Ero sivun ”Ohje:Sisällys” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
imported>Wiki-ylläpito
Rivi 1: Rivi 1:
Häme-Wikiin kerätään Kanta-Hämettä esittelevää aineistoa. Kanta-Hämeeseen kuuluvat Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela ja Ypäjä. Päijät-Hämeen alueella on oma wikinä, Päijät-Häme-wiki. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa artikkeleita Häme-Wikiin. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Wikin ylläpidosta vastaa Hämeenlinnan kaupunginkirjasto.
'''Päijät-Häme-wiki on Päijät-Hämeen kirjastojen yhteinen kotiseutusivusto, johon kerätään paikallistietoa [http://www.lastukirjastot.fi/kotiseutuaineistot maakuntakirjaston] toiminta-alueelta'''. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät  voivat kirjoittaa artikkeleita Päijät-Häme-wikiin. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Wikin ylläpidosta vastaavat Päijät-Hämeen kirjastot. Ylläpidolle voi jättää viestejä sähköpostitse info(at)paijat-hamewiki.fi tai wikin Kahvihuone-sivulla. Päijät-Häme-wiki on paikallistiedon wiki, joten pidäthän artikkeleissa maakunnallisen näkökulman. Tutustu käyttöehtoihin sivuilla [[Päijät-Häme-wiki:Tietoja|Tietoja Päijät-Häme-wikistä]] sekä [[Päijät-Häme-wiki:Tekijänoikeudet|Tekijänoikeudet]].
 
 
== Mitä wiki-kirjoittaminen on? ==
 
Wiki-kirjoittaminen on yhteisöllinen tiedon tuottamisen tapa, jossa käyttäjät voivat täydentää ja muokata toisten käyttäjien tekstejä. Tutustu wiki-kirjoittamiseen Wiki-kirjaston sivulla: [http://fi.wikibooks.org/wiki/Viisautta_wikin_tekoon Viisautta wikin tekoon -opas]
 
[[Harjoitusteksti]] sivun muokkausnäkymässä voit tutustua artikkelin muotoiluperiaatteisiin.
 
== Päijät-Häme-wikin sisältö ==
 
Päijät-Häme-wikiin kerätään Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluviin paikkakuntiin liittyvää aineistoa (Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila (mukaan lukien Artjärvi), Padasjoki, Sysmä). Wiki sisältää alueen asioita, tapahtumia, historiaa, henkilöitä ja kulttuuria käsitteleviä artikkeleita.
 
Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstiltä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa, joten yleiset tietosanakirja-artikkelit poistetaan. Paikallisuuden täytyy näkyä myös artikkelin otsikossa.
 
=== Poistosyyt ===
 
Ylläpito voi poistaa artikkeleita, jos ne eivät täytä Päijät-Häme-wikin käyttöehtoja.
Poistosyyt:<br />
 
'''1''') Artikkeli ei aiheen puolesta kuulu Päijät-Hämeen alueeseen. Päijät-Häme-wiki  on maakunnan kattava kotiseutusivusto ja kattaa nykyisen Päijät-Hämeen alueen (Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila (mukaan lukien Artjärvi), Padasjoki, Sysmä).<br />
 
'''2''') Yleisartikkeli, joka ei liity Päijät-Hämeeseen. Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstissä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa, joten yleiset tietosanakirja-artikkelit poistetaan. Paikallisuuden täytyy näkyä myös artikkelin otsikossa.<br />
 
'''3''') Mainossisältö (Yritykset voivat esitellä toimialaansa, yrityksen sijaintia ja historiaa, hintojen, tuotteiden, palvelujen mainos-taminen poistetaan).<br />
 
'''4''') Roskaposti, asiaton sisältö ja ilkivalta.<br />
 
'''5''') Tekijänoikeutta rikkovat kuvat ja tekstit ilmoitusten perusteella.<br />
 
'''6''') Henkilötiedot. Päijät-Häme-wiki ei ole organisaatioiden, yhteisöjen tai henkilöiden yhteystietoluettelo, joten henkilökohtaiset yhteystiedot ja nimiluettelot poistetaan.
<br />


== Käyttäjätunnus  ==
== Käyttäjätunnus  ==
<br>
=== Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun  ===
Päijät-Häme-wikiin kirjoittaminen vaatii käyttäjätunnuksen. Tunnuksen saa sivun yläkulman linkistä '''Kirjaudu sisään''' tai '''Luo tunnus'''. Tunnusta varten tarvitaan käyttäjänimi ja salasana. Tunnus on maksuton. Käyttäjä voi kirjautua nimellä tai nimimerkillä. '''Oikea nimi kannattaa jättää vain, jos haluaa sen korvaavan aiemmin luodun nimimerkin'''. Luotuja käyttäjätunnuksia tai muokkaushistoriaa ei voi itse poistaa. 
Käyttäjätunnuksen rekisteröintiin tarvitaan toimiva sähköpostiosoite. Luotuasi uuden käyttäjätunnuksen saat sähköpostiisi viestin, jonka otsikko on: Päijät-Häme-wikin sähköpostiosoitteen varmennus. Klikkaa viestin linkkiä, jossa sinua pyydetään vahvistamaan luomasi käyttäjätunnus. Varmennusviesti on automaattinen, älä lähetä siihen vastausta.
Oletusasetuksena on, että toiset käyttäjät voivat ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse. Asetuksia voit muuttaa oikean yläkulman Asetukset-välilehdellä, kun olet kirjautunut wikiin. Asetuksissa voit myös estää sähköpostin lähetysmahdolisuuden poistamalla rastin ruudusta '''Salli sähköpostin lähetys osoitteeseen'''.
Päijät-Häme-wikiin kirjaudutaan samasta linkistä, missä tehdään käyttäjätunnus. Käytön jälkeen on hyvä kirjautua ulos.


=== Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun  ===
Tutustu huolella Päijät-Häme-wikin käyttöehtoihin sivulla [[Päijät-Häme-wiki:Tekijänoikeudet|Tekijänoikeudet]], sekä [[Päijät-Häme-wiki:Tietoja|Tietoja Päijät-Häme-wikistä]], ja [[Päijät-Häme-wiki:Vastuuvapaus|Vastuuvapaus]], kun rekisteröidyt Päijät-Häme-wikin käyttäjäksi.


Häme-Wikiin kirjoittaminen vaatii käyttäjätunnuksen. Tunnuksen saa sivun yläkulman linkistä "Kirjaudu sisään tai luo tunnus". Tunnusta varten tarvitaan käyttäjänimi ja salasana. Käyttäjä voi halutessaan ilmoittaa sähköpostiosoitteensa ja oikean nimensä. Omia tietojaan voi muuttaa jälkeenpäin. Käyttäjänimeä ei voi muuttaa. Tunnus on maksuton.
=== Käyttäjäsivu ===


Häme-Wikiin kirjaudutaan samasta linkistä, missä tehdään käyttäjätunnus. Käytön jälkeen on hyvä kirjautua ulos.  
Käyttäjäsivulle voi halutessaan jättää tarkempia tietoja itsestä. Keskustelu-välilehdelle toiset käyttäjät ja ylläpito voivat jättää kommentteja suoraan käyttäjälle. Myös jokaisella artikkelilla on Keskutelu-välilehti, jonne voi jättää kommentteja, jos ei halua muokata itse artikkelia.


=== Unohtunut salasana  ===
=== Unohtunut salasana  ===


Uuden salasanan saa kirjautumissivun painikkeella "Lähetä uusi salasana sähköpostitse", jos on tallentanut sähköpostiosoitteensa Häme-Wikiin. Salasana kannattaa vaihtaa heti. Jos ei ole tallentanut Häme-Wikiin sähköpostiosoitetta, tulee ottaa yhteys järjestelmänvalvojaan (info(at)hamewiki.fi).  
Uuden salasanan saa kirjautumissivun painikkeella "Lähetä uusi salasana sähköpostitse", jos on tallentanut sähköpostiosoitteensa Päijät-Häme-wikiin. Salasana kannattaa vaihtaa heti. Jos ei ole tallentanut Päijät-Häme-wikiin sähköpostiosoitetta, tulee ottaa yhteys järjestelmänvalvojaan (info(at)paijat-hamewiki.fi).


=== Käyttäjätunnuksen estäminen  ===
=== Käyttäjätunnuksen estäminen  ===


Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.  
Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.
 
