Eero Järnefeltin maalaus Heinäkuun päivä
Eero Järnefeltin (1863-1937) teos Heinäkuun päivä tuli Hämeenlinnan taidemuseoon Viipurin taidemuseosta evakoitujen teosten mukana. Vuonna 1891 taiteilija työskenteli Itä-Suomessa. Hän pysyi uskollisena omaksumalleen realismille ja Heinäkuun päivä kuvaa syrjäseudun kaski- ja vaaramaisema. Yleisvaikutelma on kuitenkin optimistinen. Sommittelun kiintopisteenä on poika, uuden sukupolven edustaja ja työn jatkaja, joka viittaa parempaan tulevaisuuteen.
Muutetut kohdat
Järnefeltin teos Maisema Pohjois-Savosta voitti valmistuttuaan ensimmäisen palkinnon valtion maisemamaalauskilpailussa vuonna 1891. Vuonna 1930 Viipurin taidemuseon sai lahjoituksena maalauksen Heinäkuun päivä, joka muistutti tuota voittoteosta. Yksityiskohdat erottivat kuitenkin nämä kaksi teosta toisistaan. Maisema Pohjois-Savossa -teokseen oli kuvattu kaksi lasta synkän, tummasävyiden taivaan alle. Vasemmalla näkymää rajasi kuusikko, oikealla lohkareinen kallio.
Heinäkuun päivä -teoksessa kuitenkin havaittiin värimuutoksia ajan myötä. Päälle maalatut ohuet värikerrokset paljastivat vuosikymmenien jälkeen kalliolla pojan vieressä istuvan tytön hahmon ja vasemmassa laidassa järven osuus muuttui myös tummemmaksi. Tarkemmat 1970-luvulla tehdyt röntgen- ja infrapunakuvaukset ja muut tutkimukset vahvistivat, että kyseessä on yksi ja sama teos. Järnefelt oli muuttanut maalausta alkuperäistä valoisammaksi ja maisemaa avarammaksi. Syytä muutoksiin ei tiedetä, mutta ehkä taiteilija halusi irroitautua arjen realismista ja muuttaa teosta idealistisempaan suuntaan. Järnefelt oli tehnyt matkan Venäjän Karjalaan ja tämä retki ilmeisesti vaikutti taiteilijan maisemaihanteisiin. Teos tunnetaan myös nimellä Kaskimaa.