Ero sivun ”Arvi A. Karisto” versioiden välillä
Omv (keskustelu | muokkaukset) Ei muokkausyhteenvetoa |
p (yksi versio) |
Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 11.59
Hämeenlinnalaisen leipurimestarin Karl Henrik Karlssonin ja Amanda Karlssonin pojasta, Arvi Aleksanteri Karistosta (aik. Karlsson, 1879-1958), tuli kustannusliike- ja kirjapainokonserni Arvi A. Kariston eli nykyisen Karisto Oy :n toinen perustaja vuonna 1900. Hänet tunnettiin hyvin myös kotikaupunkinsa vaikuttajana.
Henkilöhistoria
Käytyään kuusi vuotta kansakoulua Arvi A. Karisto seurasi isänsä jalanjälkiä ja siirtyi leipurinoppilaaksi. Ilmeisesti ala ei kuitenkaan kiinnostanut, sillä ollessaan vain 21-vuotias hän perusti kustannusliikkeen. Hänellä oli taito saada tunnetuimpien kirjailijoiden teoksia kustannettavakseen. Karisto kustansi myös aikakauslehtiä, joista huomattavimpia olivat joululehdet ja vuosikirjat.
Karisto vaikutti kunnallismiehenä 44 vuoden ajan. Hän toimi Hämeenlinnan kaupungin valtuusmiehenä vuosina 1910-53, jonka aikana oli myös valtuuston varapuheenjohtajana ja kaupunginhallituksessa. Alkujaan vanhasuomalainen Karisto johti maltillisesti myös kokoomuksen puolueryhmää, jota Hämeenlinnassa kutsuttiin "karistolaisiksi".
Karisto on ollut vaikuttava voima monilla muillakin alueilla, kuten raittius- ja nuorisoseuratyössä, ampumaurheilussa sekä kirjaston ja kulttuurin toimialoilla. Hän oli perustamassa myös Hämeen Voimaa (nyk. Hämeen Kansa) ja mukana Hämeen Sanomien hallituksessa. Arvi Karisto oli mukana perustamassa Hämeenlinnan Suomalaista Säästöpankkia sekä Hämeen Heimoliittoa.
Vuonna 1954 Arvi A. Kariston 75-vuotispäivänä Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto kunnioitti kotikaupunkinsa merkittävää vaikuttajaa nimeämällä entisen Rantakadun Arvi Kariston kaduksi.
Karisto Oy
Arvi A. Karisto perusti kustannusliikkeen yhdessä August Bomanin kanssa. Vuonna 1907 Bomanin myytyä osuutensa yhtiö siirtyi kokonaan Kariston omistukseen. Tyhjästä luodusta yrityksestä kasvoi merkittävä kustannusliike. Arvi A. Karisto toimi yhtiön pääomistajana ja toimitusjohtana 57 vuoden ajan.
Lähteet
Hämeenlinnalaisia 1639–1989. Hämeenlinna 350 vuotta. Hämeenlinnan kaupunki. 1989. ISBN 952-90045-2-4