== Päijät-Häme-wikiin kirjoittaminen  ==
 
Päijät-Häme-wikissä on käytössä MediaWikin peruseditori, mikä tarkoittaa, että tekstin muotoilussa käytetään wiki-koodia. Tekstin muotoilutyökalut löytyvät kirjoituskentän ylälaidasta työkalupalkista. Laajennetussa näkymässä saat esiin lisää muotilupainikkeita. Lisäohjeita tekstin muotoiluun: ks. [[Peruseditorin käyttöohje]].
 
Tässä tärkeimmät muotoiluohjeet:
 
*Otsikko: == Otsikkoteksti ==
*Linkki: <nowiki>[[Linkkiteksti]]</nowiki>
*Linkki erotetaan pystyviivalla tekstissä esiintyvästä taivutusmuodosta: <nowiki>[[August Fellman | August Fellmanin]]</nowiki>
*Luettelon alkuun "*" merkki (esim. lähteitä merkittäessä)
*Lihavointi: <nowiki> '''Lihavoitava teksti''' </nowiki>
*Tyhjän rivin saa luotua tekstiin, kun kirjoittaa tekstin jälkeen seuraavalle riville: <nowiki> <br> </nowiki>
<br />
 
=== Yleisiä kirjoitusohjeita ===
 
Paras tapa tutustua wiki-koodiin on valita jokin artikkeli ja klikata artikkelin Muokkaa -välilehteä. Tässä kentässä voit tarkastella, miten artikkeli on muotoiltu ja kopioida rakenteen omaan artikkeliisi.
 
Alkuun pääset, kun kopioit ja liität tekstisi word-dokumentista muokkauskenttään. Artikkelia voi muotoilla myöhemmin ja myös muut aktiiviset käyttäjät voivat muokata tekstiäsi.
 
Tärkeää on lisätä artikkelin loppuun luokka käyttäen hakasulkeita. Näin artikkelisi löytyy etusivun aihealuehakemistosta. Ks. alla luokan ja aihealueen lisääminen.
 
Kun ryhdyt kirjoittamaan artikkelia, tarkista ensin, onko Wikipediaan jo kirjoitettu aiheesta. Jos Wikipediassa on jo aiheesta laaja ja lähdeviitoitettu artikkeli, voit luoda oman artikkelisi lähdeluetteloon ulkoisen linkin Wikipediaan, niin vältytään toistamasta jo kertaalleen kirjoitettua. Ethän kopioi Wikipediasta tekstiä mainitsematta lähdettä! tarkoitus ei ole luoda kilpailijaa Wikipedialle, joten pidä Päijät-Häme-wikin artikkeleissa selkeästi paikallinen näkökulma. Näin Päijät-Häme-wikin artikkelit voivat täydentää aiheesta jo olemassa olevaa tietoa ja lisätä maakunnan tunnettuutta. Artikkelit, jotka eivät liity Päijät-Hämeeseen poistetaan.


== Häme-Wikiin kirjoittaminen  ==
'''Mainitse aina lähde, jos kopioit tekstiä muualta!'''


Häme-Wikiin kirjoitettaessa voi käyttää kahta eri editoria eli muokkausohjelmaa. Peruseditori vaatii wikikoodin osaamista. Laajennettu editori muistuttaa tekstinkäsittelyohjelmaa. Editori valitaan sivun Muokkaus- ylälaidasta. Laajennetun editorin voi valita oletuseditoriksi. Asetukset-sivun välilehdeltä "Muut" poistetaan ruksi ”Käytä oletuksena peruseditoria”. [[Peruseditorin käyttöohje|Peruseditorin käyttöohje]] on erillisellä sivulla.<br>
Voit lisätä artikkelin omaan tarkkailulistaasi. Tällöin saat tietää heti artikkeliin kohdistetuista muokkauksista. Tarkkailulista löytyy sivun oikeasta yläkulmasta, kun olet kirjautunut tunnuksillasi sisään.


== Uuden sivun luominen  ==
Perusperiaate on, että kirjoitukset ovat vapaasti toisten kommentoitavissa ja muokattavissa. Kommentteja sisällöstä voi jättää artikkelin keskustelu-välilehdelle tai suoraan käyttäjälle käyttäjäsivulla.
 
Jos haluat poistaa kirjoittamasi artikkelin, ota yhteyttä ylläpitoon. Ylläpito harkitsee poistoa tapauskohtaisesti.
<br>
 
=== Pöytälaatikko ===
 
Pöytälaatikko on päijäthämäläisten harrastajakirjoittajien foorumi, jonne voi tallettaa kaunokirjallisia tekstinäytteitä ja runoja. Pöytälaatikon artikkelit on suojattu muokkauksilta, mutta kirjoittajalle voi jättää kommentteja ja palautetta artikkelin Keskustelu-sivulla.
 
Teksti merkitään Pöytälaatikko-hakemistoon merkitsemällä luokaksi joko <nowiki> [[Luokka:Tekstinäytteet]] tai [[Luokka:Runot]] </nowiki>
 
'''Huom.''' Wikikoodi ei säilytä tekstin asettelua, joten runotekstistä kannattaa tehdä kuvakaappaus ja viedä teksti kuvana artikkeliin.


Uudelle sivulle kannattaa keksiä sisältöä kuvaava nimi. On hyvä käyttää perusmuotoja ja yleisesti käytettyjä nimiä esim. [[Jean Sibelius]] (ei Johan Christian Julius Sibelius).  
Runot-luokkaan voi viedä myös lausuntatapahtumissa kuvattuja YouTube- tai Google-videoita. Videon julkaisemiseen täytyy kuitenkin olla kaikkien esiintyjien ja tekijöiden, myös tekstintekijän, lupa.


Uuden sivun luomiseen on kolme tapaa:
== Uuden sivun luominen  ==


*Jos tekee haun aiheesta, josta ei ole omaa artikkelia, wiki tarjoaa automaattisesti mahdollisuutta kirjoittaa aiheesta artikkeli.  
Uuden artikkelin aloittamiseen on monta tapaa.
*Etusivun linkistä "Kirjoita uusi artikkeli" voi aloittaa uuden sivun luomisen. Artikkelille annetaan nimi, minkä jälkeen voi kirjoittaa.<br>
*Voit kirjoittaa ensin aiheen hakukenttään tarkistaaksesi, onko aiheesta ennestään artikkelia. Käytä sanoista perusmuotoja ja nimistä yleisesti tunnettuja, kokonaisia muotoja esim. Juho Kusti Paasikivi (ei Paasikivi, J.K. ).
*<font color="#cc2200">Punaiset linkit</font> ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään.&nbsp;Linkistä pääsee kirjoittamaan uuden artikkelin.
*Voit klikata etusivun linkkiä '''Kirjoita uusi artikkeli'''. Anna artikkelille nimi ja klikkaa luo sivu. Jos aiheesta on jo kirjoitettu artikkeli, ohjelma vie suoraan artikkelin muokkauskenttään, eli wikiteksti-näkymään.
*Punaiset linkit ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään. Voit aloittaa uuden artikkelin myös klikkaamalla tällaista linkkiä tekstissä. Pääset suoraan '''Luodaan sivu''' –kenttään.
*Kirjoittaessasi pidempää tekstiä muista tallentaa teksti välillä sivun alareunasta löytyvän '''Tallenna sivu''' -painikkeen avulla. Kirjoittaessasi sivua voit liikkua Wikiteksti-näkymän ja Esikatselun välillä. Muista kuitenkin aina tallentaa sivu, ennen kuin liikut muille välilehdille: Wikiteksti-näkymässä Muokkaa –välilehteä ei kannata painaa ennen kuin olet tallentanut sivun, muuten teksti häviää.
<br>


== Sivujen muokkaaminen  ==
== Sivujen muokkaaminen  ==


Häme-Wikin artikkeleita voi muokata helposti. Häme-Wikin sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.  
Kun haluat muokata artikkelia, klikkaa artikkelisivun ylälaidassa Muokkaa –välilehteä.
Päijät-Häme-wikin artikkeleita voi muokata helposti. Päijät-Häme-wikin sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.  


Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa "Tallenna sivu" -painikkeella.  
Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa sivun alalaidasta löytyvällä "'Tallenna sivu"' -painikkeella.  


