Ero sivun ”Jussi Kuokkanen” versioiden välillä

Häme-Wikistä
imported>Mtaavila
Ei muokkausyhteenvetoa
imported>Mtaavila
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 59: Rivi 59:




[[Luokka:Vellamon vinkit]]
 
[[Luokka:Kirjailijat|Kuokkanen, Jussi]]
[[Luokka:Kirjailijat|Kuokkanen, Jussi]]
[[Luokka:Botin lisäämät sivut]]
[[Luokka:Botin lisäämät sivut]]

Versio 17. tammikuuta 2014 kello 09.26

Jussi Kuokkanen


(s. 1926)

Tietoa kirjailijasta

Vuoden kieliteollakin (2005) palkittu Lahdessa vuodesta 1993 asunut Jussi Kuokkanen on syntyi Rääpyvässä, Inkerissä.
Hän pääsi ylioppilaaksi vuonna 1944 ja on suorittanut virallisen kääntäjän (ent. valantehneen kielenkääntäjän) tutkinnon vuonna 1975. Hänellä on myös suoritettuna I osa diplomi-insinööritutkinnosta (1948).
Kuokkanen on työskennellyt viestintäkonsulttina ja kielenkääntäjänä (1949-1986). Oman viestintä- ja käännöstoimiston johtajana hän on toiminut vuodesta 1972 lähtien.

Jussi Kuokkasen harrastuksiin kuuluvat matkailu (erityisesti Kaukoitä ja Afrikka), italialainen ooppera ja muu klassinen musiikki sekä mökkeily, puutarhanhoito ja kalastus.
Hänet on palkittu Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton hopeisella ansiomerkillä (1990), Vuoden kieliteko 2005 -palkinnolla sekä Päijät-Hämeen aikuisopiskelijapalkinnolla (2005).

Kirjoittajan uraa Kuokkanen on luonut toimimalla ensin mainostoimittajana, copywriterina ja kääntäjänä. Oman toiminimen Kuokkanen & co hän perusti vuonna 1972. Viestintä- ja käännöstoimiston toimialana ovat käännökset ja asiakaslehdet (HouseMagazines).

Tuotanto

Pakinoita ja muistelmia

Myllyojalta maailmalle. Imprimatur 2001.

Optimistin elämänviisautta ja muita kirjoitelmia. Imprimatur 2002.

Ukontie (toim. Jussi Kuokkanen). Imprimatur 2004.

Omien teosten käännökset

Tarvitaanko yhteistyötä?: pohjoismainen mielipidetutkimus 1983/ julk. Pohjoismaiden neuvosto. Tekijät: Andersen Ole E. ja Jussi Kuokkanen. (käännös tanskasta suomeen)

Tekstinäyte

Optimistin elämänviisautta

Kovin on jo kauan siitä, kun Kuokkavieraan nimi viimeksi näkyi tämän lehden sivuilla (ennen viime numeron pakinaa). syynä hiljaisuuteen on ollut se, että nimimerkki on taas välillä ollut harjoittamassa kakkosammattiaan, toisin sanoen käynyt kaukoidän mailla matkanjohtajan tehtävissä.
Matkanjohtajan työ on luonteeltaan sellaista, että siinä tarvitaan runsain mitoin optimistin elämänviisautta. Valitettavasti tätä ainetta ei opeteta missään korkeakoulussa tai edes kansalaisopistossa, joten matkanjohtajan on opittava valtaosa ammattinsa hienouksista kantapään kautta. Joskus silti tuntuu, että matkanjohtajalta odotetaan liikoja, ainakin jos reviirinä on kaukoitä.
Selvää on, että matkanjohtajan on hallittava kaikki normaalit matkatoimistoasiat kuten hotellibuukkaukset, eri lentokenttien matkustajaverot ja eri maiden viisumi- ja tullimääräykset, taxfree-myymälöiden keskinäiset hintasuhteet ja eri lentokonetyyppien istumajärjestykset. Lisäksi hänen on pystyttävä olemaan monin tavoin oman itsensä vastakohta. Hänen on oltava karismaattinen johtaja, kun neuvotellaan itämaiden paikallisten matkatoimistomiesten kanssa. Mutta samalla on oltava nöyrä, ystävällinen ja avulias opas, joka on aina valmis antamaan neuvoja kaikista mahdollisista asioista, tähtisafiirien luokituksista aina mangochutneyn reseptiin asti. . .

Optimistin elämänviisautta, 2002.

Jussi Kuokkasen lukuvinkit

  • Joseph Conrad: Lordi Jim

- Mestarillinen analyysi matkasta ihmissielun syövereihin.

  • W. Somerset Maugham

Minulle mieluisinta luettavaa ovat monet M:n novellit, mm. Suntio, Kirje, Leija, Viidakkoasema, Herra Kaikkitietävä ym.

  • Giovanni Papini: Gog

- Kutkuttavaa lukuherkuttelua.

  • Rabindranath Tagore: Ahnaat paadet (novellikokoelma)
  • Tauno Koivukoski: Paluu alkuun

- Vuonna 1946 ilmestynyt, jo aikoja sitten unohduksiin vaipunut pieni ihme - yksi suomalaisen scifi-kirjallisuuden varhaisimpia helmiä.