ei saa poistaa, jos siihen on linkitetty muita sivuja. "Siirrä" -välilehdellä voit nimetä sivun uudelleen, minkä jälkeen vanhaan nimeen viittaavat sivut ohjautuvat uudelle sivulle.  


=== Ohjaussivun luominen ===


=== Ohjaussivun luominen ===
Ohjaussivu tarkoittaa sivua, joka ohjautuu suoraan samasta aiheesta kertovaan artikkeliin. Esimerkiksi "Fellmanin kartano" on sivu, joka ohjautuu suoraan artikkeliin "Lahden kartano". Sivun ohjausta kannattaa käyttää silloin, kun esimerkiksi jostakin paikasta käytetään kahta eri nimeä tai joku henkilö tunnetaan paremmin taiteilijanimellään.  Esimerkiksi nimellä "Maila Mikkola" voi luoda ohjaussivun, joka johtaa suoraan artikkeliin "Maila Talvio". Luo ohjaussivu työkalurivin Ohjaus-kuvaketta klikkaamalla. Kirjoita kaksoishakasulkeiden sisään sen sivun nimi, jolle artikkelin halutaan ohjautuvan. Tämän jälkeen sivu tallennetaan. Ohjaussivulle ei siis kannata kirjoittaa mitään muuta tekstiä, pelkkä ohjauskoodi.
Ohjaussivu tarkoittaa sivua, joka ohjautuu suoraan samasta aiheesta kertovaan artikkeliin. Esimerkiksi '''Fellmanin kartano''' on sivu, joka ohjautuu suoraan artikkeliin '''Lahden kartano'''. Sivun ohjausta kannattaa käyttää silloin, kun esimerkiksi jostakin paikasta käytetään kahta eri nimeä tai joku henkilö tunnetaan paremmin taiteilijanimellään.  Esimerkiksi nimellä '''Maila Mikkola''' voi luoda ohjaussivun, joka johtaa suoraan artikkeliin '''Maila Talvio'''. Ohjaussivu luodaan työkalurivin Ohjaus-kuvaketta klikkaamalla. Kaksoishakasulkeiden sisään kirjoitetaan sen sivun nimi, jolle artikkelin halutaan ohjautuvan. Tämän jälkeen sivu tallennetaan. Ohjaussivulle ei siis kannata kirjoittaa mitään muuta tekstiä, pelkkä ohjauskoodi.


=== Sivujen suojaus  ===
=== Sivujen suojaus  ===


Päijät-Häme-wikin sivut ovat pääosin kaikkien vapaasti muokattavissa. Poikkeustapauksissa (esim. muistelmat ja henkilökohtaiset tarinat) käyttäjä voi estää muiden tekemät muutokset. Sivu suojataan suojaa/muuta suojausta-välilehdellä.&nbsp; Valitsemalla "Vaadi author-oikeus" käyttäjä voi estää, että muut muokkaavat artikkelia. Ylläpitäjät voivat aina muokata sivuja ja muuttaa suojausasetuksia.  
Häme-Wikin sivut ovat pääosin kaikkien vapaasti muokattavissa. Poikkeustapauksissa ylläpito voi estää muiden käyttäjien tekemät muutokset (esim. muistelmat ja henkilökohtaiset tarinat, henkilökohtainen kertomusaineisto, tekijän nimellä varustetut tutkimusjulkaisut ja aiemmin muualla julkaistut tutkimusartikkelit). Suojattavat artikkelit allekirjoitetaan tekijän nimellä. Pyydä sivun suojausta [[Häme-wiki:Tietoja#Ylläpidon yhteystiedot|ylläpidolta]].
 
Suojattuja artikkeleja voi kommentoida artikkelin Keskustelu-välilehdellä tai suoraan käyttäjälle Käyttäjäsivulla.
 
Jos sivulla on enemmän kuin yksi tekijä, suojaamiseen tarvitaan kaikkien tekijöiden suostumus.
 
== Luokat ja aihealueet  ==
 
Artikkeleihin on hyvä lisätä luokkia ja liittää luokat laajempaan pääluokkaan, eli aihealueeseen. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Sivulla [[toiminnot:luokat]] on lueteltu kaikki käytetyt luokat. Sivun voi sijoittaa useampaan luokkaan. Yleisiä suomalaisessa asiasanoituksessa käytettyjä luokkia voit selata myös verkossa: [https://finto.fi/yso/fi/ YSO - Yleinen suomalainen ontologia (avautuu uuteen välilehteen)].