Kunkin sivun ylälaidan "historia"-välilehdeltä näkee sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta [[Toiminnot:Tuoreet muutokset|Tuoreet muutokset]] -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.  
Kunkin sivun ylälaidan '"Historia"'-välilehdeltä näkee sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta [[Toiminnot:Tuoreet muutokset|Tuoreet muutokset]] -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.  


=== Otsikot ja sisällysluettelo  ===
=== Otsikot ja sisällysluettelo  ===


Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon.
Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon.
 
Laajennetussa editorissa otsikon tyylin voi valita alasvetovalikosta. Tason 2 -otsikko tekee viivan otsikon alle, seuraavat tasot lihavoivat ja muuttavat fonttikokoa.


=== Lähdeluettelo  ===
=== Lähdeluettelo  ===


Artikkelin lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Lähteiden käytöstä ja tekijänoikeuksista on lisää tietoja [[Tekijänoikeudet]]-sivulla. Kirjoittamalla kirjalähteiden perään sanan ISBN ja sen jälkeen teoksen ISBN-numeron pääsee [[Toiminnot:Kirjalähteet|Kirjalähteet]]-sivulle, joka etsii tietoja kirjasta ja sen saatavuudesta.<br>  
Artikkelin lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Lähteiden käytöstä ja tekijänoikeuksista on lisää tietoja [[Päijät-Häme-wiki:Tekijänoikeudet|Tekijänoikeudet]]-sivulla. Kirjoittamalla kirjalähteiden perään sanan ISBN ja sen jälkeen teoksen ISBN-numeron pääsee [[Toiminnot:Kirjalähteet|Kirjalähteet]]-sivulle, joka etsii tietoja kirjasta ja sen saatavuudesta.<br>


=== Ulkoasun muotoilu  ===
=== Ulkoasun muotoilu  ===


Tekstin muokkaussivun ylälaidassa on kursivointi- ja lihavointi-toiminnot. Maalaa ensin teksti, jota haluat muokata ja valikoi toiminto sen jälkeen. Laajennetussa editorissa on myös muita tekstinkäsittelyohjelmista tuttuja painikkeita.<br>
Kun klikkaat artikkelin Muokkaa-välilehteä pääset wikiteksti näkymään. Sivun yläreunasta löydät tekstinmuotoilutyökalut. Tekstin muokkaussivun ylälaidassa on kursivointi- ja lihavointi-toiminnot. Maalaa ensin teksti, jota haluat muokata ja valikoi toiminto sen jälkeen.  
Allekirjoitus -painikkeella voit lisätä automaattisen allekirjoituksen artikkelin loppuun. Allekirjoituksessa näkyy käyttäjätunnuksesi ja aikaleimaus. Työkalupalkista löytyvät painikkeet myös kuvatiedoston lisäämistä ja linkin luomista varten.
 
==== Sisällysluettelo ====
 
Käytä tekstissä väliotsikoita. Ohjelma luo automaattisesti artikkelin alkuun sisällysluettelon, kun väliotsikoita on käytetty.


=== Wikin sivujen linkittäminen keskenään  ===
=== Wikin sivujen linkittäminen keskenään  ===


Wikissä sivut muodostavat linkkiverkoston. Linkki wikissä olevaan toiseen artikkeliin tehdään työkalurivin Lisää linkki -painikkeella (ketjun kuva). Maalaa haluttu asiasana tekstistä ja paina ketju-kuvaketta työkalurivillä. Avautuvassa valikossa Kohdesivu tai URL -kenttään kirjoitetaan kohdeartikkelin nimi. Nimi on kirjoitettava huolellisesti, kaikkien isojen ja pienten kirjainten tulee olla oikein. Kun aloitat kirjoittamaan linkitettävän sivun nimeä, ohjelma alkaa tarjota sitä vastaavia sivuja. Valitse oikea sivu listasta ja klikkaa Lisää linkki. Linkki näkyy tallennetulla sivulla sinisenä.  
Wikissä sivut muodostavat linkkiverkoston. Linkin luominen toiseen Päijät-Häme-wikissä olevaan artikkeliin tapahtuu työkalurivin linkki- painikkeen avulla (ketjun kuva). Maalaa haluttu asiasana tekstistä ja paina ketju-kuvaketta työkalurivillä. Avautuvassa valikossa yläriville tulee kohdeartikkelin nimi perusmuodossa. Linkitettävän sivun nimi on kirjoitettava huolellisesti, kaikkien isojen ja pienten kirjainten tulee olla oikein. Linkki näkyy tallennetulla sivulla sinisenä.


Voit tehdä linkin myös sivulle, jota ei vielä ole. Jätä silloin Kohdesivu tai URL -kenttään halutun sivun nimi. Ylhäällä näkyy teksti Sivua ei ole olemassa. Silloin linkki näkyy sivulla <font color="#cc2200">punaisella</font>. Punaiset linkit ovat ehdotuksia uusista artikkeleista. Toiset kirjoittajat voivat tarkistaa toimintosivujen Halutut sivut -listasta, mistä aiheista toivotaan artikkelia.
Voit tehdä linkin myös sivulle, jota ei vielä ole. Silloin linkki näkyy sivulla <font color="#cc2200">punaisella</font>. Punaiset linkit ovat ehdotuksia uusista artikkeleista. Toiset kirjoittajat voivat tarkistaa toimintosivujen Halutut sivut -listasta, mistä aiheista toivotaan artikkelia.


=== Linkki wikin ulkopuolelle  ===
=== Linkki wikin ulkopuolelle  ===


Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossaa esimerkiksi http://www.hamewiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoitetaan ja maalataan linkkisana, painetaan Linkki-painiketta ja kirjoitetaan osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikenttään. Ulkoinen linkki on aina sininen ja sen perässä on pieni nuoli.<br>
Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossa esimerkiksi http://www.paijat-hamewiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoitetaan ja maalataan linkkisana, painetaan linkkikuvaketta ja kirjoitetaan osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikenttään ja sivun nimi '''Näytettävä teksti'''-kenttään. Ulkoinen linkki on aina sininen ja sen perässä on pieni nuoli. Huom. selkeyden vuoksi lisää ulkoiset linkit aina tekstin loppuun esim. väliotsikon "Aiheesta muualla" tai "Lähteet" alle. Tekstiin voi lisätä sisäisiä linkkejä, eli viitata toisiin wiki-artikkeleihin (ks. yllä Wikin sivujen linkittäminen keskenään).
 
Tallentaessasi sivua, jossa on ulkoinen linkki, ohjelma pyytää sinua vastaamaan turvakysymykseen roskapostituksen estämiseksi. Vastattuasi laskutehtävään pääset tallentamaan sivun. Testaa vielä, että linkki toimii.
 
====Linkin luominen kuvasta ====
 
Normaalisti kuva linkittyy kuvatiedostoon. Jos haluat luoda kuvasta linkin toiselle sivustolle voit käyttää link= -komentoa. Kirjoita koodiin linkitettävä sivusto täydellisessä muodossa. Voit lisätä myös tekstin, joka selventää, mihin kuva linkittyy. Esimerkissä on ohjattu linkki kuvasta ulkoiselle verkkosivustolle:
<nowiki> [[Tiedosto:kohdenimi.jpg|link=http://www.lastukirjastot.fi|Lastu-verkkokirjasto]]</nowiki>


=== Artikkelin nimen vaihtaminen  ===
=== Artikkelin nimen vaihtaminen  ===


Sivua ei tule poistaa, jos siihen on linkitetty muita sivuja. "Siirrä" -välilehdellä voit nimetä sivun uudelleen, minkä jälkeen vanhaan nimeen viittaavat sivut ohjautuvat uudelle sivulle.  
Sivua ei tule poistaa, jos siihen on linkitetty muita sivuja. "Siirrä" -välilehdellä voit nimetä sivun uudelleen, minkä jälkeen vanhaan nimeen viittaavat sivut ohjautuvat uudelle sivulle.  
=== Ohjaussivun luominen ===
Ohjaussivu tarkoittaa sivua, joka ohjautuu suoraan samasta aiheesta kertovaan artikkeliin. Esimerkiksi '''Fellmanin kartano''' on sivu, joka ohjautuu suoraan artikkeliin '''Lahden kartano'''. Sivun ohjausta kannattaa käyttää silloin, kun esimerkiksi jostakin paikasta käytetään kahta eri nimeä tai joku henkilö tunnetaan paremmin taiteilijanimellään.  Esimerkiksi nimellä '''Maila Mikkola''' voi luoda ohjaussivun, joka johtaa suoraan artikkeliin '''Maila Talvio'''. Ohjaussivu luodaan työkalurivin Ohjaus-kuvaketta klikkaamalla. Kaksoishakasulkeiden sisään kirjoitetaan sen sivun nimi, jolle artikkelin halutaan ohjautuvan. Tämän jälkeen sivu tallennetaan. Ohjaussivulle ei siis kannata kirjoittaa mitään muuta tekstiä, pelkkä ohjauskoodi.


