Hämeenlinnan kaupunginmuseo
Hämeenlinnan kaupunginmuseo on Kanta-Hämeen maakuntamuseo, jonka tehtävänä on tallentaa, tutkia ja esitellä Hämeen ja hämeenlinnalaisten historiaa ja kulttuuriperintöä. Kaupunginmuseon perusnäyttely ja vaihtuvat näyttelyt sijaitsevat osoitteessa Raatihuoneenkatu 8, Skogsterin talossa. Museoon kuuluvat lisäksi Palanderin talo, Sibeliuksen syntymäkoti, Vankilamuseo, Säästöpankkimuseo ja Kalvolan kotiseutumuseo.
<widget type="googlemap">
<marker lat="61.00306" lon="24.45844">Historiallinen museo ja Säästöpankkimuseo, Kustaa III:n katu 8</marker>
<marker lat="61.00281" lon="24.45870">Vankilamuseo, Kustaa III:n katu 8</marker>
<marker lat="60.99914" lon="24.46464">Palanderin kotimuseo, Linnankatu 16 </marker>
<marker lat="60.99646" lon="24.46264">Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11 </marker>
</widget>
Historia
Hämeenlinnan lyseon luonnonhistorian ja maantieteen lehtori A.Th. Böök perusti vuonna 1910 Hämeenlinnaan historiallisen museon, koska hän halusi säilyttää jälkipolville oman aikansa ja sitä vanhempaakin elämänmuotoa. Hän valokuvasi ahkerasti aikansa Hämeenlinnaa, josta saatiin museon kokoelmaan paljon materiaalia. Museo avattiin yleisölle vuonna 1912. Museo toimi pitkään kaupungin keskustassa osoitteessa Lukiokatu 6. Aluksi se toimi tiilirakennuksen alakerrassa ja myöhemmin vuodesta 1931 lähtien myös puutalossa. Uudenvuodenyönä vuonna 2001 kaupunginmuseo syttyi tuleen. Rakennus vaurioitui yläpohjasta ja kärsi sekä savu- että vesivahinkoja. Esineistö ei onneksi palanut.
Kaupunginmuseo avattiin Hämeen linnan alueella entisessä vankilarakennuksessa, Kronoborgin työ- ja ojennuslaitoksen vanhoissa tiloissa vuonna 2000. Perusnäyttelyssä on tilaa 300 neliötä. Rakennus on valmistunut vuonna 1844, arkkitehtina A. F. Granstedt. Vankilakäytöstä tilat vapautuivat vuonna 1993.
Näyttelyt
Perusnäyttely, Hämäläisten vuosisadat, esittelee Hämeenlinnan kaupungin ja sitä ympäröivän maaseudun historiaa ja elämää 1700-luvulta 1970-luvulle. Aihepiireinä ovat kaupungin kehittyminen, kaupunkikuvan ja -rakenteen muutos, kulkeminen ja liikkuminen sekä elinkeinot.
Perusnäyttelyyn kuuluu myös videoesitys, joka kertoo Hämeenlinnan vuoden 1831 kaupunkipalosta. Hämeenlinna – Kaksi aikaa, kaksi kaupunkia on Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon verkossa oleva opetuspaketti, joka kertoo Hämeenlinnan kaupungin historiasta, arkielämästä, työnteosta ja kaupunkikuvasta. Vertailukohdiksi on valittu kaksi aikakautta. Ensimmäinen osa kuvaa 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun Hämeenlinnaa, myöhempi 1860-luvulta 1900-luvun alkuun kehittyvää kaupunkia.
Perusnäyttelyn lisäksi historiallisessa museossa on vaihtuvia näyttelyitä. Tällä hetkellä museossa on esillä kaksi vaihtuvaa näyttelyä: Kerro, kerro kuvastin, joka esittelee parhaat palat museon peilikokoelmasta ja peileistä heijastuvia interiöörejä menneiltä ajoilta tähän päivään sekä Turhake, joka käsittelee kulutuksen monia kasvoja. Lisäksi kesän ajan on esillä Liisa Peilimaassa –näyttely jossa voi tutustua Lewis Carrollin teoksen Liisa Ihmemaassa -jatko-osaan ja sen maailmaan.
Kokoelmat
Koska museon historia on jo kunnioitettavan pitkä, on myös esinekokoelma huomattava. Kokoelmaan kuuluu kymmeniä tuhansia esineitä. Siihen sisältyy kaikenkokoisia esineitä huonekaluista hopeaesineisiin, hatuista hevosvaunuihin. Kokoelmassa on sekä kulttuurihistoriallisia esineitä kaupunkilaisten elämästä että ympäröivän maaseudun talonpoikaisesineistöä. Museolla on myös arkisto sekä laaja tekstiilikokoelma, jonka vanhimmat esineet on valmistettu 1700-luvulla. Museolla on laaja valokuva-arkisto sekä Hämeenlinnan historiaan ja suomalaiseen kulttuurihistoriaan painottuva kirjasto. Kirjasto on pääasiassa museon omassa käytössä, tutkijat ja opiskelijat voivat tutustua siihen sopimuksesta. Museon kokoelmia on kartutettu suurimmaksi osaksi lahjoitusten avulla.
Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.
Lähteet
- Böök tallensi elämää : Historiallinen museo esittelee perustajansa valokuvia. Hämeen Sanomat 27.2.1992
- Heinänen, Tuula: Historiallinen museo tekee muuttoa linnan naapuriksi. Hämeen Sanomat 28.7.1996
- Heinänen, Tuula: Linnan alueen valoisa tulevaisuus edellyttää museotoiminnan yhteen hitsaamista. Hämeen Sanomat 20.1.2002
- Heinänen, Tuula: Museoista löytyy taatusti talvi. Hämeen Sanomat 13.1.2007
- Itkonen, Tarja: Museo työstää uutta perusnäyttelyä. Museo 2/1998, s. 8-9
- Karpiola, Saila: Eilinen on menneisyyttä: museoon kelpaavat nyt vaikka 70-luvun interrail-reissun valokuvat. Hämeen Sanomat 4.11.1999
- Lehto, Tia-Maria: Yöllinen tulipalo uhkasi arvokkaita museoesineitä. Hämeen Sanomat 2.1.2001
- Museon verkkosivut http://www.hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Historiallinen-museo/Etusivu/