== Aihealueet ==
Huomioithan, että Häme-Wiki on kotiseutuwiki, ja myös luokituksen tulee liittyä aihealueeseen, jotta luokitus pysyy yhtenäisenä. Käytössä olevat luokat voi tarkistaa selaamalla etusivun Aihealueet-listan valikoita. Älä luo luokkia tai linkkejä yleisiin asiasanoihin, vuosilukuihin tai muihin paikkakuntiin. Paikkakunnista käytetään selkeyden vuoksi muotoa Lahti, Sysmä (ei Lahden kaupunki, Sysmän kunta). Ylläpito vahvistaa ja hyväksyy ehdotetut luokat.


Artikkeleihin on hyvä lisätä aihealueita. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Sivulla [[Toiminnot:Luokat]] on lueteltu kaikki aihealueet. Sivun voi sijoittaa useampaan aihealueeseen.&nbsp; <br>
=== Luokan ja aihealueen lisääminen  ===


=== Aihealueen lisääminen sivulle  ===
Luokan lisääminen:


Artikkeleihin on hyvä lisätä aihealueita. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Peruseditorissa aihealue lisätään kirjoittamalla muokkaustilassa sivun loppuun kaksoishakasulkeiden sisään Luokka: Kategorian nimi, jolloin ”Kategorian nimi” korvataan halutulla aihealueella. Sivulla Toiminnot:Luokat on lueteltu kaikki aihealueet. Sivun voi  sijoittaa useampaan aihealueeseen.
Käytä luokkien nimissä monikkomuotoja!
Jo olemassa olevat luokat näkyvät tallennuksen jälkeen sinisenä. Jos käyttämäsi luokka on uusi, linkki näkyy tallennuksen jälkeen punaisena. Käy silloin lisäämässä luokka, jonkin aihealueen tai luokan alaluokaksi, jottei se jää orvoksi vaan listautuu aihealuelistaan etusivulle:
Tallennuksen jälkeen klikkaa punaista linkkiä. Saat seuraavan näkymän: Luodaan sivua: Luokka:”Luokan nimi”.
Valitse välilehti ’’’Luo lomakkeella’’’. Valitse pudotusvalikosta luokka, jonka alaluokaksi haluat lisätä asiasanan. Klikkaa ’’’Tallenna sivu’’’.


Henkilöt toivotaan aakkostettavan aihealueisiin sukunimen mukaan. Se tapahtuu lisäämällä Wikitext-näkymässä aihealueen perään pystyviiva ja henkilön sukunimi. <br>Esim. Luokka: Kirjailijoita|Anttala, Esa.
Voit lisätä artikkelin loppuun luokan käyttämällä hakasulkeita:  


=== Uusien aihealueiden lisääminen Aihealueet-listaan  ===
Esimerkki:


Käyttäjät voivat lisätä uusia aihealueita. Uusia aihealueita mietittäessä apuna voi käyttää [http://www.yso.fi/ YSOa], joka on Yleinen suomalainen ontologia. Siinä luetellaan käsitteitä, jotka ovat standardoidussa muodossa ja siten konekielisesti helpommin löydettäviä.
<nowiki> [[Luokka: Näyttelijät]] </nowiki>


Uusi aihealue tehdään ”Kirjoita uusi artikkeli” –toiminnon avulla. Aihealueen nimi kirjoitetaan hakasulkeisiin, eteen kirjoitetaan Luokka: esim. Luokka: Tapahtumat.  
Artikkelin voi lisätä useaan eri luokkaan:
 
'''Esimerkki:'''
 
<nowiki> [[Luokka: Näyttelijät]] [[Luokka: Hollolalaiset]] </nowiki>
 
Wiki aakkostaa henkilöiden nimet automaattisesti etunimen mukaan aakkosiin. Käytä henkilöiden nimissä siksi seuraavaa merkintätapaa, jotta nimi aakkostuu hakemistossa sukunimen mukaan:
 
<nowiki> [[Luokka: Näyttelijät | Haapasalo, Ville]] </nowiki>
 
Jo olemassa olevat luokat näkyvät tallennuksen jälkeen sinisenä. Jos käyttämäsi luokka on uusi, linkki näkyy tallennuksen jälkeen punaisena. Ylläpito seuraa uusia luokkia, hyväksyy ne ja lisää ne luokkahierarkiaan.  


== Tynkä-merkintä  ==
== Tynkä-merkintä  ==
Rivi 110: Rivi 193:


<pre><nowiki>{{Tynkä}}</nowiki></pre>
<pre><nowiki>{{Tynkä}}</nowiki></pre>


Tulos:
Tulos:
{{Tynkä}}


Laajennetussa editorissa keskeneräinen sivu merkitään muokkausikkunan painikkeesta Tynkä.
{{Tynkä}}
 


== Keskustelu sivun sisällöstä  ==
== Keskustelu sivun sisällöstä  ==


Sivuilla on omat keskustelusivut, jossa voi kysyä, ehdottaa ja keskustella korjauksista. Sivun keskusteluun pääsee keskustelu-välilehdeltä.  
Sivuilla on omat keskustelusivut, jossa voi kysyä, ehdottaa ja keskustella korjauksista. Sivun keskusteluun pääsee keskustelu-välilehdeltä. Allekirjoita kommenttisi työkaluriviltä löytyvällä Allekirjoitus-painikkeella niin julkaistussa kommentissa näkyy nimimerkkisi ja aikaleima.
 