=== Sivujen suojaus  ===
=== Sivujen suojaus  ===


Häme-Wikin sivut ovat pääosin kaikkien vapaasti muokattavissa. Poikkeustapauksissa ylläpitäjä voi suojata sivun ja estää sivun muutokset muutokset. Muistelmat ja henkilökohtaiset tarinat ja tekijän nimellä varustetut tutkimusjulkaisut voidaan myös suojata siten, että muut eivät pääse muokkaamaa tekstiä. Suojattavat artikkelit allekirjoitetaan tekijän nimellä. Sivu suojataan Suojaa/Muuta suojausta-välilehdellä. Yksittäinen käyttäjä voi suojata sivun vain, jos sillä ei ole muita kirjoittajia. Ylläpitäjät voivat aina muokata sivuja ja muuttaa suojausasetuksia. Suojattuja artikkeleja voi kommentoida artikkelin Keskustelu-välilehdellä tai suoraan käyttäjälle Käyttäjäsivulla.
Päijät-Häme-wikin sivut ovat pääosin kaikkien vapaasti muokattavissa. Poikkeustapauksissa käyttäjä voi estää muiden tekemät muutokset (esim. muistelmat ja henkilökohtaiset tarinat, henkilökohtainen kertomusaineisto, tekijän nimellä varustetut tutkimusjulkaisut ja aiemmin muualla julkaistut tutkimusartikkelit). Suojattavat artikkelit allekirjoitetaan tekijän nimellä. Sivu suojataan suojaa/muuta suojausta-välilehdellä.&nbsp; Valitsemalla "Suojaa" käyttäjä voi estää, että muut muokkaavat artikkelia. Ylläpitäjät voivat aina muokata sivuja ja muuttaa suojausasetuksia.
<br>
Suojattuja artikkeleja voi kommentoida artikkelin Keskustelu-välilehdellä tai suoraan käyttäjälle Käyttäjäsivulla.
 
'''Huom.''' Jos sivulla on enemmän kuin yksi tekijä, sitä ei voi kukaan yksittäinen käyttäjä suojata!


=== Tynkä-merkintä ===
== Luokat ja aihealueet  ==
Tynkä-merkintä tarkoittaa keskeneräistä sivua.
Lisää sivulle merkintä:<br />
<nowiki>{{Tynkä}}</nowiki>


Sivulle tulee näkyviin teksti:
Artikkeleihin on hyvä lisätä luokkia ja liittää luokat laajempaan pääluokkaan, eli aihealueeseen. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Sivulla [[Toiminnot:Luokat]] on lueteltu kaikki käytetyt luokat. Sivun voi sijoittaa useampaan luokkaan. Yleisiä suomalaisessa asiasanoituksessa käytettyjä luokkia voit selata myös verkossa: [http://vesa.lib.helsinki.fi/ysa/%20YSA Yleinen suomalainen asiasanasto] ja [http://onki.fi/fi/browser/overview/yso ONKI Yleinen suomalainen ontologia]


Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.
=== Luokan ja aihealueen lisääminen  ===


== Aihealueet  ==
Luokan lisääminen:


Artikkeleihin on hyvä lisätä aihealueita. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Sivulla [[Toiminnot:Luokat]] on lueteltu kaikki aihealueet. Sivun voi sijoittaa useampaan aihealueeseen.&nbsp; <br>
'''Käytä luokkien nimissä monikkomuotoja!'''


=== Aihealueen lisääminen sivulle  ===
Voit lisätä artikkelin loppuun luokan käyttämällä hakasulkeita:


Lisää aihealue artikkelin loppuun käyttämällä hakasulkeita.<br />
'''Esimerkki:'''
Esimerkki: <nowiki>[[Luokka:Käsityö]]</nowiki>


Voit lisätä artikkellin useamman aihealueen:<br />
<nowiki> [[Luokka: Näyttelijät]] </nowiki>
Esimerkki: <nowiki>[[Luokka:Hämeenlinna]][[Category:Patsaat]]</nowiki>


Henkilöt toivotaan aakkostettavan aihealueisiin sukunimen mukaan. Käytä seuraavaa merkintätapaa:<br />
Artikkelin voi lisätä useaan eri luokkaan:
esim. <nowiki>[[Luokka:Arkkitehdit|Cavén, Alfred]]</nowiki>


Jo olemassa olevat luokat näkyvät tallennuksen jälkeen sinisenä. Jos käyttämäsi luokka on uusi, linkki näkyy tallennuksen jälkeen punaisena. Käy silloin lisäämässä luokka jonkin aihealueen tai luokan alaluokaksi, jottei se jää orvoksi vaan listautuu aihealuelistaan etusivulle. Tämä tapahtuu klikkaamalla punaista linkkiä ja valitsemalla avautuvalta sivulta Luo lomake -välilehti. Pudotusvalikosta voit valita sopivan pääluokan, johon haluat liittää luomasi luokan. Muista painaa vielä Tallenna -painiketta!
'''Esimerkki:'''


=== Uusien aihealueiden lisääminen Aihealueet-listaan ===
<nowiki> [[Luokka: Näyttelijät]] [[Luokka: Hollolalaiset]] </nowiki>


Käyttäjät voivat lisätä uusia aihealueita. Uusia aihealueita mietittäessä apuna voi käyttää [http://www.yso.fi/ YSOa], joka on Yleinen suomalainen ontologia. Siinä luetellaan käsitteitä, jotka ovat standardoidussa muodossa ja siten konekielisesti helpommin löydettäviä. Luokan voi lisätä aihealueeksi tallentamalla ensin haluamansa aihealueen artikkelin loppuun <nowiki>[[Luokka:Tanssijat]]</nowiki>. Tallennusken jälkeen uusi luokka näkyy punaisena linkkinä. Klikkaamalla linkkiä avautuu sivu Luodaan sivua Luokka. Sivun Luo lomakkeella –välilehdellä pudotusvalikosta valitaan uudelle luokalle sopiva alaluokka. Muista painaa vielä Tallenna -painiketta! Uusi luokka tulee näkyviin etusivun aihealuelistaukseseen.
Wiki aakkostaa henkilöiden nimet automaattisesti etunimen mukaan aakkosiin. Käytä henkilöiden nimissä siksi seuraavaa merkintätapaa, jotta nimi aakkostuu hakemistossa sukunimen mukaan:
 
<nowiki> [[Luokka: Näyttelijät | Haapasalo, Ville]] </nowiki>
 
Jo olemassa olevat luokat näkyvät tallennuksen jälkeen sinisenä. Jos käyttämäsi luokka on uusi, linkki näkyy tallennuksen jälkeen punaisena. Käy silloin lisäämässä luokka jonkin aihealueen tai luokan alaluokaksi, jottei se jää orvoksi vaan listautuu aihealuelistaan etusivulle. Tämä tapahtuu klikkaamalla punaista linkkiä ja valitsemalla avautuvalta sivulta '''Luo lomake''' -välilehti. Pudotusvalikosta voit valita sopivan pääluokan, johon haluat liittää luomasi luokan. Muista painaa vielä Tallenna -painiketta!
 
=== Aihealueen luominen ===
 
Voit luoda uuden aihealueen, jos et löydä etusivun aihealueluettelosta sopivaa pääluokkaa artikkelillesi. Luokan voi lisätä aihealueeksi klikkaamalla tallennetussa artikkelissa näkyvää punaista linkkiä ja valitsemalla Luo lomakkeella –välilehdellä pudotusvalikosta '''Aihealue'''. Tällöin asiasana tulee näkyviin etusivun aihealuelistauksessa ja toimii pääluokkana, johon muita luokkia voi taas lisätä alaluokiksi. Muista painaa vielä Tallenna -painiketta!
 
== Tynkä-merkintä  ==
 
Tynkä-merkintä tarkoittaa keskeneräistä sivua.  
 
