Ero sivun ”Päijänne” versioiden välillä

Häme-Wikistä
imported>Mtaavila
Ei muokkausyhteenvetoa
imported>Mtaavila
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:
Päijänne on ollut sahateollisuuden kannalta merkittävä vesistö. Ensimmäiset sahalaitokset syntyivät järven rannoille jo 1700-luvulla. Jyväskylän kaupungin perustaminen 1837 vilkastutti tavaraliikennettä vesillä entisestään.  
Päijänne on ollut sahateollisuuden kannalta merkittävä vesistö. Ensimmäiset sahalaitokset syntyivät järven rannoille jo 1700-luvulla. Jyväskylän kaupungin perustaminen 1837 vilkastutti tavaraliikennettä vesillä entisestään.  


1850-luvulla höyrylaivat valloittivat Päijänteen. Ensimmäinen vesillä liikennöinnyt laiva oli ''Suomi'', joka laskettiin vesille [[Anianpelto|Anianpellosta]] matkalle kohti Jyväskylää 14. kesäkuuta 1856. Vuonna 1871 avattiin kanava Päijänteen ja [[Vesijärvi|Vesijärven]] välille. Uudesta [[Vääksyn kanava| Vääksyn kanavasta]] tuli vilkas liikennereitti, ja sen rannoille syntyi huvila-asutusta 1800-luvun lopulla. Vesijärven asemasta tuli merkittävä puutavaraliikenteen keskus, ja 1800-luvun lopulla se oli Suomen vilkkain tavara-asema. Liikenne järvellä vilkastui entisestään, kun [[Kalkkisten kanava]] avasi reitin [[Lahti|Lahden]] ja [[Heinola|Heinolan]] välille vuonna 1878. Idyllinen Kalkkisten kanava voidaan nähdä useissa 1930- ja 1940-luvun Suomi-filmeissä; sillä se oli kauneutensa vuoksi suosittu kuvauspaikka. Esimerkiksi ''Ilmari Unhon'' ''Kanavan laidalla'' vuodelta 1949 on kuvattu [[Kalkkinen|Kalkkisissa]].
1850-luvulla höyrylaivat valloittivat Päijänteen. Ensimmäinen vesillä liikennöinnyt siipirataslaiva oli ''Suomi'', joka laskettiin vesille [[Anianpelto|Anianpellosta]] matkalle kohti Jyväskylää 14. kesäkuuta 1856. Vuonna 1871 avattiin kanava Päijänteen ja [[Vesijärvi|Vesijärven]] välille. Uudesta [[Vääksyn kanava| Vääksyn kanavasta]] tuli vilkas liikennereitti, ja sen rannoille syntyi huvila-asutusta 1800-luvun lopulla. Vesijärven asemasta tuli merkittävä puutavaraliikenteen keskus, ja 1800-luvun lopulla se oli Suomen vilkkain tavara-asema. Liikenne järvellä vilkastui entisestään, kun [[Kalkkisten kanava]] avasi reitin [[Lahti|Lahden]] ja [[Heinola|Heinolan]] välille vuonna 1878. Idyllinen Kalkkisten kanava voidaan nähdä useissa 1930- ja 1940-luvun Suomi-filmeissä; sillä se oli kauneutensa vuoksi suosittu kuvauspaikka. Esimerkiksi ''Ilmari Unhon'' ''Kanavan laidalla'' vuodelta 1949 on kuvattu [[Kalkkinen|Kalkkisissa]]. Uusi kanava rakennettiin Kalkkisiin vuonna 1964. Vanhasta kanavasta ei ole enää jälkiä näkyvillä.
Päijänteellä liikennöinneitä matkustaja-aluksia olivat ''Jämsä'', 1920-luvulla rakennettu ''Taru'', ''Aallotar'' ja viikon mittaisia risteilyjä 1930-luvulla liikennöinyt, "Päijänteen uiva hotelli", ''Tehi''. Höyrylaivaliikenne jatkui vilkaana uusien matkustaja-alusten myötä aina 1940-luvulle saakka. Sotien jälkeen vesiliikenteen merkitys alkoi kuitenkin vähentyä, kun tavarankuljetus ja matkustusliikenne siirtyi maanteille.





Versio 19. marraskuuta 2013 kello 09.54

Päijänne on yksi Suomen suurimmista järvistä. Vesireitti ulottuu Lahdesta Jyväskylään. Järven keskisyvyys on 16,2 metriä ja pinta-ala 1116 m². Päijääne on ollut aina merkittävä kulkureitti metsästäjille ja kalastajille. Asutusta Päijänteen rannoille on syntynyt jo pronssikaudella (1000 eKr). Varhaisimmista asuinalueista tunnetaan muun muassa Asikkalan Kotasaari.

Liikenne Päijänteellä

Päijänne on ollut sahateollisuuden kannalta merkittävä vesistö. Ensimmäiset sahalaitokset syntyivät järven rannoille jo 1700-luvulla. Jyväskylän kaupungin perustaminen 1837 vilkastutti tavaraliikennettä vesillä entisestään.

1850-luvulla höyrylaivat valloittivat Päijänteen. Ensimmäinen vesillä liikennöinnyt siipirataslaiva oli Suomi, joka laskettiin vesille Anianpellosta matkalle kohti Jyväskylää 14. kesäkuuta 1856. Vuonna 1871 avattiin kanava Päijänteen ja Vesijärven välille. Uudesta Vääksyn kanavasta tuli vilkas liikennereitti, ja sen rannoille syntyi huvila-asutusta 1800-luvun lopulla. Vesijärven asemasta tuli merkittävä puutavaraliikenteen keskus, ja 1800-luvun lopulla se oli Suomen vilkkain tavara-asema. Liikenne järvellä vilkastui entisestään, kun Kalkkisten kanava avasi reitin Lahden ja Heinolan välille vuonna 1878. Idyllinen Kalkkisten kanava voidaan nähdä useissa 1930- ja 1940-luvun Suomi-filmeissä; sillä se oli kauneutensa vuoksi suosittu kuvauspaikka. Esimerkiksi Ilmari Unhon Kanavan laidalla vuodelta 1949 on kuvattu Kalkkisissa. Uusi kanava rakennettiin Kalkkisiin vuonna 1964. Vanhasta kanavasta ei ole enää jälkiä näkyvillä. Päijänteellä liikennöinneitä matkustaja-aluksia olivat Jämsä, 1920-luvulla rakennettu Taru, Aallotar ja viikon mittaisia risteilyjä 1930-luvulla liikennöinyt, "Päijänteen uiva hotelli", Tehi. Höyrylaivaliikenne jatkui vilkaana uusien matkustaja-alusten myötä aina 1940-luvulle saakka. Sotien jälkeen vesiliikenteen merkitys alkoi kuitenkin vähentyä, kun tavarankuljetus ja matkustusliikenne siirtyi maanteille.


Päijänne-sanan etymologia

Aiheesta muualla

Päijänne Wikipediassa

Ilmari Unhon Kanavan laidalla Wikipediassa