Ero sivun ”Riihimäki” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Tekstin korvaus – ”<widget type="googlemap">[ \n]*<marker lat="(\d*.\d*)" lon="(\d*.\d*)">.*<\/marker>[ \n]*<\/widget>” muotoon ”{{#display_map:$1,$2}}”)
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 3: Rivi 3:
Riihimäki tunnetaan varuskunnastaan ja lasistaan. Riihimäellä sijaitsee myös vankila. <br>
Riihimäki tunnetaan varuskunnastaan ja lasistaan. Riihimäellä sijaitsee myös vankila. <br>


Luontoharrastajille ja lenkkeilijöille on tarjolla esimerkiksi [[Hatlamminsuo|Hatlamminsuon]] luontopolku sekä [[Vahteriston luonnonsuojelualue|Vahteriston luonnonsuojelualue]].<br><widget type="googlemap">
Luontoharrastajille ja lenkkeilijöille on tarjolla esimerkiksi [[Hatlamminsuo|Hatlamminsuon]] luontopolku sekä [[Vahteriston luonnonsuojelualue|Vahteriston luonnonsuojelualue]].<br>{{#display_map:60.738513,24.772847}}
<marker lat="60.738513" lon="24.772847">Riihimäki</marker>
</widget>


<br>
<br>
Rivi 53: Rivi 51:
[http://www.riihimaki.fi/Riihimaki/ Riihimäen kaupunki]<br>[[Coordinates::60.738513, 24.772847| ]]
[http://www.riihimaki.fi/Riihimaki/ Riihimäen kaupunki]<br>[[Coordinates::60.738513, 24.772847| ]]


[[Category:Riihimäki]][[Category:Häme-Wiki]]
[[Category:Riihimäki]][[Category:Häme-Wiki]][[Category:Häme-Wiki]]

Nykyinen versio 12. maaliskuuta 2023 kello 15.18

Riihimäki on kaupunki Kanta-Hämeessä. Se sijaitsee kolmostien ja pääradan varrella vain noin 70 kilometrin päässä Helsingistä. Kaupungin asukasluku on yli 28 000 asukasta.

Riihimäki tunnetaan varuskunnastaan ja lasistaan. Riihimäellä sijaitsee myös vankila.

Luontoharrastajille ja lenkkeilijöille on tarjolla esimerkiksi Hatlamminsuon luontopolku sekä Vahteriston luonnonsuojelualue.

Ladataan karttaa...


Historia

1800-luvulla valmistuneet junaradat Helsingistä Hämeenlinnaan (1862) ja Riihimäeltä Pietariin (1870) vaikuttivat lähes asuttamattoman alueen syntyyn, josta myöhemmin kasvoi Riihimäen kaupunki. Riihimäki oli ensin muodostunut taajaväkiseksi yhdyskunnaksi vuonna 1919, ja 1922 perustettiin Riihimäen kauppala. Kaupungiksi Riihimäki tuli vuonna 1960.

Riihimäen lasi

1960-luvulla lasiteollisuus oli Riihimäen tärkein toimiala, minkä seurauksena kaupunkia kutsuttiinkin kristallikaupungiksi. Kumelan lasitehdas lopetti toimintansa vuonna 1985 ja Riihimäen lasi viisi vuotta myöhemmin. Nykyisin tehtaan miljöössä toimii uusia yrityksiä, mm. Osuuskunta Lasismi, ja tehtaan työläisille rakennettu Hyttikortteli-asuinalue on myyty omistusasunnoiksi.

Varuskunta

Kasarmialue syntyi 1910-luvulla venäläisten rakentamana, mutta siirtyi 1918 Suomen puolustuslaitoksen haltuun. Varsinainen varuskunnan kehittäminen alkoi vasta Tarton rauhan jälkeen vuonna 1920. Varuskunta oli vakiinnuttanut asemansa silloisessa kauppalassa vuosikymmenen loppuun mennessä.

Nähtävyydet ja tapahtumat

Suomen lasimuseo sijaitsee lähellä vanhaa lasitehdasta. Museo esittelee lasin historiaa 4000 vuoden ajalta ja suomalaisen lasinvalmistuksen perinnettä. Lasimuseo on perustettu vuonna 1961 Riihimäen Harjukylän kaupunginosaan Allinna-nimiseen rakennukseen. Nykyiseen tilaansa lasimuseo siirtyi vuonna 1980, jolloin museonäyttelyt suunnitteli Tapio Wirkkala.

Suomen Metsästysmuseo perustettiin vuonna 1930. 1989 museolle valmistui uudet tilat Suomen lasimuseon viereen. Museon tiloissa sijaitsee myös metsästykseen keskittynyt arkisto ja kirjasto.

Riihimäen Taidemuseo perustettiin vuonna 1994, kun museo sai Pentti ja Tatjana Wähäjärven laajan taidekokoelman. Taidemuseon tehtävänä on Pentti Wähäjärven elämäntyön jatkaminen.

Riihimäen kaupunginmuseo sijaitsee lähellä rautatieasemaa, johon se siirtyi vuonna 1970. Aikaisemmin museo sijaitsi Eteläisten koulun väestönsuojassa. Museon tarkoituksena on kerätä ja tallentaa paikallista esineistöä ja aineistoa sekä luovutetussa Karjalassa olleeseen Antrean pitäjään liittyvää aineistoa.

Valtakunnallinen Viestimuseo Riihimäen varuskunnassa sisältää laajan esittelyn sotilasviestitoiminnasta aina kirjekyyhkyjen ajasta nykypäivän kännyköihin.

Valtakunnallinen työväentalomuseo esittelee työväentalojen toimintaan liittyvää aineistoa.

Rautatienpuisto rautatieaseman läheisyydessä rakennettiin alunperin rautatieläisten asunnoiksi. Nykyisin alue on säilytetty kulttuurihistoriallisesti arvokaana ympäristönä.

Riihimäki Rock on Riihimäen Messupuistossa järjestetty musiikkifestivaali. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008, jonka jälkeen se on vuosittain kasvattanut kävijämääräänsä.

Riihimäen kesäkonsertit on kaupungissa kesäisin järjestettävä kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu, Finland Festivals -ketjuun kuuluva kamarimusiikkijuhla. Kuluneiden kolmenkymmenen vuoden aikana tilaisuudessa on nähty ja kuultu lukuisia nimekkäitä koti- ja ulkomaisia taiteilijoita ja yhtyeitä. Esimerkiksi Vladimir Ashkenazy, Grigori Sokolov, Dmitri Bashkirov, Roland Pöntinen, Olli Mustonen, Gabriel Suovanen, Natalia Gutman, Tommi Hakala, Helena Juntunen, Borodin-kvartetti, Chilingirian-kvartetti, Liettuan kamariorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Virtuosi di Kuhmo, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Sinfonia Lahti, Lohjan Kaupunginorkesteri, Elina Vähälä, Ralf Gothóni, Soile Isokoski, Sakari Oramo sekä Osmo Vänskä ovat esiintyneet Riihimäen kesäkonserteissa.

Riihimäen kylät

Arolampi

Linkkejä

Riihimäkeä kirjallisuudessa esitellään Riihimäen kaupunginkirjaston verkkosivulla Junan tuomia Puputin kulmassa - Riihimäki kaunokirjallisuudessa.

Lähteet

Riihimäen kaupunki