== Kuvat ja äänitiedostot  ==


Kuvien, ja äänen lisäämiseen on erillinen ohje: [[Ohje:Kuvan lisäys|Kuvan lisäys]].
== Kuvatiedostot  ==


=== YouTube video ===
Kuvien lisäämiseen on erillinen ohje: [[Ohje:Kuvan lisäys|Kuvan lisäys]].


Voit lisätä YouTube-videon sivulle käyttämällä oheista koodia. Kopioi videon id-koodi osoitekentästä ja liitä wiki-koodiin yhtäsuuruus merkin perään.
== YouTube-video ==


<pre><nowiki>{{#widget:YouTube|id=DWef69ItVrU}}</nowiki></pre>
Voit lisätä YouTube-videon sivulle käyttämällä oheista koodia. Kopioi videon id osoitekentästä ja liitä wiki-koodiin id-arvoksi (id=).
<pre><nowiki>{{#widget:YouTube|id=Ukytqe9pwDM|height|width}}</nowiki></pre>


Voit määritellä upotetun videon koon height ja width -arvoilla. Esim.
<pre><nowiki>{{#widget:YouTube|id=Ukytqe9pwDM|height=525|width=630}}</nowiki></pre>


Videon luokaksi on hyvä merkitä <nowiki>[[Luokka: Videot]] </nowiki> jotta kaikki wikiin ladatut videot löytyvät samasta hakemistosta.
Videon luokaksi on hyvä merkitä <nowiki>[[Luokka: Videot]] </nowiki> jotta kaikki wikiin ladatut videot löytyvät samasta hakemistosta.
Muista, että sinulla täytyy olla kaikkien videolla esiintyvien henkilöiden sekä videon tekijöiden lupa videon julkaisemiseen.


=== Google Video ===
Varmistathan että videon tekijä on sallinut upotustoiminnon YouTube-palvelussa ja että videon tallentajalla on ollut oikeudenhaltijan lupa lisätä se palveluun.
<pre><nowiki>{{#widget:Google Video
|docid=-4567104036778249401
|width=400
|height=326
}}</nowiki></pre>


== Kartan lisääminen  ==
== Kartan lisääminen  ==


Päijät-Häme-wikin sivuille voi upottaa Google Maps -karttoja. Kartta tehdään Peruseditorissa Wikitext-näkymässä. Karttaa varten tulee selvittää kohteen koordinaatit. Apuna voi käyttää esimerkiksi sivua&nbsp;http://pagesperso-orange.fr/universimmedia/geo/loc.htm tai Goolge Mapsin karttahakua.
Häme-Wikin sivuille voi upottaa Google Maps -karttoja. Kartta tehdään Peruseditorissa Wikitext-näkymässä. Karttaa varten tulee selvittää kohteen koordinaatit tai tarkka osoite. Apuna voi käyttää Google Mapsin karttahakua.
Ohjeet Google Mapsin koordinaattihakuun:
https://support.google.com/maps/answer/18539?hl=fi


=== Google Maps ===
Jos haluat lisätä artikkeliisi karttasijainnin, kopioi alla näkyvä Google Maps -koodi kokonaan artikkelin muokkauskenttään.
<pre><nowiki>{{#widget:Google Maps
 
|width=500
Google Maps: Avaa Google Maps. Klikkaa kartalla sijaintia, joka ei ole paikkamerkintä tai -merkki. Paikkamerkin tai merkin klikkaaminen ei näytä sen koordinaatteja. Hakukentän alapuolelle tulee näkyviin koordinaatit sisältävä tietokortti.
|height=300
|lat=60.9833
|lng=25.6500
|zoom=12
|static=yes
|centermarker=yes
}}</nowiki></pre>


Tulos:
Lisää tietoja extensionista löytyy: https://maps.extension.wiki/wiki/Maps_for_MediaWiki
{{#widget:Google Maps
|width=600
|height=400
|lat=60.9833
|lng=25.6500
|zoom=12
|static=yes
|centermarker=yes
}}


=== Google Street View ===
[https://support.google.com/maps/answer/18539?hl=fi Ohjeet Google Mapsin koordinaattihakuun (avautuu uuteen välilehteen)]
<pre><nowiki>{{#widget:Google Street View
|lat=60.9833
|lng=25.6500
|yaw=370.64659986187695
|pitch=-20
|zoom=0
}}</nowiki></pre>