<pre><nowiki>{{Tynkä}}</nowiki></pre>
<br />
 
Tulos:
 
{{Tynkä}}
<br />


== Keskustelu sivun sisällöstä  ==
== Keskustelu sivun sisällöstä  ==
Rivi 105: Rivi 218:
Sivuilla on omat keskustelusivut, jossa voi kysyä, ehdottaa ja keskustella korjauksista. Sivun keskusteluun pääsee keskustelu-välilehdeltä.  
Sivuilla on omat keskustelusivut, jossa voi kysyä, ehdottaa ja keskustella korjauksista. Sivun keskusteluun pääsee keskustelu-välilehdeltä.  


== Kuvat ja äänitiedostot ==
== Kuvatiedostot ==


Kuvien, ja äänen lisäämiseen on erillinen ohje: [[Ohje:Kuvan lisäys|Kuvan lisäys]].  
Kuvien lisäämiseen on erillinen ohje: [[Ohje:Kuvan lisäys|Kuvan lisäys]].  
 
=== YouTube video ===
 
Voit lisätä YouTube-videon sivulle käyttämällä oheista koodia. Kopioi videon id-koodi osoitekentästä ja liitä wiki-koodiin yhtäsuuruus merkin perään.
 
<pre><nowiki>{{#widget:YouTube|id=DWef69ItVrU}}</nowiki></pre>
 
 
Videon luokaksi on hyvä merkitä <nowiki>[[Luokka: Videot]] </nowiki> jotta kaikki wikiin ladatut videot löytyvät samasta hakemistosta.
'''Muista, että sinulla täytyy olla kaikkien videolla esiintyvien henkilöiden sekä videon tekijöiden lupa videon julkaisemiseen wikissä, vaikka se olisi jo aiemmin julkaistu YouTubessa.'''
 
=== Google Video ===
<pre><nowiki>{{#widget:Google Video
|docid=-4567104036778249401
|width=400
|height=326
}}</nowiki></pre>


== Kartan lisääminen  ==
== Kartan lisääminen  ==


Häme-Wikin sivuille voi upottaa Google Maps -karttoja (katso esimerkki sivulta [[Kartanot|Kartanot]]). Kartta tehdään Peruseditorissa tai Laajennetun editorin Wikitext-näkymässä. Karttaa varten tulee selvittää kohteen koordinaatit. Apuna voi käyttää esimerkiksi sivua&nbsp;http://pagesperso-orange.fr/universimmedia/geo/loc.htm.  
Päijät-Häme-wikin sivuille voi upottaa Google Maps -karttoja. Kartta tehdään Peruseditorissa Wikitext-näkymässä. Karttaa varten tulee selvittää kohteen koordinaatit. Apuna voi käyttää esimerkiksisivua&nbsp;http://pagespersoorange.fr/universimmedia/geo/loc.htm tai Goolge Mapsin karttahakua.


Haluttuun kohtaan lisätään&nbsp;
Jos haluat lisätä artikkeliisi karttasijainnin, kopio alla näkyvä Google Maps -koodi kokonaan artikkelin muokkauskenttään. Vaihda pituus- ja leveyssarakkeisiin (lat= ja lng=) oikeat koordinaatit. Karttaa voi lähentää tai loitontaa lisäämällä tai vähentämällä rivin 'zoom=' arvoa.


&lt;widget type="googlemap"&gt;<br>&lt;marker lat="61.11930" lon="24.33938"&gt;''Kohteen nimi''&lt;/marker&gt;<br>&lt;/widget&gt;
Perinteinen Google Maps: Koordinaatit voit selvittää Google Maps:in karttapalvelussa klikkaamalla karttamerkkiä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla avautuvasta valikosta '''Mitä täällä on?''' Koordinaatit kopioituvat hakukenttään, josta voit kopioida ne edelleen.


Koordinaatit merkitään kunkin kohteen mukaan. Kohteen nimi voi olla myös suora linkki siitä kertovaan Häme-Wikin sivuun ja kohteesta voi merkitä myös esimerkiksi osoitteen tai lyhyen kuvauksen. Merkittyjä kohteita voi olla niin monta kuin haluaa. Jokainen merkitään omalle rivilleen.  
Uusi Google Maps: Avaa Google Maps. Klikkaa kartalla sijaintia, joka ei ole paikkamerkintä tai -merkki. Paikkamerkin tai merkin klikkaaminen ei näytä sen koordinaatteja. Hakukentän alapuolelle tulee näkyviin koordinaatit sisältävä tietokortti.


Jos haluat määrittää kartan koon itse, sinun tulee asettaa korkeus ja leveys erikseen.<br>


&lt;widget type="googlemap" height="korkeus" width="leveys"&gt;<br>&lt;marker lat="61.11930" lon="24.33938"&gt;Kohteen nimi&lt;/marker&gt;<br>&lt;/widget&gt;<br><br>
Ohjeet Google Mapsin koordinaattihakuun:
https://support.google.com/maps/answer/18539?hl=fi


=== Google Maps ===
<pre><nowiki>{{#widget:Google Maps
|width=500
|height=300
|lat=60.9833
|lng=25.6500
|zoom=16
|static=yes
|centermarker=yes
}}</nowiki></pre>


== Semanttiset toiminnot  ==
Tulos:
{{#widget:Google Maps
|width=600
|height=400
|lat=60.9833
|lng=25.6500
|zoom=16
|static=yes
|centermarker=yes
}}


Häme-Wiki on laajennettu semanttiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Häme-Wikiin voi rakentaa laajempaa toiminnallisuutta. Kaksi helppokäyttöisintä ominaisuutta ovat aihealue-kohtaiset kartat ja aikajanat. Kartan saa lisättyä sivulle seuraavalla koodilla:
=== Google Street View ===
<pre>{{#ask: [[Luokka:Kartalle haluttujen kohteiden luokka]]
<pre><nowiki>{{#widget:Google Street View
|&nbsp;?coordinates
|lat=60.9833
| format=map
|lng=25.6500
| width=800
|yaw=370.64659986187695
| height=500
|pitch=-20
| zoom=10
|zoom=0
| limit=100
}}</nowiki></pre>
}}</pre>
Kartalla ei näy mitään, ennen kuin artikkeliin joka kartalle halutaan (ja joka kuuluu koodissa määriteltyyn luokkaan) on lisätty koordinaatit:
<pre>[[Coordinates::60.992238, 24.444344]]</pre>  
Kirjoitettaessa koordinaatteja on huomioitava että Coordinates sanan jälkeen tulee kaksi kaksoispistettä peräkkäin ja että pituus- ja leveysasteiden välissä on välilyönti pilkun jälkeen.


Semanttisilla ominaisuuksilla voidaan myös lisätä taulukoita. Samalla koodilla, jolla lisätään koordinaatit, voidaan artikkeleille määritellä ominaisuuksia, kuten vuosiluku, väestö, kunta tai muu asiasana. Tällä asiasanalla voidaan hakea artikkeleista tietoa ja listata ne automaattisesti listaksi. Alla esimerkki Historiallisista rakennuksista, niiden rakennusvuodesta ja koordinaateista:  
Tulos:
<pre>{{#ask: [[Luokka:Historialliset rakennukset]]
{{#widget:Google Street View
|&nbsp;?Vuosi
|lat=60.9833
|&nbsp;?Coordinates
|lng=25.6500
| format=table
|yaw=370.64659986187695
}}</pre>
|pitch=-20
Vaihtamalla koodista muodon (format) taulukosta (table) aikajanaksi (timeline) saadaan artikkelit esitettyä aikajanalla.  
|zoom=0
<pre>{{#ask: [[Luokka:Historialliset rakennukset]]
|&nbsp;?Vuosi
| format=timeline
| timelinebands=DECADE, CENTURY
}}</pre>
{{#ask: [[Luokka:Historialliset rakennukset]]
| ?Vuosi
| ?Coordinates
| format=table
}}
}}


Rivi 161: Rivi 297:
Lisää käyttöohjeita Media-Wikissä: [http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Contents/fi Mediawikin käyttöohjeet]  
Lisää käyttöohjeita Media-Wikissä: [http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Contents/fi Mediawikin käyttöohjeet]  


Artikkelien kirjoittamisesta ja muokkaamisesta voi kysyä neuvoja ylläpitäjiltä sähköpostilla osoitteesta info(at)hamewiki.fi  
Artikkelien kirjoittamisesta ja muokkaamisesta voi kysyä neuvoja ylläpitäjiltä sähköpostilla osoitteesta info(at)paijat-hamewiki.fi  


Artikkeleiden sisällöstä ottakaa yhteyttä artikkelin kirjoittajaan.
Artikkeleiden sisällöstä ottakaa yhteyttä artikkelin kirjoittajaan.

