Ero sivun ”Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 29: Rivi 29:
http://www.ort.fi/haemeenlinna/haemeenlinnan-seurakunnan-pyhaekoet<br><br>  
http://www.ort.fi/haemeenlinna/haemeenlinnan-seurakunnan-pyhaekoet<br><br>  


[[Category:Hämeenlinna]] [[Category:Kirkot]]
[[Category:Hämeenlinna]] [[Category:Kirkot]][[Category:Häme-Wiki]]

Nykyinen versio 12. maaliskuuta 2023 kello 10.09

<googlemap zoom="15" type="map" lon="24.454236" lat="60.99536" version="0.9"> 60.995218, 24.451977 </googlemap> Hämeenlinnan ortodoksinen kirkon pääpyhäkkö sijaitsee Kaurialan kaupunginosassa, Hämeenlinnassa. Vanhan hautausmaan reunassa sijaitseva kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1962.


Pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen kirkko

Hämeenlinnan ortodoksisella seurakunnalla on kolme pyhäkkötilaa: kaksi kirkkoa Hämeenlinnassa sekä yksi ortodoksinen toimintakeskus Forssassa, joka otettiin käyttöön vuonna 2007. Pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen kirkko sijaitsee kaupungin keskustassa, vanhan venäläisen hautausmaan vierellä. Hämeenlinnassa on aiemmin ollut myös kaksi muuta ortodoksista kirkkoa. Rantatorin kirkko purettiin 1960-luvulla ja toinen, varuskuntakirkko, toimi 1920-luvulla pitkään kaupunginkirjastona.

Arkkitehti Mika Ernon suunnittelema Pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen kirkko on tiilistä rakennettu yksinkertainen rakennus, jonka päädyssä on betoninen kellotorni. Hämeenlinnan vanhasta, Rantatorin varrella sijainneesta puisesta ortodoksikirkosta on siirretty esineistöä, kuten esimerkiksi venäläisvalmisteinen ikonostaasi. Lisäksi kirkossa on jonkin verran irtaimistoa 1920-luvulla kaupunginkirjastoksi muutetusta ja entisestä ortodoksisesta varuskuntakirkosta.

Vanha ortodoksinen varuskuntakirkko toimi Hämeenlinnan pääkirjastona vuosina 1924-1983. Arkkitehti Bertel Strömmer suunnitteli muutoksen ja rakennus jouduttiinkin purkamaan lähes perustuksilleen, kun sitä muutettiin kirjastokäyttöön sopivaksi. Vanha kirkko rakennettiin ensimmäisen sortokauden alussa Suomen autonomian ollessa uhattuna. Kirkkoa pidettiin venäläisvallan symbolina ja se haluttiin hävittää. Myöhemmin on nostettu esiin ajatus rakennuksen entisen ulkoasun palauttamisesta. Viralliseen perinteeseen kuuluu, että ortodoksikirkkorakennus puretaan, jos sitä ei käytetä kirkkona. Nykyistä käyttöä puoltaa kuitenkin se, että rakennus edelleen palvelee yhteisöä Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksena.


Ahveniston kirkko

Ahveniston kirkko on kesäkirkko ja se sijaitsee Ahveniston hautausmaan alueella keskussairaalaa vastapäätä. Kirkko on rakennettu vuonna 1894, ja sen ikonostaasi on peräisin 1840-luvulta venäläisen sotalaivan kirkosta. Kirkko on kokenut historiansa aikana monenlaisia vaiheita. Kirkon toiminta alkaa Johannes Kastajan syntymäjuhlasta 24.6. ja päättyy Johannes Kastajan mestaukseen muistoon, eli kirkon praasniekkajuhlaan 29.8. Jumalanpalvelukset toimitetaan tunnelmallisesti tuohusten valossa, koska kirkossa ei ole sähkövalaistusta.


Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta

1.1.2009 tapahtuneen kuntaliitoksen jälkeen Hämeenlinnan ortodoksiseen seurakuntaan kuuluu 12 Kanta-Hämeen kuntaa. Niissä asuu yhteensä noin tuhat seurakunnan jäsentä. Vigilia toimitetaan Hämeenlinnassa lauantaisin kello 17.00 ja liturgia sunnuntaisin kello 10.00. Forssassa palveluksia on kahdesti kuukaudessa, muilla paikkakunnilla harvemmin.


Lähteet

http://www.hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Taidemuseo/Julkinen/Muistolaatat-ja-muistokivet/Aihehaku/Ortodoksikirkko-ja-kirjasto/

http://www.ort.fi/haemeenlinna/haemeenlinnan-seurakunnan-pyhaekoet