Tulos:
=== Google Maps ===
{{#widget:Google Street View
<pre><nowiki>
|lat=60.9833
{{#display_map:61.02872,24.44608}}
|lng=25.6500
</nowiki></pre>
|yaw=370.64659986187695
{{#display_map:61.02872,24.44608}}
|pitch=-20
Tai
|zoom=0
<pre><nowiki>
{{#display_map:Lukiokatu 2, Hämeenlinna|width=400|height=250|}}
</nowiki></pre>
{{#display_map:Lukiokatu 2, Hämeenlinna|width=400|height=250|}}
Tai
<pre><nowiki>
{{#display_map:
Hämeenlinna~ ~ ~ ~ ~Hämeenlinna;
Lahti~ ~ ~ ~ ~Lahti;
}}
</nowiki></pre>
{{#display_map:
Hämeenlinna~ ~ ~ ~ ~Hämeenlinna;
Lahti~ ~ ~ ~ ~Lahti;
}}
}}


== Lisäohjeita  ==
== Lisäohjeita  ==


Lisää käyttöohjeita Media-Wikissä: [http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Contents/fi Mediawikin käyttöohjeet]
Lisää käyttöohjeita Media-Wikissä: [http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Contents/fi Mediawikin käyttöohjeet (avautuu uuteen välilehteen)]
 
Artikkelien kirjoittamisesta ja muokkaamisesta voi kysyä neuvoja ylläpitäjiltä sähköpostilla osoitteesta info(at)paijathamewiki.fi


Artikkeleiden sisällöstä ottakaa yhteyttä artikkelin kirjoittajaan.
Artikkelien kirjoittamisesta ja muokkaamisesta voi kysyä neuvoja [[Häme-wiki:Tietoja#Ylläpidon yhteystiedot|ylläpitäjiltä]].

Nykyinen versio 5. kesäkuuta 2023 kello 09.28

Häme-Wiki on Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kirjastojen yhteinen kotiseutusivusto, johon kerätään paikallistietoa maakuntien alueelta. Huomioithan, että Häme-Wiki on kotiseutuwiki, ja myös luokituksen tulee liittyä Päijät-Hämeen tai Kanta-Hämeen maakuntiin, jotta luokitus pysyy yhtenäisenä. Paikkakunnista käytetään selkeyden vuoksi muotoa Lahti, Hämeenlinna, Sysmä, Hattula (ei Lahden kaupunki, Sysmän kunta).

Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa artikkeleita Häme-Wikiin. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Wikin ylläpidosta vastaavat Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kirjastot. Ylläpidon yhteystiedot

Tutustu käyttöehtoihin sivuilla Tietosuojakäytäntö, Tietoja Häme-wikistä sekä Tekijänoikeudet.

Mitä wiki-kirjoittaminen on?

Wiki-kirjoittaminen on yhteisöllinen tiedon tuottamisen tapa, jossa käyttäjät voivat täydentää ja muokata toisten käyttäjien tekstejä. Tutustu wiki-kirjoittamiseen Wiki-kirjaston sivulla: Viisautta wikin tekoon -opas (avautuu uuteen välilehteen)

Pikaopas wiki-artikkelin tekemiseen -sivun muokkausnäkymässä voit tutustua artikkelin muotoiluperiaatteisiin.

Häme-wikin sisältö

Häme-wikiin kerätään Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakuntiin kuuluviin paikkakuntiin liittyvää aineistoa.

  • Päijät-Hämeen alue: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila (mukaan lukien Artjärvi), Padasjoki, Sysmä.
  • Kanta-Hämeen alue: Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä. Wiki sisältää alueen asioita, tapahtumia, historiaa, henkilöitä ja kulttuuria käsitteleviä artikkeleita.

Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstiltä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa, joten yleiset tietosanakirja-artikkelit poistetaan. Paikallisuuden täytyy näkyä myös artikkelin otsikossa.

Poistosyyt

Ylläpito voi poistaa artikkeleita, jos ne eivät täytä Häme-wikin käyttöehtoja. Poistosyyt:

1) Artikkeli ei aiheen puolesta kuulu Päijät-Hämeen tai Kanta-Hämeen alueeseen. Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstissä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa.

2) Mainossisältö (Yritykset voivat esitellä toimialaansa, yrityksen sijaintia ja historiaa, hintojen, tuotteiden, palvelujen mainostaminen poistetaan).

3) Roskaposti, asiaton sisältö ja ilkivalta.

4) Tekijänoikeutta rikkovat kuvat ja tekstit ilmoitusten perusteella.