Versio 15. elokuuta 2014 kello 13.45

Päijät-Häme-wiki on Päijät-Hämeen kirjastojen yhteinen kotiseutusivusto, johon kerätään paikallistietoa maakuntakirjaston toiminta-alueelta. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa artikkeleita Päijät-Häme-wikiin. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Wikin ylläpidosta vastaavat Päijät-Hämeen kirjastot. Ylläpidolle voi jättää viestejä sähköpostitse info(at)paijat-hamewiki.fi tai wikin Kahvihuone-sivulla. Päijät-Häme-wiki on paikallistiedon wiki, joten pidäthän artikkeleissa maakunnallisen näkökulman. Tutustu käyttöehtoihin sivuilla Tietoja Päijät-Häme-wikistä sekä Tekijänoikeudet.


Mitä wiki-kirjoittaminen on?

Wiki-kirjoittaminen on yhteisöllinen tiedon tuottamisen tapa, jossa käyttäjät voivat täydentää ja muokata toisten käyttäjien tekstejä. Tutustu wiki-kirjoittamiseen Wiki-kirjaston sivulla: Viisautta wikin tekoon -opas

Harjoitusteksti sivun muokkausnäkymässä voit tutustua artikkelin muotoiluperiaatteisiin.

Päijät-Häme-wikin sisältö

Päijät-Häme-wikiin kerätään Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluviin paikkakuntiin liittyvää aineistoa (Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila (mukaan lukien Artjärvi), Padasjoki, Sysmä). Wiki sisältää alueen asioita, tapahtumia, historiaa, henkilöitä ja kulttuuria käsitteleviä artikkeleita.

Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstiltä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa, joten yleiset tietosanakirja-artikkelit poistetaan. Paikallisuuden täytyy näkyä myös artikkelin otsikossa.

Poistosyyt

Ylläpito voi poistaa artikkeleita, jos ne eivät täytä Päijät-Häme-wikin käyttöehtoja. Poistosyyt:

1) Artikkeli ei aiheen puolesta kuulu Päijät-Hämeen alueeseen. Päijät-Häme-wiki on maakunnan kattava kotiseutusivusto ja kattaa nykyisen Päijät-Hämeen alueen (Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila (mukaan lukien Artjärvi), Padasjoki, Sysmä).

2) Yleisartikkeli, joka ei liity Päijät-Hämeeseen. Paikalliswiki ei ole yleinen tietosanakirja. Tekstissä edellytetään olennaisesti maakunnallista tai paikallista näkökulmaa, joten yleiset tietosanakirja-artikkelit poistetaan. Paikallisuuden täytyy näkyä myös artikkelin otsikossa.

3) Mainossisältö (Yritykset voivat esitellä toimialaansa, yrityksen sijaintia ja historiaa, hintojen, tuotteiden, palvelujen mainos-taminen poistetaan).

4) Roskaposti, asiaton sisältö ja ilkivalta.

5) Tekijänoikeutta rikkovat kuvat ja tekstit ilmoitusten perusteella.

6) Henkilötiedot. Päijät-Häme-wiki ei ole organisaatioiden, yhteisöjen tai henkilöiden yhteystietoluettelo, joten henkilökohtaiset yhteystiedot ja nimiluettelot poistetaan.

Käyttäjätunnus


Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun

Päijät-Häme-wikiin kirjoittaminen vaatii käyttäjätunnuksen. Tunnuksen saa sivun yläkulman linkistä Kirjaudu sisään tai Luo tunnus. Tunnusta varten tarvitaan käyttäjänimi ja salasana. Tunnus on maksuton. Käyttäjä voi kirjautua nimellä tai nimimerkillä. Oikea nimi kannattaa jättää vain, jos haluaa sen korvaavan aiemmin luodun nimimerkin. Luotuja käyttäjätunnuksia tai muokkaushistoriaa ei voi itse poistaa.

Käyttäjätunnuksen rekisteröintiin tarvitaan toimiva sähköpostiosoite. Luotuasi uuden käyttäjätunnuksen saat sähköpostiisi viestin, jonka otsikko on: Päijät-Häme-wikin sähköpostiosoitteen varmennus. Klikkaa viestin linkkiä, jossa sinua pyydetään vahvistamaan luomasi käyttäjätunnus. Varmennusviesti on automaattinen, älä lähetä siihen vastausta.

Oletusasetuksena on, että toiset käyttäjät voivat ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse. Asetuksia voit muuttaa oikean yläkulman Asetukset-välilehdellä, kun olet kirjautunut wikiin. Asetuksissa voit myös estää sähköpostin lähetysmahdolisuuden poistamalla rastin ruudusta Salli sähköpostin lähetys osoitteeseen.


Päijät-Häme-wikiin kirjaudutaan samasta linkistä, missä tehdään käyttäjätunnus. Käytön jälkeen on hyvä kirjautua ulos.

Tutustu huolella Päijät-Häme-wikin käyttöehtoihin sivulla Tekijänoikeudet, sekä Tietoja Päijät-Häme-wikistä, ja Vastuuvapaus, kun rekisteröidyt Päijät-Häme-wikin käyttäjäksi.

Käyttäjäsivu

Käyttäjäsivulle voi halutessaan jättää tarkempia tietoja itsestä. Keskustelu-välilehdelle toiset käyttäjät ja ylläpito voivat jättää kommentteja suoraan käyttäjälle. Myös jokaisella artikkelilla on Keskutelu-välilehti, jonne voi jättää kommentteja, jos ei halua muokata itse artikkelia.

Unohtunut salasana

Uuden salasanan saa kirjautumissivun painikkeella "Lähetä uusi salasana sähköpostitse", jos on tallentanut sähköpostiosoitteensa Päijät-Häme-wikiin. Salasana kannattaa vaihtaa heti. Jos ei ole tallentanut Päijät-Häme-wikiin sähköpostiosoitetta, tulee ottaa yhteys järjestelmänvalvojaan (info(at)paijat-hamewiki.fi).

Käyttäjätunnuksen estäminen

Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.

Päijät-Häme-wikiin kirjoittaminen

Päijät-Häme-wikissä on käytössä MediaWikin peruseditori, mikä tarkoittaa, että tekstin muotoilussa käytetään wiki-koodia. Tekstin muotoilutyökalut löytyvät kirjoituskentän ylälaidasta työkalupalkista. Laajennetussa näkymässä saat esiin lisää muotilupainikkeita. Lisäohjeita tekstin muotoiluun: ks. Peruseditorin käyttöohje.

Tässä tärkeimmät muotoiluohjeet:

  • Otsikko: == Otsikkoteksti ==
  • Linkki: [[Linkkiteksti]]
  • Linkki erotetaan pystyviivalla tekstissä esiintyvästä taivutusmuodosta: [[August Fellman | August Fellmanin]]
  • Luettelon alkuun "*" merkki (esim. lähteitä merkittäessä)
  • Lihavointi: '''Lihavoitava teksti'''
  • Tyhjän rivin saa luotua tekstiin, kun kirjoittaa tekstin jälkeen seuraavalle riville: <br>


Yleisiä kirjoitusohjeita

Paras tapa tutustua wiki-koodiin on valita jokin artikkeli ja klikata artikkelin Muokkaa -välilehteä. Tässä kentässä voit tarkastella, miten artikkeli on muotoiltu ja kopioida rakenteen omaan artikkeliisi.

Alkuun pääset, kun kopioit ja liität tekstisi word-dokumentista muokkauskenttään. Artikkelia voi muotoilla myöhemmin ja myös muut aktiiviset käyttäjät voivat muokata tekstiäsi.

Tärkeää on lisätä artikkelin loppuun luokka käyttäen hakasulkeita. Näin artikkelisi löytyy etusivun aihealuehakemistosta. Ks. alla luokan ja aihealueen lisääminen.

