Ero sivun ”Evo” versioiden välillä

Häme-Wikistä
p (yksi versio)
p (Tekstin korvaus – ”<widget type="googlemap">[ \n]*<marker lat="(\d*.\d*)" lon="(\d*.\d*)">.*<\/marker>[ \n]*<\/widget>” muotoon ”{{#display_map:$1,$2}}”)
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Evon alue on osa Iso-Evon kylää [[Lammi|Lammilla]] [[Kanta-Häme|Kanta-Hämeessä]]. Iso-Evo ja Vähä-Evo muodostavat Evojoen kulttuurimaiseman, jonka&nbsp;kohokohtia ovat [[Evon metsäopisto|Evon metsäopiston]]&nbsp;ympäristö, Niemisjärven virkistyskalastusalue ja Iso-Evon kylä. Alue on korkeustasoltaan maakunnan ylävintä seutua, johon liittyy laajoja vedenkoskemattomia alueita. Metsäinen maisema muuttuu Kuohijärveen laskevan Evojoen varsilta tyypillisemmäksi maaseudun viljellyksi kulttuurimaisemaksi.<br><widget type="googlemap">
Evon alue on osa Iso-Evon kylää [[Lammi|Lammilla]] [[Kanta-Häme|Kanta-Hämeessä]]. Iso-Evo ja Vähä-Evo muodostavat Evojoen kulttuurimaiseman, jonka&nbsp;kohokohtia ovat [[Evon metsäopisto|Evon metsäopiston]]&nbsp;ympäristö, Niemisjärven virkistyskalastusalue ja Iso-Evon kylä. Alue on korkeustasoltaan maakunnan ylävintä seutua, johon liittyy laajoja vedenkoskemattomia alueita. Metsäinen maisema muuttuu Kuohijärveen laskevan Evojoen varsilta tyypillisemmäksi maaseudun viljellyksi kulttuurimaisemaksi.<br>{{#display_map:61.192752,25.108037}}&nbsp;  
<marker lat="61.192752" lon="25.108037">Evon kylä</marker>
</widget>&nbsp;  


==== Kylähistoriaa  ====
==== Kylähistoriaa  ====
Rivi 19: Rivi 17:
[[Coordinates::61.192752, 25.108037| ]]
[[Coordinates::61.192752, 25.108037| ]]


[[Category:Lammi|Evo]] [[Category:Lammin_kylät|Evo]] [[Category:Kylät_ja_asuinalueet|Evo]]
[[Category:Lammi|Evo]] [[Category:Lammin_kylät|Evo]] [[Category:Kylät_ja_asuinalueet|Evo]][[Category:Häme-Wiki]]

Nykyinen versio 12. maaliskuuta 2023 kello 15.18

Evon alue on osa Iso-Evon kylää Lammilla Kanta-Hämeessä. Iso-Evo ja Vähä-Evo muodostavat Evojoen kulttuurimaiseman, jonka kohokohtia ovat Evon metsäopiston ympäristö, Niemisjärven virkistyskalastusalue ja Iso-Evon kylä. Alue on korkeustasoltaan maakunnan ylävintä seutua, johon liittyy laajoja vedenkoskemattomia alueita. Metsäinen maisema muuttuu Kuohijärveen laskevan Evojoen varsilta tyypillisemmäksi maaseudun viljellyksi kulttuurimaisemaksi.

Ladataan karttaa...

 

Kylähistoriaa

Evon alueelta ei ole löydetty muinaisjäännöksiä, mutta Iso-Evon ja Vähä-Evon kylissä on ollut asutusta jo keskiajalla. Ensimmäinen maininta evolaisista on vanhimmassa Lammia koskevassa asiakirjassa, jonka mukaan v. 1374 kaksi evolaista talonpoikaa, Jussi ja Pietari, ovat todistajina Kaitalan ja Kataloisten välisen rajan tarkistuksessa.
Evojoessa tiedetään olleen useita myllyjä jo 1400-luvulla. Vähä-Evon kylätontti sijaitsee Ekojärven kaakkoisrannalla Muusan talon paikkeilla. Muusan talon päärakennus on 1900-luvun alusta. Evojoen suistosta avautuu komeat näkymät luonnonmaisemaltaan kauniille Kuohijärvelle. Evojoki oli vuodesta 1892 oli merkittävä puutavaran kuljetusreitti 1960-luvulle asti.

Vuoden 1918 tapahtumat koskettivat vahvasti myös Iso-Evon kylää. Punaiset miehittivät Lammin kirkonkylän 17.2.1918 ja siirtyivät pohjoiseen päin. Evolle muodostui pitkäaikainen taistelurintama. Evon koululle oli perustettu oma suojeluskuntansa, joka taisteli kevyin ja sekalaisin asein punakaartilaisia vastaan. Evon opisto toimi valkoisten tukikohtana, myös Syrjäntaan taistelun jälkeen punaisten kulkiessa kohti Lahtea.

Kylän elämää

Nykyinen Hämeen ammattikorkeakoulun toimipiste, entinen Evon metsäopisto on värittänyt hyvin voimakkaasti Iso-Evon kylän toimintoja reilun sadan vuoden ajan. Viime vuosikymmeninä  metsäopisto työllisti paljon Iso-Evon kyläläisiä. Nykyisellään ammattikorkeakoulun vaikutus ei ole enää yhtä voimakas.

Iso-Evon koulu perustettiin ja koulutalo rakennettiin vuonna 1898. Uusi koulu opettaja-asuntoloineen valmistui vuonna 1960. Koulun pitkäaikainen opettaja vuosina 1955-1988 on ollut Kivennavalta muuttanut Uljas Kiuru. Iso-Evon koulu on lakkautettu kuntaliitoksen jälkeen.