Käyttäjätunnus

Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun

Häme-wikiin kirjoittamiseen tarvitset käyttäjätunnuksen. Tunnuksen voi luoda sivun yläkulman Kirjaudu sisään tai luo tunnus -linkistä. Tunnusta varten tarvitset käyttäjänimen ja salasanan. Käyttäjä voi kirjautua nimellä tai nimimerkillä. Oikea nimi kannattaa jättää vain, jos haluaa sen korvaavan aiemmin luodun nimimerkin. Luotuja käyttäjätunnuksia tai muokkaushistoriaa ei voi poistaa.

Käyttäjätunnuksen rekisteröintiin tarvitaan toimiva sähköpostiosoite. Kun luot uuden käyttäjätunnuksen saat sähköpostiisi viestin, jonka otsikko on: Häme-Wikin sähköpostiosoitteen varmennus. Klikkaa viestin linkkiä, jossa sinua pyydetään vahvistamaan luomasi käyttäjätunnus. Varmennusviesti on automaattinen, älä lähetä siihen vastausta. Muista tarkistaa myös roskapostikansiosi, jos viestiä ei näy saapuneiden postien kansiossa.

Oletusasetuksena on, että toiset käyttäjät voivat ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse. Asetuksia voit muuttaa oikean yläkulman Asetukset-välilehdellä, kun olet kirjautunut wikiin. Asetuksissa voit myös estää sähköpostin lähetysmahdollisuuden poistamalla rastin ruudusta Salli sähköpostin lähetys osoitteeseen.

Häme-wikiin kirjaudutaan Kirjaudu sisään -linkistä. Käytön jälkeen kirjaudu ulos.

Tutustu huolella Häme-wikin käyttöehtoihin sivulla Tekijänoikeudet, sekä Tietoja Häme-Wikistä, ja Vastuuvapaus, kun rekisteröidyt Häme-Wikin käyttäjäksi.

Käyttäjäsivu

Käyttäjäsivulle voit jättää tarkempia tietoja itsestäsi, jos niin haluat. Keskustelu-välilehdelle toiset käyttäjät ja ylläpito voivat jättää kommentteja suoraan käyttäjälle. Myös jokaisella artikkelilla on Keskustelu-välilehti, jonne voit jättää kommentteja, jos et halua muokata itse artikkelia.

Unohtunut salasana

Jos olet tallentanut sähköpostiosoitteesi Häme-Wikiin, saat uuden salasanan kirjautumissivun "Unohditko salasanasi"- toiminnolla. Täytä kentät ja paina "Hanki uusi salasana". Saat väliaikaisen salasanan sähköpostiisi, vaihda se heti kirjautumisen jälkeen. Jos et ole tallentanut Häme-Wikiin sähköpostiosoitetta, ota yhteys ylläpitoon.

Käyttäjätunnuksen estäminen

Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.

Häme-Wikiin kirjoittaminen

Häme-Wikissä on käytössä MediaWikin peruseditori, mikä tarkoittaa, että tekstin muotoilussa käytetään wiki-koodia. Tekstin muotoilutyökalut löytyvät kirjoituskentän ylälaidasta työkalupalkista. Laajennetussa näkymässä saat esiin lisää muotoilupainikkeita. Lisäohjeita tekstin muotoiluun: ks. peruseditorin käyttöohje.

Tärkeimmät muotoiluohjeet:

  • Otsikko: == Otsikkoteksti ==
  • Linkki: [[Linkkiteksti]]
  • Linkki erotetaan pystyviivalla tekstissä esiintyvästä taivutusmuodosta: [[August Fellman | August Fellmanin]]
  • Luettelon alkuun "*" merkki (esim. lähteitä merkittäessä)
  • Lihavointi: '''Lihavoitava teksti'''
  • Tyhjän rivin saa luotua tekstiin, kun kirjoittaa tekstin jälkeen seuraavalle riville: <br>

Yleisiä kirjoitusohjeita

Paras tapa tutustua wiki-koodiin on valita jokin artikkeli ja klikata artikkelin Muokkaa -välilehteä. Tässä kentässä voit tarkastella, miten artikkeli on muotoiltu ja kopioida rakenteen omaan artikkeliisi.

Alkuun pääset, kun kopioit ja liität tekstisi esim. word-dokumentista muokkauskenttään. Artikkelia voi muotoilla myöhemmin ja myös muut aktiiviset käyttäjät voivat muokata tekstiäsi.