Kun ryhdyt kirjoittamaan artikkelia, tarkista ensin, onko Wikipediaan jo kirjoitettu aiheesta. Jos Wikipediassa on jo aiheesta laaja ja lähdeviitoitettu artikkeli, voit luoda oman artikkelisi lähdeluetteloon ulkoisen linkin Wikipediaan, niin vältytään toistamasta jo kertaalleen kirjoitettua. Ethän kopioi Wikipediasta tekstiä mainitsematta lähdettä! tarkoitus ei ole luoda kilpailijaa Wikipedialle, joten pidä Päijät-Häme-wikin artikkeleissa selkeästi paikallinen näkökulma. Näin Päijät-Häme-wikin artikkelit voivat täydentää aiheesta jo olemassa olevaa tietoa ja lisätä maakunnan tunnettuutta. Artikkelit, jotka eivät liity Päijät-Hämeeseen poistetaan.

Mainitse aina lähde, jos kopioit tekstiä muualta!

Voit lisätä artikkelin omaan tarkkailulistaasi. Tällöin saat tietää heti artikkeliin kohdistetuista muokkauksista. Tarkkailulista löytyy sivun oikeasta yläkulmasta, kun olet kirjautunut tunnuksillasi sisään.

Perusperiaate on, että kirjoitukset ovat vapaasti toisten kommentoitavissa ja muokattavissa. Kommentteja sisällöstä voi jättää artikkelin keskustelu-välilehdelle tai suoraan käyttäjälle käyttäjäsivulla.

Jos haluat poistaa kirjoittamasi artikkelin, ota yhteyttä ylläpitoon. Ylläpito harkitsee poistoa tapauskohtaisesti.

Pöytälaatikko

Pöytälaatikko on päijäthämäläisten harrastajakirjoittajien foorumi, jonne voi tallettaa kaunokirjallisia tekstinäytteitä ja runoja. Pöytälaatikon artikkelit on suojattu muokkauksilta, mutta kirjoittajalle voi jättää kommentteja ja palautetta artikkelin Keskustelu-sivulla.

Teksti merkitään Pöytälaatikko-hakemistoon merkitsemällä luokaksi joko [[Luokka:Tekstinäytteet]] tai [[Luokka:Runot]]

Huom. Wikikoodi ei säilytä tekstin asettelua, joten runotekstistä kannattaa tehdä kuvakaappaus ja viedä teksti kuvana artikkeliin.

Runot-luokkaan voi viedä myös lausuntatapahtumissa kuvattuja YouTube- tai Google-videoita. Videon julkaisemiseen täytyy kuitenkin olla kaikkien esiintyjien ja tekijöiden, myös tekstintekijän, lupa.

Uuden sivun luominen

Uuden artikkelin aloittamiseen on monta tapaa.

  • Voit kirjoittaa ensin aiheen hakukenttään tarkistaaksesi, onko aiheesta ennestään artikkelia. Käytä sanoista perusmuotoja ja nimistä yleisesti tunnettuja, kokonaisia muotoja esim. Juho Kusti Paasikivi (ei Paasikivi, J.K. ).
  • Voit klikata etusivun linkkiä Kirjoita uusi artikkeli. Anna artikkelille nimi ja klikkaa luo sivu. Jos aiheesta on jo kirjoitettu artikkeli, ohjelma vie suoraan artikkelin muokkauskenttään, eli wikiteksti-näkymään.
  • Punaiset linkit ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään. Voit aloittaa uuden artikkelin myös klikkaamalla tällaista linkkiä tekstissä. Pääset suoraan Luodaan sivu –kenttään.
  • Kirjoittaessasi pidempää tekstiä muista tallentaa teksti välillä sivun alareunasta löytyvän Tallenna sivu -painikkeen avulla. Kirjoittaessasi sivua voit liikkua Wikiteksti-näkymän ja Esikatselun välillä. Muista kuitenkin aina tallentaa sivu, ennen kuin liikut muille välilehdille: Wikiteksti-näkymässä Muokkaa –välilehteä ei kannata painaa ennen kuin olet tallentanut sivun, muuten teksti häviää.


Sivujen muokkaaminen

Kun haluat muokata artikkelia, klikkaa artikkelisivun ylälaidassa Muokkaa –välilehteä. Päijät-Häme-wikin artikkeleita voi muokata helposti. Päijät-Häme-wikin sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.

Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa sivun alalaidasta löytyvällä "'Tallenna sivu"' -painikkeella.

Kunkin sivun ylälaidan '"Historia"'-välilehdeltä näkee sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta Tuoreet muutokset -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.

Otsikot ja sisällysluettelo

Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon.

Lähdeluettelo

Artikkelin lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Lähteiden käytöstä ja tekijänoikeuksista on lisää tietoja Tekijänoikeudet-sivulla. Kirjoittamalla kirjalähteiden perään sanan ISBN ja sen jälkeen teoksen ISBN-numeron pääsee Kirjalähteet-sivulle, joka etsii tietoja kirjasta ja sen saatavuudesta.

Ulkoasun muotoilu

Kun klikkaat artikkelin Muokkaa-välilehteä pääset wikiteksti näkymään. Sivun yläreunasta löydät tekstinmuotoilutyökalut. Tekstin muokkaussivun ylälaidassa on kursivointi- ja lihavointi-toiminnot. Maalaa ensin teksti, jota haluat muokata ja valikoi toiminto sen jälkeen. Allekirjoitus -painikkeella voit lisätä automaattisen allekirjoituksen artikkelin loppuun. Allekirjoituksessa näkyy käyttäjätunnuksesi ja aikaleimaus. Työkalupalkista löytyvät painikkeet myös kuvatiedoston lisäämistä ja linkin luomista varten.

Sisällysluettelo

Käytä tekstissä väliotsikoita. Ohjelma luo automaattisesti artikkelin alkuun sisällysluettelon, kun väliotsikoita on käytetty.

Wikin sivujen linkittäminen keskenään

Wikissä sivut muodostavat linkkiverkoston. Linkin luominen toiseen Päijät-Häme-wikissä olevaan artikkeliin tapahtuu työkalurivin linkki- painikkeen avulla (ketjun kuva). Maalaa haluttu asiasana tekstistä ja paina ketju-kuvaketta työkalurivillä. Avautuvassa valikossa yläriville tulee kohdeartikkelin nimi perusmuodossa. Linkitettävän sivun nimi on kirjoitettava huolellisesti, kaikkien isojen ja pienten kirjainten tulee olla oikein. Linkki näkyy tallennetulla sivulla sinisenä.

Voit tehdä linkin myös sivulle, jota ei vielä ole. Silloin linkki näkyy sivulla punaisella. Punaiset linkit ovat ehdotuksia uusista artikkeleista. Toiset kirjoittajat voivat tarkistaa toimintosivujen Halutut sivut -listasta, mistä aiheista toivotaan artikkelia.

Linkki wikin ulkopuolelle

Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossa esimerkiksi http://www.paijat-hamewiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoitetaan ja maalataan linkkisana, painetaan linkkikuvaketta ja kirjoitetaan osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikenttään ja sivun nimi Näytettävä teksti-kenttään. Ulkoinen linkki on aina sininen ja sen perässä on pieni nuoli. Huom. selkeyden vuoksi lisää ulkoiset linkit aina tekstin loppuun esim. väliotsikon "Aiheesta muualla" tai "Lähteet" alle. Tekstiin voi lisätä sisäisiä linkkejä, eli viitata toisiin wiki-artikkeleihin (ks. yllä Wikin sivujen linkittäminen keskenään).

Tallentaessasi sivua, jossa on ulkoinen linkki, ohjelma pyytää sinua vastaamaan turvakysymykseen roskapostituksen estämiseksi. Vastattuasi laskutehtävään pääset tallentamaan sivun. Testaa vielä, että linkki toimii.

Linkin luominen kuvasta

Normaalisti kuva linkittyy kuvatiedostoon. Jos haluat luoda kuvasta linkin toiselle sivustolle voit käyttää link= -komentoa. Kirjoita koodiin linkitettävä sivusto täydellisessä muodossa. Voit lisätä myös tekstin, joka selventää, mihin kuva linkittyy. Esimerkissä on ohjattu linkki kuvasta ulkoiselle verkkosivustolle: [[Tiedosto:kohdenimi.jpg|link=http://www.lastukirjastot.fi|Lastu-verkkokirjasto]]

Artikkelin nimen vaihtaminen

Sivua ei tule poistaa, jos siihen on linkitetty muita sivuja. "Siirrä" -välilehdellä voit nimetä sivun uudelleen, minkä jälkeen vanhaan nimeen viittaavat sivut ohjautuvat uudelle sivulle.


