Ero sivun ”August Fellman” versioiden välillä

Häme-Wikistä
imported>Mtaavila
Ei muokkausyhteenvetoa
imported>Mtaavila
Rivi 26: Rivi 26:
* Siikaniemi, Päivi :  August Fellman – upseeri ja liikemies. Sanomalehtiartikkeli. Uusi Lahti 19.2.1997.
* Siikaniemi, Päivi :  August Fellman – upseeri ja liikemies. Sanomalehtiartikkeli. Uusi Lahti 19.2.1997.


[[Luokka: Lahtelaisia|Fellman, August]] [[Luokka: Liikemiehet|Fellman, August]]
[[Luokka: Lahtelaiset|Fellman, August]] [[Luokka: Liikemiehet|Fellman, August]]

Versio 3. maaliskuuta 2014 kello 16.31

August Abraham Fellman (synt. 16. syyskuuta 1839 Lappajärvellä – kuoli 26. heinäkuuta 1912) oli aikansa suuri vaikuttaja paitsi lahtelaisessa liike-elämässä, myös paikallispolitiikassa ja valtiopäivillä. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni. Fellman isännöi Lahden kartanoa Hollolan Lahden kylässä. August syntyi pappissukuun: hänen isänsä oli Lappajärven kirkkoherra Jaakko Fellman ja äiti Helena Tavastiern.

Nuoruusvuodet

Käytyään varhaiset kouluvuotensa Kuopiossa August Fellman valitsi sotilasuran ja jatkoi opintoja Helsingin junkkarikoulussa, josta valmistui vänrikiksi vuonna 1860. Valmistumisensa jälkeen historialliset lähteet viittaavat hänen palvelleen lyhyen aikaa Venäjällä. Suomessa hän yleni luutnantiksi 1863.

Perhe

August Fellman avioitui varakkaan kauppiasperheen tyttären, Ida Henriette Klärichin kanssa vuonna 1866. Aviopari asettui asumaan Hollolan Lahteen vuonna 1868. Tässä vaiheessa Fellman oli edennyt urallaan jo kapteeniksi, mutta erosi armeijan palveluksesta samana vuonna kun muutto Lahteen tuli ajankohtaiseksi. Lapsia pariskunta sai kolme: Aina Augusta syntyi vuonna 1868, August Lennart vuonna 1871, Arthur Jakob Andreas 1873.

Liiketoimet

Saatuaan täydellisen vapautuksen armeijasta vuonna 1878 39-vuotiaana August Fellman saattoi keskittyä täysin maanviljelykseen ja liiketoimintaan. Kartanon lisäksi Fellman omisti Seppälän, Marolan, Nikkilän ja Sipilän tilat. Kartanon yhteyteen, Vesijärven rantaan, perustettiin Lahden ensimmäinen höyrysaha 1900-luvun alussa, kun Fellman vuokrasi rantamaita ruotsalaiselle liikemiehelle Knut Hjalmar Casselille. Merkittävä siirto Fellmanin liiketoiminnassa oli oman oluttehtaan perustaminen Niemeen vuonna 1871. Tehdas siirtyi myöhemmin August Fellmanin liikekumppanin, Henrik Mattssonin käsiin ja tuottoisa perheyritys tunnettiin myöhemmin nimellä Oy Mallasjuoma ab. Oman höyrysahan Fellman perusti Pikku-Vesijärven rantaan 1874.

Yhteiskunnallinen toiminta

August Fellman vaikutti voimakkaasti Lahden kauppalan kehittymiseen. Sen lisäksi, että hän oli alueen merkittävä työllistäjä, hän myös edisti rautatien rakentamista Vesijärvi-Loviisa –väille ja oli mukana useissa kouluhankkeissa, kuten perustamassa Lahden kansanopistoa 1893 ja ensimmäistä oppikoulua, Lahden yhteiskoulua, 1896. Säätyvaltiopäivillä Fellman toimi Hollolan tuomiokunnan edustajana vuodesta 1891 lähtien. Hovineuvoksen arvonimen hän sai vuonna 1894. Hän oli aktiivisesti mukana vastarintatoiminnassa sortovuosien aikana, mikä johti maasta karkotukseen vuonna 1903. Joulukuussa 1904 hän palasi Lahteen ja jatkoi liiketoimiaan vielä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta vetäydyttyään. August Fellman kuoli vuonna 1912. Fellmanien sukuhauta sijaitsee Lahden vanhalla hautausmaalla.

Lähteet

  • Hakaste, Saara (2006) : Kartanon kapteeni Abraham August Fellman ja hänen sukunsa. Sivut 52 -87 teoksessa ”Ei se tahtia haittaa, eikä vauhtia vähennä” Hollolan kotiseutukirja XX (Toim. Heikki Mantere. Hollolan kotiseutuyhdistys r.y. Esa Print Oy, Lahti, 2006.
  • Järvinen, Olli : Lahtelaisia liikemiehiä 3 : August Fellman – nuoren kaupungin grand old man. Sanomalehtiartikkeli. Etelä-Suomen Sanomat 26.5.1973.
  • Siikaniemi, Päivi : August Fellman – upseeri ja liikemies. Sanomalehtiartikkeli. Uusi Lahti 19.2.1997.