Kun ryhdyt kirjoittamaan artikkelia, tarkista ensin, onko Wikipediaan jo kirjoitettu aiheesta. Jos Wikipediassa on jo aiheesta laaja ja lähdeviitoitettu artikkeli, voit luoda oman artikkelisi lähdeluetteloon ulkoisen linkin Wikipediaan, niin vältytään toistamasta jo kertaalleen kirjoitettua. Älä kopioi Wikipediasta tekstiä mainitsematta lähdettä! Tarkoitus ei ole luoda kilpailijaa Wikipedialle, joten pidä Häme-Wikin artikkeleissa selkeästi paikallinen näkökulma. Näin Häme-Wikin artikkelit voivat täydentää aiheesta jo olemassa olevaa tietoa ja lisätä maakunnan tunnettuutta. Artikkelit, jotka eivät liity Päijät-Hämeeseen tai Kanta-Hämeeseen poistetaan.

Mainitse aina lähde, jos kopioit tekstiä muualta!

Voit lisätä artikkelin omaan tarkkailulistaasi. Tällöin saat tietää heti artikkeliin kohdistetuista muokkauksista. Tarkkailulista löytyy sivun oikeasta yläkulmasta kirjautumistunnus-linkkiä klikkaamalla, kun olet kirjautunut tunnuksillasi sisään.

Perusperiaate on, että kirjoitukset ovat vapaasti toisten kommentoitavissa ja muokattavissa. Kommentteja sisällöstä voit jättää artikkelin keskustelu-välilehdelle tai suoraan käyttäjälle käyttäjäsivulla.

Jos haluat poistaa kirjoittamasi artikkelin, ota yhteyttä ylläpitoon. Ylläpito harkitsee poistoa tapauskohtaisesti.

Uuden sivun luominen

Uuden artikkelin aloittamiseen on monta tapaa.

  • Voit kirjoittaa ensin aiheen hakukenttään tarkistaaksesi, onko aiheesta ennestään artikkelia. Käytä sanoista perusmuotoja ja nimistä yleisesti tunnettuja, kokonaisia muotoja esim. Juho Kusti Paasikivi (ei Paasikivi, J.K. ).
  • Voit klikata etusivulta linkkiä Kirjoita uusi artikkeli. Anna artikkelille nimi ja klikkaa tallenna sivu. Jos aiheesta on jo kirjoitettu artikkeli, ohjelma vie suoraan artikkelin muokkauskenttään, eli wikiteksti-näkymään.
  • Punaiset linkit ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään. Voit aloittaa uuden artikkelin klikkaamalla tällaista linkkiä tekstissä. Pääset suoraan Luodaan sivu –kenttään.
  • Kirjoittaessasi pidempää tekstiä muista tallentaa teksti välillä sivun alareunasta löytyvän Tallenna muutokset -painikkeen avulla. Kirjoittaessasi sivua voit liikkua Wikiteksti-näkymän ja Esikatselun välillä. Muista kuitenkin aina tallentaa sivu, ennen kuin liikut muille välilehdille: Wikiteksti-näkymässä Muokkaa –välilehteä ei kannata painaa ennen kuin olet tallentanut sivun, muuten teksti häviää.

Sivujen muokkaaminen

Häme-Wikin artikkeleita voi muokata helposti. Sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.

Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa sivun alalaidasta löytyvällä Tallenna muutokset -painikkeella.

Kunkin sivun ylälaidan '"Historia"'-välilehdeltä näet sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta Tuoreet muutokset -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.

Otsikot ja sisällysluettelo

Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon.

Lähdeluettelo

Artikkelin lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Lähteiden käytöstä ja tekijänoikeuksista on lisätietoa Tekijänoikeudet-sivulla.

Ulkoasun muotoilu

Kun klikkaat artikkelin Muokkaa-välilehteä pääset wikitekstinäkymään. Sivun yläreunasta löydät tekstinmuotoilutyökalut. Tekstin muokkaussivun ylälaidassa on kursivointi- ja lihavointi-toiminnot. Maalaa ensin teksti, jota haluat muokata ja valitse toiminto sen jälkeen.

Työkalupalkista löytyvät painikkeet myös kuvatiedoston lisäämistä ja linkin luomista varten.

Sisällysluettelo

Käytä tekstissä väliotsikoita. Ohjelma luo automaattisesti artikkelin alkuun sisällysluettelon, kun väliotsikoita on käytetty.

Wikin sivujen linkittäminen keskenään

Wikissä sivut muodostavat linkkiverkoston. Linkin luominen toiseen Häme-Wikissä olevaan artikkeliin tapahtuu työkalurivin linkki- painikkeen avulla (ketjun kuva). Maalaa haluttu asiasana tekstistä ja paina ketju-kuvaketta työkalurivillä. Avautuvassa valikossa Kohdesivu tai URL -kenttään tulee oletuksena maalaamasi sana tai sanat. Aloita kirjoittamaan sivun nimeä, johon haluat linkin vievän, ja valitse se avautuvasta pudotusvalikosta. Klikkaa Lisää linkki. Linkki näkyy tallennetulla sivulla sinisenä.