Ohjaussivun luominen

Ohjaussivu tarkoittaa sivua, joka ohjautuu suoraan samasta aiheesta kertovaan artikkeliin. Esimerkiksi Fellmanin kartano on sivu, joka ohjautuu suoraan artikkeliin Lahden kartano. Sivun ohjausta kannattaa käyttää silloin, kun esimerkiksi jostakin paikasta käytetään kahta eri nimeä tai joku henkilö tunnetaan paremmin taiteilijanimellään. Esimerkiksi nimellä Maila Mikkola voi luoda ohjaussivun, joka johtaa suoraan artikkeliin Maila Talvio. Ohjaussivu luodaan työkalurivin Ohjaus-kuvaketta klikkaamalla. Kaksoishakasulkeiden sisään kirjoitetaan sen sivun nimi, jolle artikkelin halutaan ohjautuvan. Tämän jälkeen sivu tallennetaan. Ohjaussivulle ei siis kannata kirjoittaa mitään muuta tekstiä, pelkkä ohjauskoodi.

Sivujen suojaus

Päijät-Häme-wikin sivut ovat pääosin kaikkien vapaasti muokattavissa. Poikkeustapauksissa käyttäjä voi estää muiden tekemät muutokset (esim. muistelmat ja henkilökohtaiset tarinat, henkilökohtainen kertomusaineisto, tekijän nimellä varustetut tutkimusjulkaisut ja aiemmin muualla julkaistut tutkimusartikkelit). Suojattavat artikkelit allekirjoitetaan tekijän nimellä. Sivu suojataan suojaa/muuta suojausta-välilehdellä.  Valitsemalla "Suojaa" käyttäjä voi estää, että muut muokkaavat artikkelia. Ylläpitäjät voivat aina muokata sivuja ja muuttaa suojausasetuksia.
Suojattuja artikkeleja voi kommentoida artikkelin Keskustelu-välilehdellä tai suoraan käyttäjälle Käyttäjäsivulla.

Huom. Jos sivulla on enemmän kuin yksi tekijä, sitä ei voi kukaan yksittäinen käyttäjä suojata!

Luokat ja aihealueet

Artikkeleihin on hyvä lisätä luokkia ja liittää luokat laajempaan pääluokkaan, eli aihealueeseen. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Sivulla Toiminnot:Luokat on lueteltu kaikki käytetyt luokat. Sivun voi sijoittaa useampaan luokkaan. Yleisiä suomalaisessa asiasanoituksessa käytettyjä luokkia voit selata myös verkossa: Yleinen suomalainen asiasanasto ja ONKI Yleinen suomalainen ontologia

Luokan ja aihealueen lisääminen

Luokan lisääminen:

Käytä luokkien nimissä monikkomuotoja!

Voit lisätä artikkelin loppuun luokan käyttämällä hakasulkeita:

Esimerkki:

[[Luokka: Näyttelijät]]

Artikkelin voi lisätä useaan eri luokkaan:

Esimerkki:

[[Luokka: Näyttelijät]] [[Luokka: Hollolalaiset]]

Wiki aakkostaa henkilöiden nimet automaattisesti etunimen mukaan aakkosiin. Käytä henkilöiden nimissä siksi seuraavaa merkintätapaa, jotta nimi aakkostuu hakemistossa sukunimen mukaan:

[[Luokka: Näyttelijät | Haapasalo, Ville]]

Jo olemassa olevat luokat näkyvät tallennuksen jälkeen sinisenä. Jos käyttämäsi luokka on uusi, linkki näkyy tallennuksen jälkeen punaisena. Käy silloin lisäämässä luokka jonkin aihealueen tai luokan alaluokaksi, jottei se jää orvoksi vaan listautuu aihealuelistaan etusivulle. Tämä tapahtuu klikkaamalla punaista linkkiä ja valitsemalla avautuvalta sivulta Luo lomake -välilehti. Pudotusvalikosta voit valita sopivan pääluokan, johon haluat liittää luomasi luokan. Muista painaa vielä Tallenna -painiketta!

Aihealueen luominen

Voit luoda uuden aihealueen, jos et löydä etusivun aihealueluettelosta sopivaa pääluokkaa artikkelillesi. Luokan voi lisätä aihealueeksi klikkaamalla tallennetussa artikkelissa näkyvää punaista linkkiä ja valitsemalla Luo lomakkeella –välilehdellä pudotusvalikosta Aihealue. Tällöin asiasana tulee näkyviin etusivun aihealuelistauksessa ja toimii pääluokkana, johon muita luokkia voi taas lisätä alaluokiksi. Muista painaa vielä Tallenna -painiketta!

Tynkä-merkintä

Tynkä-merkintä tarkoittaa keskeneräistä sivua.

{{Tynkä}}


Tulos:

Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.


Keskustelu sivun sisällöstä

Sivuilla on omat keskustelusivut, jossa voi kysyä, ehdottaa ja keskustella korjauksista. Sivun keskusteluun pääsee keskustelu-välilehdeltä.

Kuvatiedostot

Kuvien lisäämiseen on erillinen ohje: Kuvan lisäys.

YouTube video

Voit lisätä YouTube-videon sivulle käyttämällä oheista koodia. Kopioi videon id-koodi osoitekentästä ja liitä wiki-koodiin yhtäsuuruus merkin perään.

{{#widget:YouTube|id=DWef69ItVrU}}


Videon luokaksi on hyvä merkitä [[Luokka: Videot]] jotta kaikki wikiin ladatut videot löytyvät samasta hakemistosta. Muista, että sinulla täytyy olla kaikkien videolla esiintyvien henkilöiden sekä videon tekijöiden lupa videon julkaisemiseen wikissä, vaikka se olisi jo aiemmin julkaistu YouTubessa.

Google Video

{{#widget:Google Video
|docid=-4567104036778249401
|width=400
|height=326
}}

Kartan lisääminen

Päijät-Häme-wikin sivuille voi upottaa Google Maps -karttoja. Kartta tehdään Peruseditorissa Wikitext-näkymässä. Karttaa varten tulee selvittää kohteen koordinaatit. Apuna voi käyttää esimerkiksisivua http://pagespersoorange.fr/universimmedia/geo/loc.htm tai Goolge Mapsin karttahakua.

Jos haluat lisätä artikkeliisi karttasijainnin, kopio alla näkyvä Google Maps -koodi kokonaan artikkelin muokkauskenttään. Vaihda pituus- ja leveyssarakkeisiin (lat= ja lng=) oikeat koordinaatit. Karttaa voi lähentää tai loitontaa lisäämällä tai vähentämällä rivin 'zoom=' arvoa.

Perinteinen Google Maps: Koordinaatit voit selvittää Google Maps:in karttapalvelussa klikkaamalla karttamerkkiä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla avautuvasta valikosta Mitä täällä on? Koordinaatit kopioituvat hakukenttään, josta voit kopioida ne edelleen.

Uusi Google Maps: Avaa Google Maps. Klikkaa kartalla sijaintia, joka ei ole paikkamerkintä tai -merkki. Paikkamerkin tai merkin klikkaaminen ei näytä sen koordinaatteja. Hakukentän alapuolelle tulee näkyviin koordinaatit sisältävä tietokortti.


Ohjeet Google Mapsin koordinaattihakuun: https://support.google.com/maps/answer/18539?hl=fi

Google Maps

{{#widget:Google Maps
|width=500
|height=300
|lat=60.9833
|lng=25.6500
|zoom=16
|static=yes
|centermarker=yes
}}

Tulos:

Virhe pienoisohjelmassa Google Maps: Unable to load template 'wiki:Google Maps'

Google Street View

{{#widget:Google Street View
|lat=60.9833
|lng=25.6500
|yaw=370.64659986187695
|pitch=-20
|zoom=0
}}

Tulos:

Virhe pienoisohjelmassa Google Street View: Unable to load template 'wiki:Google Street View'

Lisäohjeita

Lisää käyttöohjeita Media-Wikissä: Mediawikin käyttöohjeet

Artikkelien kirjoittamisesta ja muokkaamisesta voi kysyä neuvoja ylläpitäjiltä sähköpostilla osoitteesta info(at)paijat-hamewiki.fi

Artikkeleiden sisällöstä ottakaa yhteyttä artikkelin kirjoittajaan.