Voit tehdä linkin myös sivulle, jota ei vielä ole. Silloin linkki näkyy sivulla punaisella. Punaiset linkit ovat ehdotuksia uusista artikkeleista. Toiset kirjoittajat voivat tarkistaa toimintosivujen Halutut sivut -listasta, mistä aiheista toivotaan artikkelia.

Linkki wikin ulkopuolelle

Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossa esimerkiksi https://www.hamewiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoita ja maalaa linkkisana, paina linkkikuvaketta ja valitse Ulkoiseen sivustoon. Kirjoita osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikenttään ja paina enter. Alemmassa Näytettävä teksti -kentässä näkyy maalaamasi teksti. Klikkaa Lisää linkki.

Ulkoinen linkki on aina sininen ja sen perässä on pieni nuoli. Huom. selkeyden vuoksi lisää ulkoiset linkit aina tekstin loppuun esim. väliotsikon "Aiheesta muualla" tai "Lähteet" alle. Tekstiin voi lisätä sisäisiä linkkejä, eli viitata toisiin wiki-artikkeleihin (ks. yllä Wikin sivujen linkittäminen keskenään).

Tallentaessasi sivua, jossa on ulkoinen linkki, ohjelma pyytää sinua vastaamaan turvakysymykseen roskapostituksen estämiseksi. Vastattuasi laskutehtävään pääset tallentamaan sivun. Testaa vielä, että linkki toimii.

Linkin luominen kuvasta

Normaalisti kuva linkittyy kuvatiedostoon. Jos haluat luoda kuvasta linkin toiselle sivustolle voit käyttää link= -komentoa. Kirjoita koodiin linkitettävä sivusto täydellisessä muodossa. Voit lisätä myös tekstin, joka selventää, mihin kuva linkittyy. Esimerkissä on ohjattu linkki kuvasta ulkoiselle verkkosivustolle: [[Tiedosto:kohdenimi.jpg|link=https://lastu.finna.fi|Lastu-verkkokirjasto]]

Artikkelin nimen vaihtaminen

Sivua ei saa poistaa, jos siihen on linkitetty muita sivuja. "Siirrä" -välilehdellä voit nimetä sivun uudelleen, minkä jälkeen vanhaan nimeen viittaavat sivut ohjautuvat uudelle sivulle.

Ohjaussivun luominen

Ohjaussivu tarkoittaa sivua, joka ohjautuu suoraan samasta aiheesta kertovaan artikkeliin. Esimerkiksi "Fellmanin kartano" on sivu, joka ohjautuu suoraan artikkeliin "Lahden kartano". Sivun ohjausta kannattaa käyttää silloin, kun esimerkiksi jostakin paikasta käytetään kahta eri nimeä tai joku henkilö tunnetaan paremmin taiteilijanimellään. Esimerkiksi nimellä "Maila Mikkola" voi luoda ohjaussivun, joka johtaa suoraan artikkeliin "Maila Talvio". Luo ohjaussivu työkalurivin Ohjaus-kuvaketta klikkaamalla. Kirjoita kaksoishakasulkeiden sisään sen sivun nimi, jolle artikkelin halutaan ohjautuvan. Tämän jälkeen sivu tallennetaan. Ohjaussivulle ei siis kannata kirjoittaa mitään muuta tekstiä, pelkkä ohjauskoodi.

Sivujen suojaus

Häme-Wikin sivut ovat pääosin kaikkien vapaasti muokattavissa. Poikkeustapauksissa ylläpito voi estää muiden käyttäjien tekemät muutokset (esim. muistelmat ja henkilökohtaiset tarinat, henkilökohtainen kertomusaineisto, tekijän nimellä varustetut tutkimusjulkaisut ja aiemmin muualla julkaistut tutkimusartikkelit). Suojattavat artikkelit allekirjoitetaan tekijän nimellä. Pyydä sivun suojausta ylläpidolta.

Suojattuja artikkeleja voi kommentoida artikkelin Keskustelu-välilehdellä tai suoraan käyttäjälle Käyttäjäsivulla.

Jos sivulla on enemmän kuin yksi tekijä, suojaamiseen tarvitaan kaikkien tekijöiden suostumus.

Luokat ja aihealueet

Artikkeleihin on hyvä lisätä luokkia ja liittää luokat laajempaan pääluokkaan, eli aihealueeseen. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Sivulla toiminnot:luokat on lueteltu kaikki käytetyt luokat. Sivun voi sijoittaa useampaan luokkaan. Yleisiä suomalaisessa asiasanoituksessa käytettyjä luokkia voit selata myös verkossa: YSO - Yleinen suomalainen ontologia (avautuu uuteen välilehteen).

Huomioithan, että Häme-Wiki on kotiseutuwiki, ja myös luokituksen tulee liittyä aihealueeseen, jotta luokitus pysyy yhtenäisenä. Käytössä olevat luokat voi tarkistaa selaamalla etusivun Aihealueet-listan valikoita. Älä luo luokkia tai linkkejä yleisiin asiasanoihin, vuosilukuihin tai muihin paikkakuntiin. Paikkakunnista käytetään selkeyden vuoksi muotoa Lahti, Sysmä (ei Lahden kaupunki, Sysmän kunta). Ylläpito vahvistaa ja hyväksyy ehdotetut luokat.

Luokan ja aihealueen lisääminen

Luokan lisääminen:

Käytä luokkien nimissä monikkomuotoja!

Voit lisätä artikkelin loppuun luokan käyttämällä hakasulkeita:

Esimerkki:

[[Luokka: Näyttelijät]]

Artikkelin voi lisätä useaan eri luokkaan:

Esimerkki:

[[Luokka: Näyttelijät]] [[Luokka: Hollolalaiset]]

Wiki aakkostaa henkilöiden nimet automaattisesti etunimen mukaan aakkosiin. Käytä henkilöiden nimissä siksi seuraavaa merkintätapaa, jotta nimi aakkostuu hakemistossa sukunimen mukaan:

[[Luokka: Näyttelijät | Haapasalo, Ville]]

Jo olemassa olevat luokat näkyvät tallennuksen jälkeen sinisenä. Jos käyttämäsi luokka on uusi, linkki näkyy tallennuksen jälkeen punaisena. Ylläpito seuraa uusia luokkia, hyväksyy ne ja lisää ne luokkahierarkiaan.

Tynkä-merkintä

Tynkä-merkintä tarkoittaa keskeneräistä sivua.

{{Tynkä}}


Tulos:

Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.


Keskustelu sivun sisällöstä

Sivuilla on omat keskustelusivut, jossa voi kysyä, ehdottaa ja keskustella korjauksista. Sivun keskusteluun pääsee keskustelu-välilehdeltä. Allekirjoita kommenttisi työkaluriviltä löytyvällä Allekirjoitus-painikkeella niin julkaistussa kommentissa näkyy nimimerkkisi ja aikaleima.

Kuvatiedostot

Kuvien lisäämiseen on erillinen ohje: Kuvan lisäys.

YouTube-video

Voit lisätä YouTube-videon sivulle käyttämällä oheista koodia. Kopioi videon id osoitekentästä ja liitä wiki-koodiin id-arvoksi (id=).

{{#widget:YouTube|id=Ukytqe9pwDM|height|width}}

Voit määritellä upotetun videon koon height ja width -arvoilla. Esim.

{{#widget:YouTube|id=Ukytqe9pwDM|height=525|width=630}}

Videon luokaksi on hyvä merkitä [[Luokka: Videot]] jotta kaikki wikiin ladatut videot löytyvät samasta hakemistosta.

Varmistathan että videon tekijä on sallinut upotustoiminnon YouTube-palvelussa ja että videon tallentajalla on ollut oikeudenhaltijan lupa lisätä se palveluun.

Kartan lisääminen

Häme-Wikin sivuille voi upottaa Google Maps -karttoja. Kartta tehdään Peruseditorissa Wikitext-näkymässä. Karttaa varten tulee selvittää kohteen koordinaatit tai tarkka osoite. Apuna voi käyttää Google Mapsin karttahakua.

Jos haluat lisätä artikkeliisi karttasijainnin, kopioi alla näkyvä Google Maps -koodi kokonaan artikkelin muokkauskenttään.

Google Maps: Avaa Google Maps. Klikkaa kartalla sijaintia, joka ei ole paikkamerkintä tai -merkki. Paikkamerkin tai merkin klikkaaminen ei näytä sen koordinaatteja. Hakukentän alapuolelle tulee näkyviin koordinaatit sisältävä tietokortti.

Lisää tietoja extensionista löytyy: https://maps.extension.wiki/wiki/Maps_for_MediaWiki

Ohjeet Google Mapsin koordinaattihakuun (avautuu uuteen välilehteen)

Google Maps

{{#display_map:61.02872,24.44608}}
Ladataan karttaa...

Tai

{{#display_map:Lukiokatu 2, Hämeenlinna|width=400|height=250|}}
Ladataan karttaa...

Tai

{{#display_map:
Hämeenlinna~ ~ ~ ~ ~Hämeenlinna;
Lahti~ ~ ~ ~ ~Lahti;
}}
Ladataan karttaa...

Lisäohjeita

Lisää käyttöohjeita Media-Wikissä: Mediawikin käyttöohjeet (avautuu uuteen välilehteen)

Artikkelien kirjoittamisesta ja muokkaamisesta voi kysyä neuvoja ylläpitäjiltä.